2 procent boliglån tilbage i drømmekurs

Nu kan man igen få et 30-årigt realkreditlån til 2 procent i rente til en kurs, der nærmer sig 99. Det er det højeste niveau i halvandet år. Læs her, hvem der især kan få glæde af den høje kurs.

Det 30-årige drømmelån til bare 2 procent er tilbage i topform med en kurs på omkring 98,8 for varianten med afdrag og 97,3 procent, hvis man vælger afdragsfrihed. Det er det højeste niveau siden kronekrigen i begyndelsen af 2015, påpeger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

»Først og fremmest er det godt nyt for dem, der er i gang med at købe bolig. Det er et attraktivt lån, det er billigt, der er stor tryghed for fremtidige ydelser og samtidig får man en indbygget forsikring, hvis renterne begynder at stige,« siger han til Berlingske Business.

Men mange af dem, der har et lån i forvejen, kan også med fordel konvertere til 2 procent lånet. Selvom der netop har været en opsigelsesfrist, hvor der blev konverteret lån for 50 milliarder kroner, er der nemlig stadig lån for i omegnen af 140 mia. kroner i 30-årige 3 procent lån.

»Det er primært relevant for dem, der betaler afdrag på deres 3 procent lån, hvilket er cirka halvdelen. Forpassede man muligheden for at opsige sit lån ved sidste frist, er der ingen grund til at ærgre sig,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Faktisk er det en lille tand mere attraktivt at konvertere nu end lige før opsigelsesfristen, selvom man ved et lån på en million kroner kommer til at betale omkring 15.000 kr. i såkaldte differencerenter, som er fradragsberettigede.

Hvis man konverterer et lån på en million kroner med afdrag og en restløbetid på 27 år fra 3 procent til 2 procent, vil ydelsen efter skat falde med 100 kroner om måneden fra 4.078 kroner efter skat til 3.978 kroner. Til gengæld gnaver man mere af gælden, da afdraget stiger fra 2.059 kroner til 2.458 kroner.

Det viser beregninger, som Realkredit Danmark har foretaget for Berlingske Business. Med til billedet hører dog, at restgælden ved en konvertering vil vokse med 37.000 kroner.

»Konvertering har med sikkerhed tjent sig hjem efter fem og et halvt år. Og indfrier man det før tid - og renten er omtrent uændret, så man køber obligationen tilbage til cirka samme kurs - har konvertering tjent sig hjem på blot tre og et halvt år,« forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Stiger renten i perioden op til en førtidig indfrielse, har konverteringen tjent sig endnu hurtigere hjem. Holder man alternativt lånet til udløb, så sparer man omtrent 70.000 kroner i den samlede nettoydelse ved denne konvertering.

Har man et lån til 3,5 procent i rente eller højere, vil gevinsten ved at konvertere til et 2 procent lån være endnu større - uanset om man betaler afdrag eller ej.

Boligøkonom og chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit forklarer i en kommentar, at de lave renter skyldes flere forhold.

»Den lavere oliepris, lav global inflation og bekymring for den globale vækst er blandt de væsentligste forklaringsfaktorer. Samtidig er rentefaldet påvirket af dønningerne efter Brexit-afstemningen, da det forventes, at væksten vil aftage i Storbritannien,« skriver hun.

Hos Nordea Kredit bliver 2 procent lånet med afdrag i øjeblikket handlet i kurs 98,6, mens lånet uden afdrag ligger i kurs 97,2.

»Kun én gang tidligere har vi set lignende lave renter. Det var i perioden 2. februar 2015 til 20. februar 2015. Dermed må vi konkludere, at vi har den laveste lange boligrente i halvandet år. Samtidigt er vi meget tæt på den laveste lange boligrente nogensinde. Da kursen på det 30-årige 2 pct. lån toppede den 12. februar 2015, lå den i 99,9, mens versionen uden afdrag lå på 98,9,” skriver Lise Nytoft Bergmann.

Også seniorøkonom Jeppe Borre, Nykredit, opfordrer dem, der endnu ikke er sprunget med på konverteringsbølgeb, til at få taget et ekstra kig på realkreditlånet.

»De seneste kursstigninger har ganske enkelt gjort en låneomlægning en spids mere attraktiv. Samtidig er der opstået en helt ny mulighed for de tusindvis af boligejere, som skal have rentetilpasset deres rentetilpasningslån i slutningen af året, og som sidste år gik glip af chancen for sikre en rente på 2 procent,« skriver Jeppe Borre i en kommentar.

Han pointerer, at 1,5 procent lånet står klar i kulissen til at tage over, hvis kursen på 2 procent lånet på et tidspunkt går over 100.

»Der er dog endnu en pæn kursvandring op til en eventuel lukning af 2 procent lånet, og det er ikke en jagt, jeg vil anbefale, hvis man overvejer en låneomlægning. Vi er i øjeblikket på et attraktivt niveau, og hellere slå til end at risikere, at muligheden passerer.«