100 gode råd: Sådan gør du din bolig mere værd

Det kan lade sig gøre: Rækkehus i Albertslund blev shinet op og solgt for to millioner.

Her er hundrede råd til lettere at sælge dit hus Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KLIK DIG VIDERE OG LÆS DE GODE RÅD: SÅDAN FÅR DU SOLGT DIN BOLIG

Det var en stor dag, da Lene Og Ole Larsens ejendomsmægler i sidste uge hev et skilt med teksten 'SOLGT' frem og klaskede det på hoveddøren til rækkehuset i Albertslund.

I to år har huset været til salg på et fastlåst boligmarked. I et år har Lene og Ole betalt dobbelt husleje fordi de var flyttet ind i deres nye hus. De havde skiftet ejendomsmægler to gange og prisen var blevet sat ned fra 2,7 til 2,0 mio.

Intet skete. Men i sidste uge lykkedes det endelig - efter at rækkehuset havde fået en regulær makeover.

Sparring hjalp

- Da vi fik en ny ejendomsmægler fra EDC, sagde hun det som det var: Hvis ikke vi selv gik i gang med at ordne manglerne, kunne vi godt glemme at få solgt huset. Hun lavede en liste over ting, vi skulle ordne, siger Ole Larsen.

- Vi skulle male alting hvidt, ordne køkkenet og kælderen. Og der skulle ryddes op og smides ud. Det var utrolig godt at få den sparring, og det hjalp, siger han.

Der blev købt nye bordplader og komfur til køkkenet. Skabslågerne blev sendt til industrilakering og vupti, så lignede det et nyt køkken.

- Det gælder om at ordne de ting, der ikke er så dyre at ordne. Vi var nødt til at lave nogle investeringer, og vi får ikke de penge igen. Men vi får huset solgt, og det er jo det, det handler om, siger Lene Larsen.

Desperationen stiger

Netop nu er der 76.000 boliger til salg i Danmark. Tallet har kun været højere i efteråret 2008. Hver dag kommer 3-400 nye boliger til salg, og hver dag bliver 3-400 boliger sat ned i pris. Masser af villaer har været til salg i mere end et år og desperationen stiger hos sælgerne.

Men det kan lade sig gøre at sælge. I samarbejde med de store ejendomsmæglerkæder giver B.T. i dag 100 råd til hvordan man får boligen shinet op og gjort lækker og indbydende - og hvordan man får den solgt. Alfa og omega er at have et godt produkt og sætte en skarp pris.

- Det helt overordnede tema er, at have den rigtige pris på sin ejendom. Specielt i et nedadgående marked. Ellers risikerer man hele tiden at være bagefter markedsprisen, jævnligt at være tvunget til at sætte prisen ned, og alligevel ikke få solgt, siger Jan Nordmann, pressechef i EDC.

- Meldingerne fra mæglerne er meget enslydende: Køberne er mere kræsne end nogensinde før. I et marked, hvor køber kan vælge og vrage er det de huse, der præsenterer sig dårligst, der sværest at få solgt, siger Jesper Elle, pressekoordinator i Nybolig.

Tænk på bytteprisen

- Hvis man har en lejlighed, skal man skynde sig at sætte til salg, for dem mangler vi - især i Århus og København. Men ellers er prisen afgørende.

Hvis prisen er blot 100.000 kr. for høj, sker der ofte for lidt. Alle gode råd om at gøre huset salgsklar, skal man helst gøre, før huset sættes til salg. Og jo før, du regulerer prisen, jo før kommer du foran prisudviklingen i stedet for at halte bagefter. Det kan blive dyrere i det lange løb med små prisnedsættelser.

Tænk på bytteprisen - din næste bolig er også faldet i pris, siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef i Home.

KLIK VIDERE OG FÅ 100 GODE RÅD, DER GØR DIN BOLIG MERE VÆRD

1-10 gode råd

 

1. Sæt en skarp og attraktiv pris. Sæt prisen lavere end sammenlignelige boliger i området. Så erdet din bolig, køberne først ser på. Vis, at du er modtagelig for bud.

2. Alvorlige fejl skal udbedres. Hvis der står i tilstandsrapporten, at vinduerne er rådne, så fokuserer de potentielle købere på det, så snart de træder ind.

3. Fjern K3’erne. Få ordnet det, der i tilstandsrapporten kaldes K2- og K3-fejl, og som ikke nødvendigvis koster en formue, men alligevel skæmmer huset og dermed skader salget.

4. Det kan være en god ide at skifte vinduer. Vinduerne er noget af det første, man lægger mærke til i boligen. De giver boligen en ansigtsløftning, og som en sidegevinst er der ofte en lavere varmeregning.

5. Boligen må ikke være stoppet til med møbler. Køberne skal kunne se mulighederne i boligen. Opmagasinér overflødige møbler, så de ikke optager plads.

6. Skab orden. Lad være med at have morgenmadspakker, kogebøger og maskiner på køkkenbordet. Signaler plads. Skab systematik og rene linjer i billedophænget.

7. Boligen skal se beboet ud. Selv om du rydder op, må der ikke blive helt tomt. Hvis man kan se på væggen, at der tidligere har hængt billeder, så ligner det et dødsbo.

8. Når du selv har ryddet op, er det en god ide at lade venner og bekendte kigge din bolig kritisk igennem. De opdager små problemer, du selv har vænnet dig til, somen kommode der står i vejen ved en døråbning.

9. Gør det hyggeligt. De potentielle købere skal slappe af og have en fornemmelse af, at her i boligen befinder man sig godt. Det kan være en god ide at prøve at lavesmå arrangementer med hyggeting i hjørnerne.

10. Hold åbent hus. Det skaber opmærksomhed og lokker flere potentielle købere til.

 

11-20 gode råd

 

11. Gør det unikke synligt. Hvis du har frit udsyn til en sø, et flot landskab eller bare en charmerende havepavillon, så sørg for, at der er frit udsyn.

12. Har du gode naboer, så lad dem vide, at din bolig er til salg. Når der kommerkøbere, som er ude at se haven, kan det være, at naboen lader et ord falde om, at det er et rigtig godt kvarter.

13. De fleste har en ejendomsmægler til at styre og fremme salget, men du kanmed fordel også udnytte dit netværk. Fortæl venner og bekendte og kollegerat dit hus er til salg.

14. Brug Facebook. Reklamer for dit hus på alle de elektroniske netværk, du bruger:Facebook, Msn, Twitter o.l.

15. Vær ikke i boligen. Det er vigtigt, at du bliver væk eller går tur, når potentielle boligkøbere kommer for at se din bolig.

16. Dyre renovationer som køkken, bad og tag kan normalt ikke betale sig. Du får ikke pengene hjem, og der følger som regel en masse gennemgribende ændringer af el- og vvs-installationerne med.

17. Det gælder overordnet om, at få lavet de nemme, billige og meget synlige ting, når det skal ske i forbindelse med et salg.

18. Ligesom med kærester skabes 80% af sympatien de første 60 sekunder. Malhavelågen, ryd op i haven, sørg for at ringklokke, udendørsbelysning og postkasse virker, slå græsset.

19. Er der udvendigt træværk som trænger til reparation - f.eks. dækbrædder, sternbrædder o.lign. - så få dem skiftet.

20. Det kan også være en idé at få pudset soklen op. Det koster ikke en formue ogdet løfter ejendommens udtryk.

 

21-30 gode råd

 

21. Indvendigt skal man skabe lys og luft. Mal i lyse farver, pak nogle af møblerne væk og læg nips og souvenirs væk.

22. Vis ejendommens kvaliteteter: Et flot planke- eller parketgulv skal ikke væreskjult under væg-til-væg tæpper.

23. Købere vælger som regel med hjertet - uanset hvad de på forhånd laver afrationelle lister. Tænk på, hvad du selv faldt for ved ejendommen.

24. Drop luksus-forbedringer som udekøkkener, swimmingpools, jacuzzi ogspabade. De tjener sig som regel ikke hjem ved salg.

25. Drop den indre handyman ved istandsættelsesprojekter, hvis du ikke er på100 pct. sikker grund. Mindre vellykkede istandsættelser kan risikere atforringe værdien af din bolig.

26. Det er meningsløst at male hele huset, hvis der er tale om et faldefærdigthåndværkertilbud.

27. Ryd ud i tøj og sko i entreen. Vinterjakken skal ikke hænge fremme, hvisdet er sommer.

28. Vis at boligen fungerer. Hvis man går og falder over tingene, føler køber, at boligen ikke fungerer.

29. Ryd op i kælderen. Det er vigtigt, at man ikke bare læsser ting derned, foren køber vil gerne have en fornemmelse af kælderens stand.

30. Vær ærlig. Prøv ikke at skjule, at der er lidt fugtigt, eller at malingen har sluppetlidt. Det sætter en køber på vagt.

 
31. Ryd op på terrassen. Fjern gamle, beskidte havemøbler og ryd op på terrassen.

32. Vis funktionaliteten. Det nytter ikke, at der er kontor eller pulterkammer i tre af værelserne.

33. Sæt de rigtige møbler de rigtige steder - sofa i stuen og spisebord i spisestuen.

34. Vis, der er plads. Ryd ud i stuen. Vis, at man kan sidde mange steder og ikke bare i den klassiske sofakrog.

35. Udnyt reposer eller mærkelige hjørner, f.eks. til kontorplads. Den ekstrasiddeplads viser et overskud i huset.

36. Planter skaber liv, hygge og god atmosfære - hvis de ikke er visne. Så fjernvisne blade. Sæt friske krydderurter i køkkenvinduet og en buket friskeblomster i stuen.

37. Gør rent og luft ud. Undgå for alt i verden, at din bolig lugter dårligt. Luft godt udinden fremvisningen.

38. Familiebilleder er okay, hvis det ikke overdrives. Det viser, at sælger har været glad for huset.

39. Luk lyset ind. Træk alle gardiner og persienner fra, så lyset kommer ind.

40. Puds vinduerne.

41-50 gode råd

 

41. Åbn dørene mellem rummene i boligen. Det får den til at virke større.

42. Fjern kalk og snavs på fliser og i toilettet. Fedtede fliser og toilet skræmmer.

43. Undgå dobbelt husleje. Sælg, før du køber nyt.

44. Ryd op i haven. Haven er som regel det første, køberen ser. Sørg derfor for, at den præsenterer sig godt.

45. Klip hækken, så den ser pæn og velholdt ud. Slå græsset.

46. Lad være med at fælde alt for at få sol. Det tager tit karakteren fra et hus, at man fælder de træer, der er.

47. Fjern plastik- og metalaffald som gamle. cykler, udtjente haveredskaber, ituslået legetøj - øjet falder på farvede genstande - også de uheldige.

48. Fjern bunker af haveaffald samt evt. lugtende gammel kompost. Fjern ukrudt.

49. Placer en stor krukke fyldt med planter ved hoveddøren. Om vinteren kan man pynte krukken med gran, fyr og grønne grene.

50. Få lavet en rapport om udbedringer af skader, der kan have negative virkningerpå husets funktionsdygtighed. Der fortæller, hvad skaden skyldes, hvordan den kan udbedres, og hvad det vil koste. Så kan køber forholde sig til det.

51-60 gode råd

 

51. Hoveddøren skal se ordentlig ud. Mal eller laker den, hvis den trænger.

52. Få styr på stilarterne. Stilforvirring kan skræmme køberne væk.

53. Hav respekt for det originale – og brug tid på at finde gamle materialer, hvis du alligevel skal bygge om.

54. Savsmuldstapet er ikke in. Det skal være fuldspartlede vægge – eventuelt med noget smart tape.

55. Er køkkenet pænt nok, men har en grim bordplade, kan det godt betalesig at udskifte den i.

56. Læg nyt linoleum på køkkengulvet, hvis det virkelig trænger.

57. Hvis der er umoderne, farvede fliser i køkkenet, vil det være en ide at male dem eller sætte stiftmosaikker på.

58. Mørke låger kan sendes til autolakering og blive malet hvide.

59. Umoderne greb kan billigt udskiftes med nogle stålgreb.

60. Udskift det løse, tilkalkede blandingsbatteri med et nyt og trendy.

61-70 gode råd

 

61. Køb en ny slange til badeværelset, så det ser lækkert ud.

62. Køb et nyt badeforhæng, hvis det gamle er lidt ulækkert.

63. Køb flotte bokse i pæne farver i Ikea til børnenes legetøj.

64. Sørg for, at træværk og vinduer virker vedligeholdt. Afskallet maling eller mørnet træværk få huset til at virke i generel dårlig stand.

65. Mal væggene lyse. Vi kan godt lide store lyse rum, hvor man kan se, at der erplads og rummelighed.

66. Umoderne fliser i badeværelset kan males i en neutral og lys farve.

67. Den klassiske spisestue er passé. I stedet er det smart at lægge detsammen med køkkenet, så man får sammenhæng mellem de to, eller inddrage et værelse ved siden af køkkenet og så lavet køkkenalrum der og bruge spisestuen til værelse eller hjemmekontor.

68. Vis, at små rum som entreen fungerer. Sæt eksempelvis de knager oghylder op, som man aldrig selv har fået gjort,.

69. Ordn de små ting, såsom manglende paneler, et klaprende dørtrin eller etdørhåndtag, der hænger.

70. Hvis du sælger et nyt hus, er det særligt vigtigt at ordne de små ting, fordikøbere, der går efter et nyt hus, ikke gider at reparere selv.

71-80 gode råd

 

71. Drop lysstofrør som lyskilde. Det forvrænger farverne.

72. Køb billige lamper i Ikea, der kan lyse de mørke hjørner op. Hvis der er for mørkt, virker boligen mindre.

73. Skab oaser i haven. Vi kan godt lide, at man kan være både mange og få.

74. Giv belægning, trapper og støttemure en kærlig hånd. Reparer eller skiftud.

75. Hvis man ikke skal sælge lige nu, kan det på sigt være værdifuldt, at manhar kigget på havens struktur og har plantet hække, naturlige skillerum i haven og frugttræer.

76. Hvis man vil give køberne et godt her og nu indtryk, ser blomstrende stauderaltid rigtig godt ud.

77. Mange flytter netop, fordi de gerne vil have en have. Derfor kan fokus på havenforholdsvist nemt være med til at øge boligens værdi.

78. Det er umuligt at tækkes alle, så vælg have efter din egen smag og evner ognyd det, mens du har den.

79. Lav oaser på dine yndlingssteder i haven, der hvor det dufter bedst, eller lyset står mest fantastisk på dit yndlingstidspunkt på dagen.

80. Hække plantet inde i selve haven, frem for blot som afskærmning udadtil, kanskabe hygge og privatsfære.

 
81-91 gode råd
81. Det kan tage et par år at få en oase til at vokse op - så begynd allerede, før du skal sælge for din egen fornøjelses skyld.

82. Skab flere siddepladser i haven - eksempelvis ved at bygge en bænk op rundt om et dejligt træ i haven.

83. Fjern de nedsænkede lofter. Jo flere rummeter jo bedre.

84. Få ordnet stukken og bring den tilbage til original stand.

85. Udskift 70’er parcelhusets typiske trælisteloft af smalle træbrædder med et plant hvidt loft.

86. Lav flere udgange til haven. Vi bruger terrassen langt mere i dag, eksempelvistil at grille, og mange steder er terrassedøren henne ved stuen, hvor der er lang vej fra køkkenet.

87. Træpavilloner er populære, fordi de forlænger havesæsonen, og både kan bruges til overnatning og til at spise og hygge i.

88. Lav flere mindre terrasser, så der er en, hvor man får morgensol, og en, derpasser til aftensmaden.

89. Dyre projekter såsom en hævet træterrasse eller et større fliseareal vil normaltikke kunne tjene sig hjem.

90. Inddrag loftetagen og få den godkendt til beboelse. Det er en af de bedste ogbilligste måder at få flere kvadratmeter på i sin bolig.

 
91-100 gode råd
91. Et ekstra vindue ud til haven kan øge værdien af dit hus, fordi det lukkermere lys ind.

92. Efterisoler ydervægsfacader, tag- og loftkonstruktioner samt evt. gulv, fundament og kælder-krybekælderkonstruktioner.

93. Udskift vinduerne til vinduer med energiruder eller isæt nye forsatsruder.

94. Hvis man har et ældre hus, hvor der er udskiftet vinduer til store termovinduer,kan man med fordel udskifte dem med dannebrogsvinduer.

95. Hvis facaden på murstenshuset trænger til en renovering, er filsning ellerpudsning meget populært for tiden.

96. Sæt en ny kvist på huset. Det vil få loftsetagen til at virke lysere, større og mere anvendelig og vil dermed øge husets værdi.

97. Inddrag garagen til beboelse. De ekstra kvadratmeter vil øge husets handelsværdi, hvis udvidelsen er harmonisk, funktionel og rar at være i. Det kræver dog en byggetilladelse, og det er ikke mange boligers garager, der lever op til kravene.

98. Vi kan godt lide luft og lys, så mange købere vil se det som en fordel, hvis der er få, men store rum frem for mange små.

99. Sælger man et hus i et parcelhuskvarter med småbørnsfamilier sommålgruppe, vil de fleste dog formentlig foretrække et ekstra værelse fremfor en stor stue.

100. Istandsæt kælderen. Ikke nødvendigvis så man kan bo dernede, men hvis den er tør og rar at være i, er det fint at vise, at den er rummelig, f.eks. til opbevaring, værksted eller vaskerum. Ellers risikerer man, at køber slet ikke skeler til de kvadratmeter.