Afdragsfriheden kommer til at klemme mest på Sjælland

Overbelåning risikerer at tvinge tusindvis af boligejere til at afbetale på deres lån, medmindre boligpriserne begynder at stige.

Foto: Rune Feldt.
Læs mere
Fold sammen

Når de store pukler af afdragsfri lån udløber i 2015 og 2016, vil det være de sjællandske boligejere, der bliver hårdest ramt af problemer med at fortsætte afdragsfriheden. Hammeren ser ud til at falde tungest i henholdsvis Nord- og Østsjælland.

I de to egne af landet er boligpriserne faldet med næsten en tredjedel, siden rigtig mange boligejere tog de afdragsfri lån tilbage i 2005 og 2006 – de første år efter at de blev introduceret og gav danskerne mulighed for historisk lave ydelser på realkreditlån.

Det viser beregninger, som Nordea Kredit har lavet for Berlingske Business. Nordea har regnet på, hvordan boligpriserne har udviklet sig geografisk, siden de afdragsfri lån blev introduceret. Og dermed tegner der sig også et billede af situationen i 2015 og 2016, hvis boligpriserne fortsat ligger stille, som de fleste forventer.

Rammer hele landet

Alle steder, hvor boligpriserne er faldet, siden en tiårig afdragsfri periode blev indledt, vil boligejerne ikke kunne optage et nyt afdragsfrit lån på samme størrelse. De vil være tvunget til at begynde at afdrage med et voldsomt hop i ydelsen til følge, fordi lånet skal afdrages over de resterende år af lånets løbetid.

Tallene fra Nordea viser, at i perioden fra 2006 og frem til 2016 vil der været tale om prisfald i otte ud af landets 11 regioner med uændrede priser fra det nuværende niveau. Hverken Nykredit eller Nordea Kredit er overrasket over, at de sjællandske boligejere bliver de mest klemte ved afdragsfrihedens udløb

"Det er vores indtryk, at det bliver udramatisk, når perioderne udløber. Men der er store forskelle blandt landsdelene. På Vest-og Sydsjælland er boligpriserne tilbage på 2004-niveau, så nogle vil være overbelånte, hvis de vil forny deres afdragsfrihed. Og det vil brede sig til andre landsdele i de kommende år, hvis huspriserne udvikler sig fladt," siger boligøkonom hos Nordea, Lise Nytoft Bergmann.

Afdelingsdirektør i Nykredit, Sune W. Mortensen, er helt enig.

"Særligt Syd- og Vestsjælland er karakteriseret ved, at der skete en stor udflytning til disse områder, da boligpriserne i København toppede. De er efterfølgende blevet ramt relativt hårdt, da priserne begyndte at falde," siger Sune W. Mortensen og fortsætter: 


"Generelt sætter tallene en tyk streg under, at den eneste friværdi, man får, er den, man skaber selv."

Begynd at afdrage nu

De afdragsfri lån blev introduceret i efteråret 2003, og dermed begynder de første tiårige afdragsfri perioder at udløbe i år og detonere det, som mange kalder en boligbombe.

"Bomben er, at afdragsfriheden udløber, og at renten vil stige på et tidspunkt," siger økonom i Forbrugerrådet, Morten Bruun Pedersen. Uden at bruge ordet bombe er både Nykredit og Nordea Kredit enige i, at boligejerne skal begynde at afdrage på deres lån allerede nu. Hos Nykredit vil stort set alle komme til det, fordi selskabet har indført den såkaldte tolagsbelåning, som medfører, at man kun kan få afdragsfrihed på op til 60 procent af lånet.

Den uafhængige økonomiske rådgiver, Kim Valentin, fra Finanshuset i Fredensborg opfordrer også boligejerne til at komme i gang med at afdrage. "Det kan være rart med afdragsfrihed, men det bliver rigtig uheldigt, hvis der sker noget uventet udefrakommende som eksempelvis en skilsmisse, eller at man mister jobbet," siger Kim Valentin.

"Hvis man er insolvent og skal sælge huset, er det en situation, som vil præge familiens økonomi mange år frem," siger Kim Valentin, der opfordrer boligejere, som har råd, til at lægge deres lån om til et med kortere løbetid.---- Derved vil restgælden hurtigere blive barberet ned.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann er kun dyrere gæld en undskyldning for at fortsætte afdragsfriheden, som giver mulighed for at lægge en plan for at betale den dyreste gæld ud først.