Ændringer i arv kan udløse dobbelt afgift

Det er dyrt for arvinger, hvis længst-levende ægtefælle ændrer på arven. Advokat opfordrer til enklere regler.

Det er en god ide at oprette testamente, hvis man er ugift og samboende, man arver nemlig ikke automatisk hinanden, heller ikke selv om man har boet sammen i mere end to år, som mange tror. Foto. Iris
Læs mere
Fold sammen

I en af de juridiske kringelkroge ved arv kan det koste direkte arvinger dyrt, hvis den længstlevende ægtefælle ændrer på arven. Det sker, hvis arvinger, der oprindeligt ikke skulle arve, alligevel bliver tildelt arv, fordi den længstlevende ægtefælle ændrer mening.

I sådan et tilfælde stiger arveafgiften fra de oprindelige 15 procent til 36,25 procent, oplyser bestyrelsesformand og advokat Poul Jost Jensen fra Advodan.

Men det er efter hans mening kun en af de uhensigtsmæssige kroge i arveloven, og han opfordrer politikerne til at forenkle systemet, så der hverken figurerer mulighed for uskiftet bo eller for tvangsarv i loven – et forslag der i forvejen var på bordet, da den såkaldte Arvelovskommission kom med forslag til en fornyelse af arvelovgivningen i 2008.

»Mange konflikter kunne undgås ved at fjerne tvangsarv. Det ville lette et skifte for længstlevende meget, når man bliver alene og oven i købet måske skal have en konflikt med egne eller afdødes børn,« siger Poul Jost Jensen, som ofte har oplevet, at længstlevende ægtefælle i uskiftet bo nærmest er jaget vildt, fordi børnene holder skarpt øje med boets værdier. Der er nemlig heller ingen klare grænser for, hvor meget en efterladt ægtefælle i et uskiftet bo må forære de enkelte arvinger, før andre arvinger er blevet forfordelt.

Samboende arver ikke automatisk

Arvelovskommissionens forslag om at ugifte samlevende skulle arve hinanden, blev heller ikke en del af lovændringerne i 2008. Det betyder ifølge Poul Jost Jensen, at mange samlevende tror, at de automatisk arver hinanden som ved ægteskab, hvis de har boet sammen i to år.

»Men ugifte samlevende skal stadig oprette testamente for at arve hinanden, og jeg kan kun opfordre ugifte samlevende, især hvis de har børn, til at få overvejet at få oprettet testamente,« siger advokat Poul Jost Jensen.

Ellers kan et dødsfald have den alvorlige konsekvens at børnene arver det hele – kontant – og længstlevende ikke kan beholde det hidtidige fælles hjem.