2 procent-lånet står på spring efter markant rentefald

3 procent-lånet er lukket både med og uden afdrag, og dermed bliver det lidt lettere at blive kreditgodkendt. 2 procent-lånet kan hurtigt blive aktuelt igen.

Foto: Henning Bagger

Godt nyt for boligejere- og købere, som overvejer et fastforrentet lån. De lange boligrenter falder markant og er nu på det laveste i 11 måneder.

3-procent lånet, som længe har været toneangivende, lukker nu sandsynligvis helt i fra i morgen, hvor det hverken vil være muligt at få et lån med eller uden afdrag. Skal man have et afdragsfrit lån, så er 2,5 procent-lånet den eneste mulighed. Samtidig nærmere 2 procent-lånet med afdrag sig attraktive kurser lige under 95, som normalt er skæringspunktet for, hvornår en realkreditobligation realistisk set kan være i spil for boligejerne.

De faldende renter betyder, at det bliver lidt lettere at blive kreditgodkendt til et boligkøb, hvilket alt andet lige vil sætte lidt mere gang i boligmarkedet.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom ved Nordea Kredit, siger om rentefaldet:

»Det er 11 måneder siden, vi sidst stod i en situation, hvor renten på de 30-årige fastforrentede lån var nede på bare 2,5 pct. På det tidspunkt var der pres på kronen, og vi forventede på den baggrund, at det ville være et forbigående fænomen. Nu står vi igen i situationen, og det bekræfter os endnu engang i, at renter og krystalkugler går dårligt i spænd, og i at der er meget stor forskel på, om noget er umuligt eller kun usandsynligt på rentemarkederne.«

Jeppe Borre, seniorøkonom ved Nykredit, anbefaler boligejerne at tænke sig godt om i forhold til 2 procent-lånet:

»Vi taler lige nu 2,5 procent i en kurs over 98. Det er billig rentesikkerhed. Hvis man venter på, at 2 procent-lånet skal komme op i et attraktivt kursniveau, risikerer man samtidig, at det kan gå den anden vej. Og man bør kraftigt overveje, om man tør tage den risiko, hvis man synes, niveauet er attraktivt allerede nu. Som nævnt tog renterne en tur op med elevatoren sidste år, hvor 2 procent-lånet tabte 8 kurspoint på blot halvanden måned.«

Renten er faldet markant siden juni 2015, hvor den toneangivende rente lå på 3,5 procent. For et lån på en million kr. betyder det en besparelse på godt 550 kr. om måneden efter skat.