300.000 boligejere står snart over for renteændring

Der er god grund til at følge godt med i renteudviklingen, hvis dit boliglån får ny rente det kommende års tid. Selvom renten fortsat er lav, vælger flere danskere at binde renten fast i længere tid.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

300.000 boligejere skal snart træffe en vigtig beslutning.

Inden for det kommende år står boliglån for mere end 440 milliarder kroner til at få ny rente, viser tal fra Nationalbanken. Det svarer til 29 pct. af alle realkreditlån hos de danske husholdninger.

Selvom en del boligejere fortsat har variabel rente, er omfanget af boligejere med renteændring faldet markant inden for det seneste år. Forklaringen er, at flere boligejere i stigende grad vælger at søge større sikkerhed, hvis renten pludseligt skulle skyde i vejret.

»Mange af boligejerne nyder i forvejen godt af en rente i negativt territorium, og der er ikke de store tegn på, at en rente i minus forsvinder over natten. Den Europæiske Centralbank holder renten i kort snor, men man skal naturligvis være indstillet på, at renten kan stige hurtigere og mere end forventet, hvis man har variabel rente,« siger chefanalytiker i Totalkredit, Jeppe Borre.

Et hit at binde renten i lang tid

Andelen af fastforrentende lån er steget fra 33 pct. til 43 pct. på fire år. Alene i april var 70 pct. af lånetilbuddene i Totalkredit med fast rente.

Kurserne på de fastforrentede lån er høje, påpeger Jeppe Borre, og samtidig sætter nye låneregler begrænsninger for de mest gældssatte boligejere som i højere grad end tidligere vælger rentesikring.

Ser man på de såkaldte rentetilpasningslån, er det da også dem med længere rentebinding, der er særligt populære. F5-lånet er således blevet fleklånernes absolutte favoritlån, da flere har øget deres rentebinding for at opnå en lavere bidragssats og lavere kursfradrag i forbindelse med refinansiering.

»Længere rentebinding er lige nu et kæmpehit hos boligejerne,« siger Jeppe Borre.

Inden for de kommende 12 måneder forventer Totalkredit, at endnu flere boligejere vælger at sadle om og sikre renten i længere tid.

»Den højere rentesikring gør danskerne mindre sårbare, hvis renterne stiger, og boligpriserne falder. Det er positivt for boligmarkedet og for den finansielle stabilitet,« lyder det fra Jeppe Borre.