Årelangt slagsmål om erstatning for tinglysning

Selv om justitsministeriet har lovet fri proces til boligejere, der har lidt tab på det digitale tinglysningskaos, er der ringe udsigter til snarlig erstatning.

Justitsminister Lars Barfoed vil give fri proces for søgsmål om erstatning for langsommelig sagsbehandling ved den digitale tinglysning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan komme til at tage årevis, før de af de danske boligejere, der har lidt tab som følge af kaos i den digitale tinglysning, får en eventuel erstatning. Det vurderer Danske Advokater, efter Kammeradvokaten i går i en undersøgelse slog fast, at overskridelsen af tidagesfristen i sig selv ikke er nok til at få erstatning, og at staten generelt ikke med sikkerhed er erstatningsansvarlig.

I enkelte sager kan der dog være erstatningspligt, men det må bero på en individuel bedømmelse ved domstolene, skriver Kammeradvokaten. En bedømmelse, det kan tage årevis at nå, vurderer Danske Advokater.

»Det vil være en kompleks og tidskrævende opgave at få bedømt først en række sager som prøvesager, for at finde ud af, hvorvidt der er erstatningsansvar eller ej. Det ville kunne trække ud i årevis. Det er dog glædeligt, at justitsministeren vælger at give fri proces. Men det ændrer ikke på, at det er en meget bøvlet vej at gå med prøvesager,« siger Paul Mollerup, direktør i Danske Advokater.

Barfoed lover fri proces

Det er blandt andet ved enkeltsager med konvertering af pantebreve eller ekstraordinært lange sagsbehandlingstider, at der muligvis kan være et erstatningsansvar. Kammeradvokaten understreger, at hvis der er usikkerhed om, hvad udfaldet af en retssag vil blive, må det overlades til domstolene at afgøre, om staten skal betale erstatning.

Og det er omkostningerne til de retssager, boligejerne nu får mulighed for at få dækket ved fri proces. Vel at mærke hvis det har kostet dem penge at sælge deres bolig på grund af digitaliseringen af tinglysningen. Det lovede justitsminister Lars Barfoed (K) i går:

»For mig er det vigtigt, at der hurtigst muligt gives erstatning til de borgere, der efter erstatningsreglerne er berettigede til det,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

Ministeren er tilfreds med, at Kammeradvokaten er gået ind i sagen og tager Kammeradvokatens konklusion til efterretning.

Ikke anstændigt

»Derfor vil jeg sikre, at der gives fri proces til et antal principielle enkeltsager, der er egnede til at belyse spørgsmålet om et erstatningsansvar, og i givet fald til det varslede gruppesøgsmål,« siger han.

Danske Advokater mener dog, at det ville være langt hurtigere at finde en politisk løsning på erstatningsspørgsmålet:

»Derfor opfordrer vi fortsat til, at man forsøger at finde en politisk løsning på sagen. For at lade boligejere, der har tabt penge på fejldispositioner i tinglysningen, vente i årevis på en eventuel erstatning, mener vi ikke er anstændigt,« siger Paul Mollerup.

Et forslag der bakkes op af Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske Boligadvokater:

»Nu skal hver enkelt borger i stedet sag for sag påvise det konkrete ansvarsgrundlag og det konkrete tab. Det er ærgerligt, at man ikke vil medvirke til en smidigere løsning. For den enkelte boligejer er der tale om alvorlige økonomiske tab, sagde han i går til Ritzau.