Ældre flytter ind til København

Ejendomsmæglere fortæller om flere ældre, som sælger villaen i forstaden og køber en lejlighed i storbyen. Formålet er at komme tættere på kulturlivet, oplevelserne og børnebørnene.

Flere modne danskere sælger villaen og flytter i lejlighed for at komme tættere på både børn og kultur. Imens flytter par i 30erne ud af byen med deres børn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere blev man boende i villaen, når børnene flyttede hjemmefra. Men i dag er det blevet populært at tage et ekstra hop ud på boligmarkedet.

Ejendomsmæglere fortæller om en stigende tendens til, at boligejere på 50 år og opefter sælger villaen og bruger friværdien til at købe en lejlighed i storbyen.

De seneste to år er hver tiende ejerlejlighed i Home blevet solgt til købere over 65 år. Det er op mod dobbelt så mange som for fem-ti år siden.

»Vi oplever rigtig mange, som sælger deres store villaer i omegnskommunerne og flytter ind til København for at komme tættere på deres børn og børnebørn, som måske stadig bor i byen. Nogle gange sælger de deres bil og bruger cyklen til at komme rundt i stedet for. Den gruppe vil også gerne tættere på kulturlivet og teatrene. Det er klart en stigende tendens,« siger Lone Bøegh Henriksen, som driver ti Home-forretninger i Region Hovedstaden.

Boligkøberne i de ældre generationer kommer typisk med store friværdier og er interesserede i boliger i den dyrere ende af skalaen.

»Det er typisk dem, vi ser i projektboligerne, som har altaner og elevator og ikke kræver så meget vedligeholdelse,« siger Lone Bøegh Henriksen, som forklarer tendensen med, at generationerne over 65 generelt er blevet mere aktive.

»Tidligere blev ældre boende i deres bolig. I dag er de blevet meget mere aktive. De går i teatret, de rejser, og de er meget aktive i forhold til børnebørnene,« siger hun.

Homes tal viser dog, at mange fra de store parcelhusgenerationer stadig bliver boende i huset.

Men den modsatte tendens er også til stede. I 2014 boede i alt 55.000 danskere over 60 år i ejerlejlighed. Siden 2009 er tallet steget med 15 procent.

Også hos Danbolig kender man til tendensen med, at ældre skifter villaen ud med en ejerlejlighed i centrum. Kristian Voldsgaard, indehaver af Danbolig i Aarhus City, fortæller, at en markant større del af ejerlejlighederne i midtbyen af Aarhus bliver solgt til købere i de ældre generationer.

»Selvfølgelig har vi solgt lejligheder til seniorer før, men det har aldrig fyldt lige så meget, som det gør nu. De vil gerne ind til byen, og det er især det kulturelle og det kulinariske, som trækker,« siger Kristian Voldsgaard.

Han fortæller, at ældre tidligere plejede at flytte af praktiske årsager, hvorimod det i dag ofte drejer sig om et aktivt tilvalg af livet i storbyen. Efter hans mening er en del af forklaringen, at der i den seneste tid for alvor er kommet gang i nybyggeriet i Aarhus.

»Man kan få en type boliger inde i byen, som man ikke har kunnet få tidligere. Der er boliger med tagterrasse og elevator. Den slags boliger har ikke rigtig været der før, for vi har ikke været med på bølgen med alt nybyggeriet i København. Det er først lige kommet til Aarhus,« siger Kristian Voldsgaard.

I 2010 solgte Danbolig flest lejligheder til folk under 29, men i 2014 er de 50-59-årige blevet den største gruppe købere. Tallet dækker dog også over en stigende tendens til forældrekøb. 11 procent af Danboligs lejligheder i Aarhus blev solgt til købere over 60 i 2014. Det er faktisk et lille fald i forhold til 2010, hvor tallet var 14 procent, men Danbolig regner med, at tallet vil stige til 18 procent i 2017.

Det mest almindelige er stadig, at ældre bliver boende i huset, men mønsteret er ved at ændre sig, mener boligforsker Morten Skak fra Syddansk Universitet.

»Selv om det generelle mønster er, at de ældre helst vil blive, hvor de er, så er det uden tvivl korrekt, at flere ældre flytter til byerne. Det er medvirkende til, at der bliver et bedre prisforhold mellem ejerlejlighederne i centrum og villaerne uden for byen. Og det kan være medvirkende til, at flere unge flytter ud,« siger Morten Skak.