Advokater: Udsæt digital tinglysning

Kaos og risiko for svindel vil plage banker, advokater og boligejere.

Når køber og sælger er blevet enige, skal handlen og lånene tinglyses - men en digital reform kan forsinke sagsbehandlingen, advarer advokater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra i dag klokken 12 og tre uger frem er al tinglysning af pant i fast ejendom sat på pause frem til 8. september, når den elektroniske tinglysning efter planen skal slå dørene op. Men banker, realkreditten, advokater, ejendomsmæglere og boligejere risikerer at vågne op til en ubehagelig overraskelse.

Systemet er nemlig ikke ordentligt gennemtestet, så brugerne må forvente meget lange ventetider i en lang periode fremover, mener advokat Allan Ohms, der er medlem af bestyrelsen for brancheorganisationen Danske Advokater.

"Man kan med rette sætte spørgsmålstegn ved det fornuftige i at være så reformivrig, inden det er bevist, at man kan levere varen," siger Allan Ohms til Jyllands-Posten.

Han kritiserer, at man spiller hasard med et i forvejen velfungerende system med tingslysning, og Allan Ohms efterlyser en slags generalprøve i én retskreds, inden man kaster alle landets boligejere - og de professionelle aktører på boligmarkedet - ud i usikre omvæltninger.

Præsidenten for den nye tingslysningsret afviser kritikken:

"Efter en indkøringsperiode frem til årsskiftet er jeg overbevist om, at langt de fleste brugere vil komme til at opleve en markant hurtigere sagsbehandlingstid," siger Søren Sørup Hansen til Jyllands-Posten.

Tidligere har boligadvokater advaret om, at svindlere i det kommende system kan tinglyse pantebreve og aflyse andres pantebreve i boliger, uden at ejeren eller panthaveren nødvendigvis bliver opmærksom på det. En sådan svindel vil efter tingslysningsrettens vurdering altid efterlade så tydelige spor, at forbryderen kan identificeres.