400 boligejere vil stævne staten for tinglysningsfadæse

Mandag er sidste chance for at opnå søgsmål med fri proces i sagen om erstatningskrav efter den digitale tinglysnings kaotiske opstart.

Tinglysningsretten i Hobro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fristen for utilfredse boligejere, der i fællesskab vil lægge sag an i forbindelse med den digitale tinglysningsfadæse er ved at udløbe. Mandag er nemlig sidste chance for at søgsmål med fri proces, altså hvor statskassen betaler alle retsudgifter.Det skulle ellers have været så godt, da den digitale tinglysning åbnede i 2009. Men opstarten for det digitale system endte i kaos. Flere småfejl prægede de digitale hvedebrødsdage for tinglysningen, og særligt Domstolsstyrelsen og Justitsministeriets alt for optimistiske forventninger til danskernes forbrug af digital signatur betød, at der opstod flaskehalsproblemer med store forsinkelser til følge. De lange behandlingstider kostede boligejere og virksomheder dyrt - ifølge Danske Boligadvokater op imod en halv milliard kroner.

Torsdag morgen har omkring 400 boligejere tilmeldt sig gruppesøgsmålet. På grund af forskelligt tilmeldingsmønster er det ikke muligt for Danske Boligadvokater, der står i spidsen for gruppesøgsmålet, at oplyse et nøjagtigt tal. Men formodningen er alligevel nok til at ærgre formand Jan Schøtt-Petersen.»Antallet af tilmeldte er desværre langt fra det antal, som for fire år siden forhåndstilmeldte sig til gruppesøgsmålet. Men en forhåndstilmelding er ikke nok. Hvis man ikke endelig tilmelder sig gruppesøgsmålet inden den 30. juni, mister man retten til at deltage i den fri proces,« siger han i en pressemeddelelse. Danske Boligadvokater oplyser til Berlingske Business, at der var omkring 1400-1500 forhåndstilmeldte.

Det er dog stadig muligt at indgive søgsmål efter månedens sidste dag. Herefter hæfter man blot selv for retsudgifterne.