Advokater: Tinglysning stadig alt for langsom

43,5 procent af landets advokater mener fortsat, at det tager alt for lang tid at få behandlet sager i Tingslysningsretten.

Knap halvdelen af 485 advokater svarer i en rundspørge, at tinglysningen stadig fungerer alt for langsomt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du er nu nummer 11 i køen. Sådan lyder det ofte, når landets advokater skal have deres sager behandlet i Tinglysningsretten.

Næsten halvdelen af advokaterne oplever, at det tager for lang tid at få sagerne gjort færdige. Det viser en rundspørge til alle landets advokater, som Berlingske Research har lavet for Dinepenge.dk og Berlingske Business. I alt 485 advokater har medvirket i undersøgelsen.

På spørgsmålet om de oplever, at almindelige sager om tinglysning generelt behandles inden for en rimelig tid hos Tinglysningsretten svarer 36,5 procent ja, mens hele 43,5 procent svarer nej. Det til trods for at Tinglysningsretten i foråret erklærede, at målsætningen om sagsbehandlingstiden var nået. 95 procent af sagerne skal være klaret inden for ti dage, mens den sidste rest er de mere komplicerede sager, som tager længere tid.

Hos en meget stor del af advokaterne er man bestemt ikke enig i, at målet er nået. Formanden for Danske Boligadvokater, advokat Jan Schøtt-Petersen, hæfter sig ved, at det kun er lidt over en tredjedel af advokaterne, som er tilfredse med, hvor hurtigt retten arbejder.

»Det passer meget godt med, at det er vores oplevelse, at ved de ganske almindelige bolighandler bliver knap 30 procent udtaget til manuel behandling, og så tager det lang tid. Det er nu 14 måneder siden, den digitale tinglysning startede, og vi burde være kommet meget længere,« siger Jan Schøtt-Petersen.

 

»Vi påtaler det her, fordi det skaber urimelige forhold for vores kilenter, der har en berettiget forventning om, at tinglysningen blot skulle være en ekspeditionssag. Vi påtaler det også, fordi det giver nogle urimelige arbejdsvilkår for vores ansatte. Tinglysningsretten er nødt til hele tiden at opdatere systemerne,« siger Jan Schøtt-Petersen.

Læs også: Tinlysningschef: "Jeg er ked af, hvis nogen har lidt tab"

Formanden for Praktiserende Landinspektørers Forening, landinspektør Torben Juulsager, fremhæver, at selve tiden, det tager at behandle en sag, ikke nødvendigivs er for lang. Men der kan være mange besværligheder, inden selve sagsbehandlingen går i gang.

»Vores sager er ikke mere komplicerede end andre, men når vi sender dem frem, er vi nødt til at sende noget digitalt og noget andet på papir. Det virker som om, systemet slet ikke har taget højde for, at det skal være muligt,« siger Torben Juulsager.

»Hvis der eksempelvis er forhold, der skal præciseres i det materiale, der indsendes, returneres det og ofte uden oplysninger om afvisningsgrundlag. Det kan tage tid at komme gennem til Tinglysninsretten for at finde ud af, hvad der skal rettes til,« siger Torben Juulsager.

Læs også: Så "hurtigt" virker digital tinglysning

Advokaterne er ligedes blevet spurgt, hvor store omkostninger problemerne med tinglysningssystemet har medført for dem og deres klien­ter. Lige over en tredjedel svarer, at regningen er på mere end 30.000 kr., mens lige under en tredjedel ikke kan sætte tal på. Forbrugerordfører hos Socialdemokraterne, Benny Engelbrecht, er stærkt fortørnet over resultaterne i undersøgelsen.

»Jeg vil tage kontakt til justitsministeren. Vi er nødt til at få det her belyst og få fundet ud af, hvad der er gået galt,« siger Benny Engelbrecht.

Han kalder samtidig advokatundersøgelsen for meget interessant.

»Det er første gang, man spørger brugerne om, hvad de mener. Vi har hele tiden sagt, at regeringen skulle lave en brugerundersøgelse. Resultaterne af advokatundersøgelsen tyder på, at Tinglysningsretten simpelthen ikke har de ressourcer, som skal til for at få den til at fungere. Vi skal have justitisministeren til at se på, om det er tilfældet,« siger Benny Engelbrecht.

TIlmelding til erstatningssag hos Danske Boligadvokater