Ældre Sagen: Ny skat bombe under pensioner

Særskatten på store pensioner som følge af skattereformen fjerner viljen til at spare op, mener lobby-organisationen.

Forslaget til en udligningsskat for store pensioner i kølvandet på skattereformen skaber vrede hos Ældre Sagen. Her frygter man, at viljen til at spare op bliver tyndslidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VK-regeringen er i færd med at ødelægge tilliden til pensionssystemet ved at indføre en særskat på udbetaling af pensioner over 350.000 kroner om året inklusive folkepension. Sådan lyder bredsiden fra Ældre Sagen mod VK-regeringens planer om en ny udligningsskat, der frygtes at undergrave viljen til at spare op til alderdommen, skriver Børsen.

Det omstridte forslag, der formentlig bliver lanceret efter påske, ser ud til at blive en formueskat, der vil skabe så meget politisk mistillid blandt pensionsopsparerne, at danskerne vil lægge færre penge til side til alderdommen, mener Ældre Sagen.

Samtidig må VK-regeringen vinke farvel til en gruppe kernevælgere blandt de ældre, der bliver ramt af udligningsskatten, og det svækker den frem mod næste valg, vurderer en politisk forsker.

»Læren af det her er jo, at man løber en risiko ved at binde sine penge i pension. Nu ser det ud til, at der kommer en slags formueskat, og hvis folk så frygter, at der sker det samme om 10 år, når det nu allerede er sket én gang, så vil det afspejle sig i pensionsopsparingerne,« siger Claus Blendstrup, konsulent i Ældre Sagen.

»Folk har ageret i tillid til gældende regler, og når man laver skatteregler om, som har eksisteret i mange, mange år, så skal man behandle folk ordentligt. Det gør man ikke i denne sag, og det vil få konsekvenser,« siger Claus Blendstrup til Børsen.

"Straffer borgerlige vælgere"

Ældre Sagen har henvendt sig direkte til både den tidligere skatteminister Kristian Jensen (V) og den nye Troels Lund Poulsen (V).

Nye love plejer at behandle skatteydere ens, men med udligningsskatten bliver pensionsudbetalinger på for eksempel 500.000 kroner beskattet langt hårdere end en tilsvarende løn. Det er aldrig sket før, heller ikke under de socialdemokratiske skattereformer i 1990erne.

Peter Kurrild-Klitgaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, mener, at regeringen er på farlig kurs. Offerviljen fra ellers loyale støtter er slidt ned efter mere end otte år ved magten:

»Når man straffer borgerlige vælgere, som sparer op til deres pension, så risikerer man, at det svirper tilbage i hovedet på regeringen. Fogh og måske også Løkke har den samme strategi som amerikanske præsidenter, at baglandet er dem, man skal blive valgt med, men i hverdagen er det nogle andre, man skal tænke på. Men regeringen bør nok overveje meget kraftigt, om det er smart at lægge sig så meget ud med ens egne vælgergrupper lige nu,« siger han.