30 procent af investerings-foreningerne snyder på vægten

Kunderne i en lang række af landets investeringsforeninger får ikke den aktive forvaltning af værdipapirerne, som de har købt.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I tre ud af ti danske investeringsforeninger får kunderne ikke det, de betaler for.

Der er tale om en stor del af de foreninger, der selv angiver over for kunderne, at de aktivt forvalter værdipapirerne i modsætning til de foreninger, der blot passivt følger et bestemt indeks af f. eks. aktier.

De passive foreninger opkræver et noget mindre gebyr end de aktivt forvaltede netop med henvisning til, at de køber eksperter til at vælge de rigtige papirer. Men nu har Finanstilsynet i en ny rapport punkteret påstanden om, at alle de aktive foreninger rent faktisk er aktive.

"Analysen af de to nøgletal indikerer, at i alt 56 ud  af de 188 investeringsforeningsafdelinger, vi har data for, reelt er skabspassive. Det betyder, at kunderne i disse afdelinger betaler for en vare, de ikke modtager, nemlig en reelt aktiv forvaltning af porteføljen," skriver kontorchef i Finanstilsynet Anna Frost-Jensen i en pressemeddelelse.

Nu vil tilsynet "se nærmere" på de afdelinger, der ikke lever op til deres egen varedeklaration.

Langt de fleste af de danske investeringsforeninger kalder sig selv aktivt forvaltede. Men i en omkostningsundersøgelse fra tidliger i år opfordrer Finanstilsynet investeringsforeningerne til i højere grad at udbyde afdelinger med passiv strategi og lavere omkostninger.