2008 et mareridt for boligejere

De sidste to kvartaler af 2008 gav rekordstore prisfald på boliger.

Danmarks Statistiks tal for boligmarkedet er knap et halvt år forsinkede og giver derfor ikke et klart billede af den aktuelle tilstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Brian Bergmann

Danmarks Statistiks facitliste over boligprisernes udvikling viser, at der mellem tredje og fjerde kvartal i 2008 var historisk store prisfald på boliger over hele landet.

Priserne for enfamiliehuse faldt i fjerde kvartal på landsplan med 7,7 procent, ejerlejligheder med 6,1 procent og sommerhuse med 11,9 procent. Hermed er der tale om det største prisfald for et enkelt kvartal, siden statistikken startede i sin nuværende form i 1992.

På årsbasis er priserne fra fjerde kvartal 2007 til fjerde kvartal 2008 faldet med 13,2 procent for sommerhuse, 12,7 procent for ejerlejligheder og 10,5 procent for enfamiliehuse.

Mest præcise tal

Realkreditrådet har tidligere offentliggjort tal for prisudviklingen i fjerde kvartal, men opgørelsen fra Danmarks Statistik er den mest præcise opgørelsesmetode over boligprisernes udvikling. Samtlige bolighandler er medregnet hos Danmarks Statistik, og ejendomsmæglerne opfatter tallene som en slags facitliste.

Problemet er, at statistikken kommer med næsten et halvt års forsinkelse og dermed ikke kan give et klart billede af den højaktuelle situation.

Realkreditrådets prisstatistik bliver offentliggjort hurtigere, men dækker kun bolighandler, der finansieres med et realkreditlån. Samtidig er tallene også forsinkede, da de først opgøres, når realkreditlånet hjemtages og ikke, når selve købsaftalen underskrives.

Den nye opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at det samlede antal solgte ejendomme faldt med 15,1 procent mellem tredje og fjerde kvartal 2008, når der er korrigeret for sæsonudsving. Det dækker over, at salget af enfamiliehuse faldt med 17,9 procent, sommerhuse med 15,1 procent og ejerlejligheder med 12,9 procent.

Forsigtig optimisme

Siden opgørelsen fra Danmarks Statistik er boligpriserne faldet yderligere, men der er alligevel en forsigtig optimisme at spore hos en del økonomer. Den rekordlave rente har nemlig tøet boligmarkedet en smule op, og Realkreditrådets seneste udbudsstatistik viser, at der i hovedstadsområdet er lidt færre boliger til salg end i de to foregående måneder.

På landsplan ligger udbuddet af boliger til salg dog på det højeste niveau siden 2004, hvor statistikken blev opgjort første gang. Samtidig advarer flere økonomer fortsat om, at boligmarkedet skal lidt længere ned, før der er basis for en egentlig vending.

På positivsiden hører det med, at salgstiderne i hovedstadsområdet er faldet en smule den seneste tid. Det kunne tyde på, at de største fald på boligmarkedet er et overstået kapital.