1.000 milliarder kroner sendt i skattely

Danske virksomheder og velhavende privatpersoner har sendt et astronomisk beløb frem og tilbage mellem Danmark og 55 skattely-lande, viser helt nye data fra Skat.

Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skat går nu i gang med at kulegrave, hvad der kan blive den største skatteskandale nogensinde herhjemme, fortæller DRs TV-Avisen.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) er chokeret over omfanget af transaktioner med skattely-destinationerne og lover ekstra ressourcer til Skat.

- Det her kan blive Danmarks største skattesag nogensinde. Beløbene overstiger langt, hvad jeg havde frygtet, og jeg vil gerne melde klart ud, at Skat skal sikres alle nødvendige ressourcer til at kulegrave pengestrømmene, siger Troels Lund Poulsen til DR Nyheder.

Læs også: Udsendte danskere kan helt slippe for skat

Det er Skats såkaldte projekt Money Transfer, der har fået de enorme overførsler af penge til skattelylande frem i lyset. Trods stærk modvilje fra landets banker har Skat fået udleveret samtlige bankdata om transaktioner mellem danske konti og skattely-lande fem år tilbage i tiden.

Det sker, efter at Skatterådet sidste gav tilladelse til det omfattende projekt. Nu er alle data fra bankerne indløbet og tallet chokerende højt.

- Vi kan se at der bliver indført og udført over 1.000 milliarder kroner mellem Danmark og skattelylande. Det ville undre mig meget, hvis det var legalt alt sammen, men jeg vil også understrege, at en stor del vil være legalt, siger Preben Buchholtz Hansen, afdelingschef i Skats enhed for økonomisk kriminalitet.

Både Skat og skatteministeren understreger, at man ikke automatisk kan stemple alle overførslerne på over 1000 mia. kr. som svindel, selv om det er suspekte destinationer som Bahamas, Cayman Islands og De Britiske Jomfruøer, der er tale om.

- Baseret på erfaringen fra tidligere projekter, må jeg konstatere, at vi nu står med et helt unikt datamateriale, der formentligt vil resultere i meget betydelige indtægter til statskassen i takt med at vi får afdækket den mulige skatteunddragelse, siger Troels Lund Poulsen.

Han peger på, at Skat siden 2004 via det store kreditkort-projekt har gransket betalingsdata vedrørende Visa, Mastercard, Eurocard og American Express.

Det var dette projekt, der fældede den professionelle golfspiller Søren Hansen og en lang række andre velhavere. Ifølge Skats seneste opgørelse ventes kreditkort-sagerne at indbringe skatten et provenu på omkring en halv milliard kroner.

Læs også: Her er verdens sidste skattely

Hvad det nye og langt mere omfattende Money Transfer-projekt kan indbringe, tør hverken Skat eller skatteministeren gisne om, men der kan være milliarder at hente for statskassen

- Jeg forventer, at det her projekt vil være langt større i omfang end kreditkort-projektet, og det betyder, at det er rigtig mange penge, vi potentielt er gået glip af, siger Troels Lund Poulsen.

Ministeren betegner datamaterialet som 'helt unikt'.

- Det her bliver et nybrud i måden at lave skattepolitik- og kontrol på i Danmark. Der er helt sikkert nogen, der nu får afdækket transaktioner, som de ikke hidtil har troet kunne komme til Skats kendskab, siger Troels Lund Poulsen.

Læs også: Hvor længe må udlandsdanskere bo i sommerhuset?