40 kvinder til aktie-homeparty: »Jeg skal sgu ikke være løn-slave resten af mit liv«

Kom med til »homeparty« uden plastikbeholdere med låg eller andet plastikudstyr. 40 kvinder skulle lære at handle aktier. Entusiasmen var stor, og Berlingske Business var blevet inviteret med.

Aktie Homeparty for kvinder hos Nordnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Der er kvinder i alle aldre. Kvinder i jakkesæt, i striktrøjer, i cykeltøj, alle glade og smilende. Alle klar på aktier.

Alle krammer. Gensynsglæde. Kvinderne tager plads ved rundbordene i kantinen hos Nordnet, der har lagt lokaler til dagens »homeparty.«

Der står håndtasker ved siden af nærmest alle stolene. Aktiefesten går i gang.

»Jeg vil sgu gerne finde en anden levevej end at være lønslave resten af mit liv,« siger en ung kvinde tørt. Der breder sig en stille kluklatter, og én udbryder »dér er jeg enig.« Sådan søster, synes de andre at tænke.

Der kommer to kvinder ind, som er kommet for sent. »Sæt jer her oppe foran, lige ved siden af veninderne,« siger Frederikke Kroon, medlem styregruppen i NGO'en Kvindeøkonomien, venligt. Det er hende, der har invitereret til arrangementet.

Det er måske på tide, at jeg her bemærker, at jeg ikke er kvinde. Det bliver også bemærket fra de fremmødte.

En ung kvinde fortæller mig, at hun er der for at lære mere om, hvilke strategi man skal bruge, når man skal investere. »Det kunne være rart at blive rig. Det handler om at få nogle flere assets, man kan tjene penge på, det kunne være aktier,« siger hun stolt og kigger på mig. Jeg nikker.

En anden kvinde, der er ældre end mig, forklarer, at hun har en masse penge stående i banken, og som hun selv siger det, »der står de jo fint.« Hun vil gerne investere dem, men hun vil ikke se til, mens banken skummer fløden, hun vil selv have kontrollen.

Hendes sidekvinde stemmer i: »ja, og hvorfor skal det være så svært at finde ud af, om din bank eller pensionskasse udnytter én, hvis de investerer pengene for dig. Det vil jeg gerne have at vide i dag.«

Aktie Homeparty for kvinder hos Nordnet Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

Lad oplæggene begynde

Der er sandwich, glas sodavand og kaffe på kanden, som de fremmødte tager for sig af. Nordnet giver.

Der bliver spurgt i plenum, hvad kvinderne håber at kunne tage med hjem efter dagens homeparty. Ingen tør gå først. Så kommer et velreflekteret og nuanceret svar midt fra salen.

»Jeg vil gerne lære noget mere om kursmekanik. Hvorfor falder Pandora-aktien eksempelvis, selvom de opjusterer i deres regnskab.« Hun har forberedt sig, og jeg noterer mig, at det første aktieselskab, vi hører om i dag, er et smykkeselskab.

Nikolai Haugaard Buthler er chef for private banking i Nordnet og aftenens første taler. Han begynder med at fortælle om alle de fordele de fremmødte vil have ved at sammensætte deres aktieporteføljer gennem Nordnets platform og efter deres eksperters forbillede. En kvinde har hørt nok reklame snak. Hun rækker hånden i vejret.

»Undskyld, men kan du ikke starte med at fortælle, hvad en aktie er?«

Oplægsholderen stopper salgstalen for en stund og imødekommer ønsket. Han afviser over for mig, at han er på hvervekampagne men bemærker, at han da gerne vil fortælle, at Nordnet er bedre end konkurrenterne.

En finansiel-Pricerunner

Kvindeøkonomien er en NGO, der blev oprettet i september sidste år. Målet er at give kvinder redskaber til at blive bedre til økonomi. Og til disse homeparties er der plads til at stille de pinlige og dumme spørgsmål, og sådan skal det være.

»Vi går 13 år i skole, og så står vi og kan ikke handle aktier, vi kan ikke lægge et budget, vi kan ikke udfylde en selvangivelse - vi kan ingenting på det finansielle område. De her homeparties er en slags efteruddannelse,« forklarer Frederikke Kroon.

Hun opfordrer alle til at stille dumme spørgsmål. Under oplægget fra Nordnet rejser hun sig og opsummerer:

»Nu er der altså tre ting, vi skal lave Pricerunner på: gebyr, kurtage og renter.«

Der bliver nikket i salen. Pricerunner-øvelsen kender de fra nogle af tidligere homeparties, der blandet andet har handlet om pension og bolig.

»Der er faktisk én ting til,« lyder det fra Thorleif Jackson aftenens anden oplægsholder, der sidder i hjørnet. Alle retter ryggen, spidser ører og tager hætten af kuglepennen eller åbner iPad'ens tastatur.

»Man skal også betale for valutaveksling, hvis man køber udenlandske aktier.« Alle ånder lettet op.

»Jeg tror, at vi starter med de danske,« er der én, der hvisker til sin sidekvinde bagerst i lokalet.

Det er særligt et spørgsmål, der presser sig på i lokalet: »Skal vi købe novo-aktier nu eller vente?«

Der er en konstant hvisken. »Skal vi gøre det?,« er der to, der hvisker til hinanden.

De fremmødte klør sig eftertænksomt på hagen og retter ryggen, mens oplægget fra Nordnet fortsætter med at uddybe, hvordan aktiehandel foregår i praksis. »Udbud og efterspørgsel,« bliver noteret på alle blokke og iPads.

»Altså skal vi så købe Novo nu, eller?,« er der én, der prøver igen.

»Hvad siger de om Novo i Millionærklubben?,« er der en anden, der spørger.

Nikolai Haugaard svarer med et spørgsmål: »Er der nogen herinde, der har prøvet at handle med aktier?« Der er bomstille.

»Nej,« konstaterer oplægsholderen. Kvinderne griner overbærende til hinaden.

Aktie Homeparty for kvinder hos Nordnet Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

Lærlingen bliver mesteren

Kender I Warren Buffet? »Ja.« Lyder svaret fra salen. Det er Thorleif Jackson, aftenens anden oplægsholder, der spørger. Han er investeringsstrateg og starter med at spørge de tilhørende om deres kendskab til hans eget store idol.

»Man siger, at man ikke kan slå markedet. Men det kan Warren Buffet,« konstaterer han.

Der er mange floskler hertil aften: »Aktiemarkedet går altid mod nye toppe,« der bliver noteret. »Præcis,« hvisker kvinderne til hinanden. Thorleif forklarer, at han så lyset, da han læste en bog af Buffet og sammensatte sin egen aktieportefølje efter Buffets eksempel. Thorleif har selv slået markedet elleve ud af tretten år, meddeler han.

»Hvornår er en aktie dyr, og hvornår er den billig,« bliver der spurgt fra salen.

»Det er lidt besværligt at forklare,« lyder svaret. Men kvinderne i salen har fået mod på mere.

»Try us!,« lyder det koldt fra en kvinde på forreste række.

Det gør han. Han anbefaler at lytte til Warren Buffet og for alt i verden ikke gå i panik og købe og sælge ved de mindste udsving.

»Det lyder lidt kedeligt,« konstaterer forsamlingen, der virker til at have fået mod på mere.