7.300 risikerer tab på deres nye lejlighed

Finanstilsynet indskærper nu forsigtighed til bankerne ved boliglån i store byer. Danske Bank når frem til, at tusinder af boligejere kan have købt for dyrt.

Ifølge Danske Banks cheføkonom Steen Bocian er der samlet set 7.300 familier, som risikerer at brænde fingrene, hvis boligpriserne skulle begynde at falde den dag i morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Flere tusinde danskere kan have ramt boligmarkedet forkert og købt deres ejerlejlighed for dyrt. Alene i København drejer det sig om 5.600 lejligheder, som er blevet handlet fra fjerde kvartal sidste år til og med andet kvartal i år. I Aarhus er der handlet 1.100 ejerlejligheder og 600 i Aalborg.

Det er Danske Banks cheføkonom Steen Bocian, som i et groft skøn når frem til tallet. Han var den første, som i denne omgang advarerede om risikoen for en boligboble. Efter priserne igen i år er tordnet op med tocifrede vækstrater, strammer han nu retorikken om lejlighedsmarkedet:

»Det er samlet set 7.300 familier, som risikerer at brænde fingrene, hvis priserne skulle begynde at falde den dag i morgen. Dertil skal du så lægge projektsalg, som vi desværre ikke umiddelbart har statistik for,« siger han.

Steen Bocian understreger, at det ikke er sikkert, at man får økonomiske problemer, hvis man har købt i den nævnte periode, og priserne falder. Desuden udviser hverken huspriser eller udkantsområderne tegn på overophedning:

»I forhold til sidste gang op til finanskrisen er der nogle ting, der ligner lidt – prisstigningerne og niveauerne. Men andre faktorer er helt anderledes. Kreditgivningen er generelt ikke fulgt med op. Så det kan mere være et specifikt problem for de familier, der måske over de seneste tre kvartaler har købt lejlighed. Og det er et storbyfænomen for København, Aarhus og Aalborg. Der har der måske været lidt guldgravning.«

At myndighederne denne gang tager boblerisikoen alvorligt, viser et advarende brev, som Finanstilsynet 28. april sendte til landets banker. Her fremgår det, at bankerne skal redegøre for ændringer i kreditpolitik og forretningsgange, »der tager højde for en mulig øget risiko ved finansiering af boliger i København og Aarhus«. Det gælder for eksempel krav til renter og afviklingsprofil, robustheden af kundernes indtjening, rådighedsbeløb, formue og gældsfaktor. Har bankerne ikke taget højde for en forøget risiko, skal de redegøre for »tilstrækkeligheden i kreditpolitik og forretningsgange«.

I disse måneder er Finanstilsynet ved at bearbejde de data, som er kommet ind.

»Det er meget vanskeligt præcis at sige, hvornår der er en boligboble. Men det er oplagt, at når renterne er så lave, er der risiko for faldende priser, hvis renterne stiger voldsomt,« siger Finanstilsynets konstituerede direktør, Kristian Vie Madsen.