Ældre dropper efterløn trods krise

Selv om arbejdsløsheden er fordoblet på et år, falder antallet af folk, der går på efterløn.

Foto: Foto: Colourbox. Tilgangen til efterløn er dalende.
Læs mere
Fold sammen

Den tiltagende økonomiske krise presser tilsyneladende ikke ældre medarbejdere på efterløn for at give plads til yngre folk. I maj i år var der 6.000 færre på efterløn end i maj 2008, mens den samlede arbejdsløshed er fordoblet i samme periode. Det skriver Politiken.

"Det er overraskende. Under højkonjunkturen var det jo logisk nok, at folk udskød deres tilbagetrækning, men det havde været forventeligt, at der opstod et pres for, at ældre medarbejdere trækker sig tilbage, når virksomheder gennemfører sparerunder og skal af med folk," siger chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til avisen.

I Ældre Sagen bliver tallene fulgt måned for måned af frygt for, at den stigende arbejdsløshed skal udløse et pres på især de ældre ansatte.

"Selv om ledigheden er eksploderet inden for træ-, industri- og byggeområdet, er de ældre ikke overrepræsenteret i ledighedsstatistikken. Det var ellers et helt almindeligt billede for nogle år siden," siger økonom Peter Halkjær, Ældre Sagen.

Der kan være flere grunde til faldet i efterlønnere. De kontante præmier for at vente med gå på efterløn spiller en rolle. Samtidig venter nogle måske med at trække sig, fordi deres pensionsordning er blevet mindre værd på grund af kursfald. Endelig vurderer Ældre Sagen, at de seneste års højkonjunktur har fået virksomhederne til at se på de ældre som en ressource.

/ritzau/