15.000 boligejere går glip af billigere lån

Urolighederne i Grækenland baner atter vejen for lavere renter på 30-årige danske realkreditlån. Det er dog langt fra alle, der kan glæde sig over, at 3,5 pct. sandsynligvis må vige pladsen for 3 pct. lånet.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den græske krise har fået de danske boligrenter til at styrtdykke. Men for de mange boligejere, der opsagde deres lån i slutningen af april uden at tegne en kurssikring, kommer mandagens kurshop bare én bankdag for sent, fortæller boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, Nordea Kredit.

»Ud af de 100.000 boligejere, der opsagde deres lån ved udgangen af april, vil jeg vurdere, at omkring 15.000 er kommet i klemme af de kursfald, vi så i begyndelsen af maj. Og selvom deres lån først udløber 1. juli, bliver de ikke reddet af, at renterne nu er faldet igen. Panikken kommer nemlig en dag for sent,« siger hun.

Da handel med obligationer altid sker med to dages valør, blev deres nye lån hjemtaget allerede i fredags. Det betyder, at de skal betale 30 kr. mere om måneden efter skat per million ved et 30-årigt lån med afdrag og 230 kr. mere for varianten uden afdrag, end hvis lånet først var blevet hjemtaget i dag.

Det er meldingen om, at de græske banker vil være lukkede fra mandag og frem til folkeafstemningen næste søndag, der har fået de danske obligationskurser til at stige så meget, at både 3,5 pct. lånet med og uden afdrag sandsynligvis bliver lagt på hylden i løbet af mandagen.

»3,5 pct. lånet med afdrag bliver lige nu handlet omkring kurs 101 og den uden omkring kurs 100. Så der skal ikke meget til, før det igen bliver de 30-årige 3 pct. lån, der er de toneangivende,« siger hun.

Mens det er surt show for de tusindvis af boligejere, der går glip af 3 pct. lånets comeback, kan nye  låntageretil gengæld glæde sig over, at det på blot en uge er blevet markant billigere.

Mandag i sidste uge var prisen for et fastforrentet 30-årig lån med afdrag på en million kroner 4.030 kr. om måneden efter skat. I dag koster det kun 3.890 kr. Vælger man afdragsfrihed, kan man nøjes med at betale 2.280 kr. mod 2.550 kr. for en uge siden.

Indirekte får hele det danske boligmarked faktisk også glæde af rentefaldet, påpeger boligøkonomen.

»Når renten stiger så mærkbart, som vi har set på det seneste, hvor man nærmest er gået fra en rente på 2 pct. til 3,5 pct., er der ingen tvivl om, at sådan en kursbevægelse vil presse boligpriserne ned. Nu er i hvert fald toppen af den stigning taget af, og det kan give lidt ro på boligmarkedet,« siger hun.

Om det varer ved med de lavere boligrenter, er mere tvivlsomt.

»Alt kan ske. Nu har vi en forventelig nedfrysning på rentemarkederne i denne uge, hvor man imødeser hvilket resultat, der kommer ud af urnerne, når grækerne har været til valg i næste weekend. Og så har vi en ny situation, uanset hvad resultatet bliver,« siger hun.