100.000 rammer snart pensionsloftet

Livrenter forventes at få et stort comeback, når nye skatteregler fra årsskiftet lægger loft over pensionsindbetalinger med fradrag i topskat.

Omkring 100.000 danskere bliver ramt af det kommende loft over fradragsberettiget indbetaling på ratepensioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensionsselskaberne skubber livrenter længere frem på bordet, når de snakker med kunder. For fra årsskiftet kan indbetalinger over 100.000 kroner på de populære ratepensioner nemlig ikke længere trækkes fra i topskatten, mens livrenter fortsat kan trækkes ubegrænset fra.

Det vil ramme de omkring 100.000 danskere, der ifølge brancheforeningen  Forsikring & Pension trækker pensionsbidrag på mere end 100.000 kroner fra i topskat.

"Tidligere har ratepensioner været populære, fordi de er fleksible og giver fradrag i topskat. Men med loftet over fradragsberettigede indbetalinger og usikkerhed omkring, hvorvidt vi har sparet nok op til vores stigende levealder, kommer livrenten tilbage," mener Anne Buchardt, afdelingsdirektør i Danske Bank Private Banking.

Hun påpeger, at en tredjedel af de nuværende kvinder på 60 år og en fjerdedel af mændene har udsigt til at leve længere end 25 år, der er den maksimale udbetalingsperiode på en ratepension.

I nogle dele af landet er livrenter temmelig udbredte, mens det i områder med de højeste indkomster som for eksempel Nordsjælland er ratepensioner, der er i overtal. Her har 59 procent af indbyggerne en ratepension, mens kun 29 procent har en livrente.

Til sammenligning har af 46 procent af bornholmerne en livrente, mens kun 36 procent har en ratepension.

"Der er en tendens til, at hovedstadsområdet ligger tungt i ratepensioner, og det hænger nok sammen med mange topskattebetalere, der har sparet store beløb op på ratepensioner med fradrag i topskatten," siger Anne Buchardt.

Men der kan også være kontante fordele ved at vælge en livrente fremfor en ratepension - selvfølgelig forudsat, at man ikke dør tidligere end gennemsnittet.

Ifølge beregninger fra Danica er den årlige udbetaling fra en million opsparede kroner som livrente højere end en tilsvarende 20-årig ratepension - også selv om der tilknyttes en garanti for, at en efterladt ægtefælle overtager livrenten, hvis du dør inden for 10 år, efter udbetalingen er begyndt.

Første års udbetaling på en ratepension fra 65 år:

Over 10 år: 107.571 kroner

Over 15 år: 74.089 kroner

Over 20 år: 57.385 kroner

Over 25 år: 47.393 kroner

Første års udbetaling på en livrente fra 65 år:

Uden garanti: 62.000 kroner

Men garanti for udbetaling til efterladte ved dødsfald inden for 10 år: 59.262 kroner

Kilde: Danske Bank