Afdragsfrihed varer ikke evigt – tjek økonomien

Om fire år udløber afdragsfriheden på de første lån, men allerede nu bør låntagerne tjekke deres økonomi. Deres boligudgift kan stige med flere tusinde kroner om måneden, hvis boligpriserne dykker drastisk.  

Er prisen på boligen lavere, end da lånet blev optaget, har man ikke krav på at få refinansieret et afdragsfrit lån, og så må man i gang med at betale afdragene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Et kraftigt fald i boligpriserne kan sætte de første boligejere med afdragsfrie lån på gaden om nogle år. Sandsynligheden er lille, men det er nu, boligejerne skal sørge for at få styr på deres økonomi.

»Det er vigtigt, at folk er opmærksomme på problemet nu. De har ikke krav på genfinansiering til den rente, de har, og de kan få besked om, at de skal til at betale afdrag,« siger professor ved Aarhus Universitet Anders Grosen.

Det vil ifølge professoren medføre en ekstra boligudgift på ca. 4.000 kr. om måneden efter skat for hver million kroner, der er lånt. Alternativet er at indfri lånet, men det er ikke sikkert, boligejeren har råd til det.

Reglerne siger, at realkreditlån maksimalt må være afdragsfrie i ti år, og da de første lån blev givet i 2003 udløber afdragsfriheden på disse lån om fire år. De boligejere, der frygter yderligere prisfald og har sat sig for hårdt, har dog en mulighed for at udskyde problemet.

»Renterne er tilbage på niveauet fra dengang, da de fik lånene. Derfor kan det være hensigtsmæssigt at forlænge afdragsfriheden nu,« siger vicedirektør i BRFkredit Lars Sandberg.

Når først afdragsfriheden løber ud, skal boligejerne ikke vente at hente hjælp hos realkredit­instituttet. Omvendt synes både BRFkredit og Realkredit Danmark, at det er for tidligt at bekymre sig.

Med mindre boligpriserne falder til under 2003-niveauet, hvor lånet blev optaget, kan boligejerne blot indfri deres gamle lån og optage et nyt med sikkerhed i ejendommen.

»Priserne skal falde over 30 procent mere, end de allerede har gjort, så det er ikke noget, vi er rigtig bekymrede for,« siger seniorøkonom i Realkredit Danmark, Lise Nytoft Bergmann.

Realkreditinstitutterne har sagt, at de kun giver afdragsfrie lån til folk, der har råderum til at betale afdrag, og holder det stik, er problemet til at overskue.

»De, der har taget afdragsfrie lån, har for manges vedkommende givetvis en plan og en forventning om at kunne refinansiere lånene efter de første ti år. Langt de fleste af disse låntagere har heller ikke nogen aktuelle problemer og kan bare vente og se tiden an,« siger professor ved CBS Bjarne Astrup Jensen.