1,5-procentslånet lægger stille og roligt fra land

Det usandsynligt billige realkreditlån til 1,5 procent i fast rente over 30 år åbner i afdæmpede kurser.

Foto: Sophia Juliane Lydolph. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Den hype, som omgærdede åbningen af toprocentslånet i begyndelsen af januar, har ikke indfundet sig i forbindelse med efterfølgeren.

Lånet åbner i kurserne 95,5 og 95,2 hos henholdsvis Realkredit Danmark og BRFkredit.

»Det er en mere afdæmpet start, og det er helt i tråd med forventningen, fordi lånet er blevet annonceret tidligere i forløbet, end vi tidligere har gjort på grund af de helt usædvanlige økonomiske forhold,« siger cheføkonom Christian Hilligsøe-Heinig fra Realkredit Danmark (RD).

Han henviser til forsvaret af kronens bånd til euro, som har fået Nationalbanken til at sætte renten ned fire gange inden for få uger.

1,5-procentslånet er åbnet inden toprocentslånet er lukket, og også tidligere i processen end man gjorde ved oprettelsen af netop forgængeren. Dermed er kursen markant lavere.

Et 30-årigt lån til to procent i rente handles i kurs 99,35 hos RD og 98,80 hos BRFkredit. Dermed får man mere end 99 kroner for hver 100 kroner man låner ved at vælge toprocentsobligationen, mens 1,5-procentsobligationen kun giver omkring 95 kroner per 100 kroner, man låner.

Dermed er toprocentslånet fortsat den generelle anbefaling hos realkreditinstitutterne.

»Der er ingen garanti for, at vi kommer derhen, hvor kurserne bliver attraktive. Lige nu har vi helt ekstraordinære økonomiske forhold, og derfor er lånet åbnet tidligere end vi ellers ville have gjort,« siger Christian Hilligsøe-Heinig.

RD kørte det første 1,5-procentslån igennem systemet allerede tirsdag eftermiddag, men der er ikke telefonstorm fortæller Christian Hilligsøe-Heinig.

Der skal dog helst være så mange låntagere med smag for lånet, at der ikke opstår den såkaldte indlåsningseffekt.

Den opstår typisk, når renten ændrer sig så hurtigt, at der ikke bliver optaget særligt mange lån i den givne serie. Dermed kan man ikke være sikker på at kunne handle obligationen til markedskurs. Den kan dog altid indfris til kurs 100.