Afdragsfrit 2,5 pct.-lån er tilbage på hylden

Boligejere har igen det 30-årige afdragsfrie 2,5-pct. som valgmulighed, hvis de skal ud at optage lån.

Foto: iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skyldes, at kursen på papiret ifølge Nykredit tirsdag lukkede lige under kurs 100.

- På trods af åbningen er Nykredits anbefaling til boligejere, som ønsker fast rente kombineret med afdragsfrihed, fortsat 2 pct. frem for 2,5 pct. Et 2 pct.-lån omkring 96 slår på flere punkter 2,5 pct. i en kurs lige under 100, skriver seniorøkonom Jeppe Borre fra Nykredit i en kommentar.

Han peger først og fremmest på, at 2 pct.-lånet har en lavere ydelse både månedligt og over lånets løbetid. Den månedlige ydelse før skat er på det lån 310 kr. lavere og over lånets løbetid løber det op i 41.000 kr.

- Samtidig er kursfølsomheden højere på 2 pct.-lånet, som er en fordel for formuen i boligen, hvis renten stiger. I det tilfælde falder værdien af restgælden nemlig i højere grad med 2 pct.-lånet frem for 2,5 pct., skriver Jeppe Borre.

For 2,5 pct. lånet taler, at kurstabet er mindre. Det giver en lille risiko for at skulle realisere kurstabet ved en fremtidig indfrielse, hvis kurserne den dag er højere.

- På 2 pct.-lånet er der en længere vej op til kurs 100, som lånet maksimalt kan indfris til, og dermed skal man være opmærksom på risikoen for at skulle realisere det større kurstab. Det giver en negativ påvirkning på opsparingen i boligen, hvis kursen er højere den dag, man skal ud af lånet, påpeger Jeppe Borre.

Men på baggrund af den lavere ydelse og den højere kursfølsomhed er 2 pct.-lånet altså fortsat Nykredits primære anbefaling til boligejere, som ønsker rentesikring kombineret med afdragsfrihed.

/ritzau/FINANS