6.000 uønskede kunder fra Roskilde Bank

Flere tusinde private kunder hos Roskilde Bank kan se frem til et ubehageligt brev i de kommende dage.

Først fik aktionærerne (på billedet) i Roskilde Bank bank, nu er det de svageste kunders tur til en tur ud i kulden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Søren Bidstrup

De økonomiske krisetider har skabt 6.000 privatkunder hos Roskilde Bank, som andre banker ikke vil røre med en ildtang. De tre købere af Roskilde Banks filialer har sendt 6.000 privatkunder retur til den kollapsede bank.

Da de tre køberbanker Nordea, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank købte filialnettet, var aftalen, at de havde mulighed for at fravælge kunder, de ikke ville overtage. De har nu gennemgået kundernes økonomi, og ud ud af de ca. 90.000 kunder, der fulgte med filialerne, afviser bankerne altså 6.000 kunder, som derfor bliver returneret til Roskilde Bank i februar. Allerede før jul kom det frem, at bankerne ikke ville have med ca. 1.400 erhvervskunder at gøre.

»Jeg tror, at det er et udtryk for en forsigtighed hos køberbankerne. Når man har muligheden for at sende de lidt risikable kunder tilbage, så udnytter man det. Der er ingen grund til at tage mere risiko på bøgerne i de her tider«, siger bankekspert Bjarne Jensen.

Storbanken Nordea smækker døren i over for 3.300 af de 42.000 privatkunder, som banken overtog efter købet af flere af den krakkede Roskilde Banks filialer. Det er langt flere end forventet og en rigtig trist udvikling, siger pressechef i Nordea Claus Christensen.

»Vi har lavet en normal kreditgennemgang, og det har vist sig, at det var meget værre end ventet. Derfor må vi sende langt flere, end vi havde troet og håbet tilbage. Det er en rigtig trist udvikling,« siger han til Ritzau.

Læs også: Bankkunder på herrens mark

Arbejdernes Landsbank har leveret 1.000 kunder tilbage til Roskilde Bank, og de var alle kendetegnet ved store og usikre lån til henholdsvis boligmarkedet og aktiemarkedet.

»Der var simpelthen for høj økonomisk risiko ved de pågældende kunder. Det var dels kunder, der havde købt ejendom og fået bevilget for store lån, og dels kunder, der havde lånt penge til køb af værdipapirer«, siger juridisk direktør Kjeld Gosvig fra Arbejdernes Landsbank.

De berørte kunder vil inden for et par dage få et trist brev fra Roskilde Bank om, at de var uønskede i andre pengeinstitutter efter overtagelsen.

Læs også: Banker hæver renten - modsat Nationalbanken