30 års sommerhusboom holder priserne nede landet over

Mængden af sommerhuse er steget markant siden 1986. Det betyder, at markedet er mættet.

Sommerhusmarkedet over en bred kam er ikke i bedring. Og det er priserne heller ikke. Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste 30 år er der bygget tusinder af sommerhuse rundt om i Danmark. Det er en medvirkende årsag til, at genrejsningen af boligmarkedet ikke har smittet af på sommerhusmarkedet.

Ifølge tal indsamlet af Nybolig fra Danmarks Statistik er antallet af sommerhuse siden 1986 steget med 37.100 til 222.600.

Antallet af sommerhus-kvadratmeter er steget endnu mere. Nemlig med 54 procent til 17,4 millioner kvadratmeter sommerhusareal.

- Stigningen har været støt og rolig over de seneste 30 år uden de store udsving. Den er udtryk for den generelt stigende velstand i det danske samfund, hvor flere har fået mulighed for at realisere drømmen om et sommerhus, siger presseansvarlig i Nybolig Thomas Hovgaard.

Mens det nok kan være en drøm at have et sommerhus, kan det også være et mareridt at komme af med det. Markedet er mættet, og antallet af sommerhuse til salg er ikke faldet nævneværdigt siden krisen.

Det samme er tilfældet for priserne, der fortsat ligger på niveauet fra 2004. Det var, før boligboblen sendte priserne markant op i 2005 og 2006.

- Når man kigger på tallene, er der ingen tegn på vækst i priserne overhovedet. Det kan godt være, at ejendomsmæglerne vil sige, at det går forrygende, men de lever lidt i deres egen virkelighed.

- Hvis man lever i tallenes virksomhed, så kan vi ikke se nogen udvikling i markedet, siger direktør for Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen.

Den flade tendens, mener han, er forårsaget af, at der stadig er mange sommerhuse til salg. Derudover er efterspørgslen ikke, hvad den har været.

- Befolkningens præferencer har simpelthen ændret sig. Der er mange, der foretrækker at tage til udlandet, og de kan gøre det for relativt små penge. Det udfordrer det, at man kan risikere at sidde og kukkelure i et regnfyldt sommerhusområde.

- Derudover lever flere som singler, og de vil for manges vedkommende hellere holde ferie i en storby med et socialt netværk end at sidde i et sommerhus, mener Curt Liliegreen.