Advokater og mæglere kæmper om skøderne

Den digitale tinglysning er benzin på bålet i ejendomsmæglernes og advokaternes kamp om det attraktive marked for at skrive skøder.

Både mæglere og advokater kan skrive skøder ved hushandler. Med den kommende elektroniske tinglysning frygter advokaterne, at mæglerne vil tage en større bid af den kage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Kampen om at skrive skødet på hushandlen blusser op igen med indførelsen af den digitale tinglysning. Advokaterne har traditionelt stået for skødeskrivningen, men i de seneste år har ejendomsmæglerne gnavet sig ind på området. Mæglerne mener, at den digitale tinglysning giver dem en konkurrencefordel, og den agter de ikke at lade gå forbi.

"Jeg tror, at andelen af ejendomshandler, hvor ejendomsmæglerne berigtiger handlen, vil stige stærkt, fordi mægleren sidder med alle informationerne i sit IT-system. Derfor kan mægleren hurtigere og billigere foretage den nødvendige registrering," siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen.

Tinglysning på få minutter

Fra 8. september 2009 vil al tinglysning af fast ejendom ske elektronisk. Landets 82 tinglysningskontorer lukker, og i stedet er Tinglysningsretten i Hobro etableret. Hvor det i dag kan tage op til ti dage at få sit skøde gennem den offentlige del af tinglysningssystemet, så skulle elektronikken gøre det muligt at få sagen på plads i løbet af få minutter.

Ideen er, at en godkendt person - det være sig en ejendomsmægler, en advokat eller en helt tredje - indtaster oplysningerne om ejendommen i systemet, underskriver med sin digitale signatur og får tinglysningen på plads. Det er den opgave, som Steen Winther-Petersen håber, at ejendomsmæglerne kan sætte sig på.

"Bemærk, jeg taler ikke om rådgivning i forbindelse med aftale om handlens vilkår. Der bør køber kontakte en køberrådgiver, det vil sige enten en anden ejendomsmægler eller en advokat, som kan hjælpe mod betaling,” siger Steen Winther-Petersen.

Det er vigtigt for ham at understrege, fordi ejendomsmægleren ved en hushandel er sælgers mand, og det fungerer ikke, at han pludselig også skal fungere som købers rådgiver.

Advokater: "Det er en mental ting"

Advokaterne, der i sagens natur gerne vil beholde forretningen med rådgivning af køberne, frygter, at den forretning skrumper ind med det nye system.

"Det at få tinglyst et skøde er ikke sikkerhed for, at aftalegrundlaget bag det er i orden. Tinglysningen er en registrering af de ting, som allerede er aftalt. Det er en mental ting. Hvis man bare kan få ordnet skødet på nettet, så vil der være nogen, som glemmer at få rådgivning ved siden af, glemmer at undersøge tingene, glemmer at få banken med ind over og sikre, at tingene hænger sammen. Det har ikke noget med selve tinglysningen at gøre," siger advokat Henrik Høpner, der repræsenterede advokaterne i regeringens Tinglysningsudvalg.

Advokaterne ser generelt langt flere fordele end ulemper ved at få digitaliseret tinglysningen, men man er altså bekymrede for at miste en del af et lukrativt marked.