120.000 skylder mere end boligen er værd

De stærkt faldende boligpriser betyder, at mange boligejere har større gæld, end boligen kan indbringe ved et salg.

Mange boligejere ville stå tilbage med gæld, hvis de skulle sælge huset eller lejligheden med det samme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

120.000 boligejere er teknisk insolvente. Det viser beregninger, som Nordea har lavet for Radioavisen.

Der er tale om en tidobling på halvandet år. I andet kvartal af 2007, da boligpriserne lige var begyndt at falde, var kun lidt over 10.000 boligejere teknisk insolvente, hvilket betyder, at de står i den situation, at de skylder flere penge væk end boligen er værd.

Og den situation kan få alvorlige konsekvenser.

- For alle dem, der er teknisk insolvente, er det meget svært i dag at optage et lån. Og så er der dem, som på en eller anden måde er tvunget til at sælge boligen og dermed realisere tabet. De vil simpelthen have en større gæld, end de kan sælge boligen for. Det kan føre til betydelige personlige økonomiske problemer i mange år fremover, siger Helge Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Hvis du er boligejer, kan du godt regne med, at din bolig kan have mistet flere hundrede tusind kroner i værdi i løbet af det sidste år.

Realkreditrådet er netop kommet med en statistik for, hvor meget boligerne er faldet i pris fra 4. kvartal i 2007 til 4. kvartal 2008.

Tallene viser, at priserne på parcelhuse er faldet næsten otte procent på landsplan. Og lejlighederne er faldet hele 11,5 procent.

Læs også: Bundrekord på boligmarkedet og Historisk prisfald på boliger