160 milliarder kroner vinker til pensionskunder

Opgiv din garanti på pensionen mod at få en bonus med, lyder tilbuddet ihærdigt fra PFA Pension og Danica Pension. Eksperter mener, at skiftet fra de gamle, garanterede pensioner til markedsrente kan betale sig for de fleste. Sampension åbner for muligheden fra mandag.

ARKIVFOTO: PFA bygningen Marina Park Sundkrogsgade 4 2100 København Ø Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gigantisk pose penge på 160 milliarder kroner vinker forude til de mange tusinde danskere, der stadig har de gamle pensioner med garantier. Hele posen kan blive tømt, hvis alle med de garanterede pensioner siger ja til at skifte over til markedsrente mod at få en bonus med. Den nævnte bonus vil med ét slag forøge opsparernes samlede sum med 34 procent.

Pensionseksperter mener, at det er vigtigt at alle overvejer at opgive deres garantier, hvis de får tilbuddet. Tallene er beregnet af tidligere direktør hos Willis Søren Andersen. Han fremhæver, at det primært er i de otte største pensionselskaber, at der stadig er kunder med garantier. De har i alt sparet 470 milliarder kroner op på deres depoter. Oven i det kommer 120 milliarder kroner hensat i selskaberne for at kunne leve op til garantierne og 40 milliarder kroner i kollektiv bonus.

Når selskaberne går ud og tilbyder deres kunder at lægge deres pension om, skal kunderne ud over deres eget depot også have penge med fra de to andre kasser.

Det medfører, at den enkelte kan få tilbudt en ganske pæn bonus for at gå over til markedsrente. For en person med en af de høje garantier på fire procent kan man få over en halv million kroner eller mere oveni, hvis man har sparet en million kroner.

Søren Andersen og privat økonomisk rådgiver Marianne Thørs fra Confida fremhæver begge, at for de fleste kan det være en god idé at gå over til de nye pensioner. Det helt afgørende at tage stilling til er, om man har det godt med at have pensionen sparet op i nogle produkter, hvor man selv tager hele risikoen, som det er tilfældet med markedsrenterne.

»Det, som bør ligge til grund for et skifte til markedsrente, er risikoappetit. Hvis du ikke bryder dig om at se et negativt afkast, er markedsrente ikke noget for dig. Omvendt hvis du ønsker at få et afkast, som over tid ligger højere end det, din pension er beregnet efter, skal du som hovedregel takke ja til tilbuddet,« siger Marianne Thørs.

Søren Andersen fremhæver, at de garanterede pensioner ikke længere er noget særligt godt produkt.

»Man kan spørge sig selv, om det er en god sammensætning af ens portefølje at have 90 procent i obligationer, hvor man stort set ikke får noget i rente. Men det er en individuel vurdering, hvor vigtigt man mener, garantien er. Hvis man vælger at skifte, er det afgørende at undersøge, hvad det er, man kommer over i. Både når det gælder det investeringsmæssige, det forsikringsmæssige og omkostningerne,« siger Søren Andersen og erkender, at det godt kan være kompliceret at komme i dybden med de sidste tre punkter.

I øjeblikket kører PFA Pension og Danica Pension med tilbud til deres kunder. De to selskaber har været de mest aktive, men med skiftende held. Hos PFA sker omlægningen i en lind strøm med mellem 2.000 og 3.000 kunder, der lægger om hver måned. Omkring halvdelen af kundernes pensionsformue er kommet over i markedsrenterne hos PFA.

En anden af de store spillere, Sampension, åbner mandag for en permanent mulighed efter at have haft lukket et stykke tid. Matematisk direktør hos Sampension Flemming Windfeld fremhæver, at kunderne kan få en bonus oven i deres pension på mellem 65 procent til 95 procent, hvis de siger ja tak til gå over til markedsrente.

Afdelingsdirektør hos forsikringsmægleren AON Jannik Achdam Schütz Andersen er enig. Han mener, at omlægningen er en god idé for langt de fleste, men råder to grupper til at lade være.

»Vi siger, at hvis du har under fem år til pensionering, kan det ikke betale sig. På så få år når det ekstra afkast af markedsrente ikke at blive ret stort. Derudover mener vi ikke, at personer med livrenter oprettet før 90erne skal lægge om. Den bonus, de får med, er ikke stor nok, fordi levetiden er blevet længere. De får måske tilbudt 100 procent ekstra, men burde have fået 125 procent,« siger Jannik Andersen.

Blandt nogle af de mindre pensionsselskaber som AP Pension og SEB har man i øjeblikket lukket for tilbuddene om at gå over til markedsrente med bonus oveni. Begge selskaber har tidligere givet kunderne muligheden. Hos SEB var det kun kunder med de lave rentegarantier på under 2,5 procent, der fik chancen.