Afdragsfrie lån kan komme i fare

Hvis boligpriserne falder yderligere, kan mange danskere ikke få forlænget deres afdragsfrie lån.

De lave boligpriser kan bringe dit afdragsfrie lån i fare. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Brian Bergmann

Hvis din bolig er faldet kraftigt i værdi, kan realkreditinstituttet nægte at forlænge aftalen om afdragsfrihed, skriver Jyllands-Posten. Det skyldes, at lånet ikke må overstige 80 procent af boligens værdi.

"Hvis man er i en situation, hvor ejendomsværdierne bliver ved med at falde, og hvor behæftelsen er over 80 procent, vil vi ikke give fortsat afdragsfrihed," siger Realkredit Danmarks administrerende direktør Sven Holm til avisen.

Et realkreditlån uden afdrag indeholder typisk frihed for at betale af på gælden i ti år, og selv om lånet er på 20 eller 30 år, skal aftalen om afdragsfrihed fornyes undervejs, skriver Jyllands-Posten. Det er her, at mange boligejere kan komme i klemme.

Hvis det ikke lykkes at få en ny periode med afdragsfrihed stiger den månedlige udgift kraftigt, og sammen med de stigende renter kan det være en giftig cocktail. Problemet vokser selvsagt, hvis boligejeren samtidigt er under økonomisk pres på grund af ledighed eller skilsmisse, og det fastfrosne boligmarked gør det svært at afhænde boligen til bare samme pris som gælden.

De afdragsfrie lån blev indført i oktober 2003, så der er stadig et par år at løbe på for mange boligejere, selv om det lige nu ser sort ud for ejerne af huse og lejligheder mange steder i landet.