Thomas Rode på aktiv herretur gennem Smålands smukke natur
Sverige lokker lige på den anden side af Øresund med utallige oplevelser i smukke omgivelser. Den danske kok Thomas Rode, der blandt andet har slået et stort slag for stenalderkost og en aktiv livsstil, tog på herretur i Småland med sin træningsmakker og kom hjem med smag for meget mere svensk natur.

Efter tre dage med fart og tekniske udfordringer på mountainbike, kajak-padling, lokale madoplevelser og forfriskende dukkerter i klare smålandske søer er Thomas Rode allerede så småt i gang med at planlægge sin næste tur til Sverige.

Thomas' tur foregik i tiden inden pandemien, dengang man kunne rejse frit over grænser. En tid, som heldigvis ser ud til at være tilbage indenfor en overskuelig tid.

De store skovområder, det kuperede terræn, et varieret landskab og vandet giver uendeligt mange muligheder for at dyrke et aktivt friluftsliv. Og for en dedikeret madentusiast toppes glæden ved det hele med masser af tilgængelige råvarer i den vilde natur og lokale specialiteter hos de mange gårdbutikker.

"Jeg er vild med natur, og i Sverige kan du komme ud i vildmarken på en halv time, så det er lidt skørt, at jeg ikke har gjort så meget ved det før nu. Der er så meget at opleve i vores egne nærområder, og at køre til Sverige passer rigtig fint med, at jeg gerne vil drosle ned på flyrejser til Fjernøsten, hvor vi ellers har rejst en del," siger Thomas Rode.Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle helmet, Wheel, Tire, Plant
Bicycles--Equipment and supplies, Bicycle wheel rim, Tire, Sky

Uden for skisæsonen er et skiresort det oplagte mountainbike-eventyr. Fotos: Nicolai Villum Jensen

Aktiviteter på bjerget året rundt 

Isaberg Mountain Resort tog imod Thomas Rode og hans træningsmakker Per Andersen, som går under navnet Slagter-Per, med masser af action. Bjerget er velkendt for mange danske skiløbere, der slår deres første sving med skiene her, og som benytter sig af muligheden for at få maksimalt ud af skisæsonen med bekvemme endagsture til Isaberg.

Thomas og hans rejsekammerat havde ikke ski, men pedaler under fødderne, for området tilbyder uden for vintersæsonen et stærkt terræn for mountainbike.

"Jeg har tidligere cyklet meget mountainbike, men ikke så meget på det seneste. Heldigvis havde vi en super guide, der fik os sporet ind på det med at køre på mere klippeagtigt terræn, som er noget helt andet end at cykle i en dansk skov. Det var teknisk udfordrende af mange årsager, men det er et stort område, og man kan få det præcist, som man vil have det," fortæller Thomas Rode.
Tag med Thomas Rode gennem Småland

Sky, Property, Window, Plant, Cloud, Building, Brick, Brickwork, Grass
Wine glass, Food, Table, Tableware, Furniture, Dishware, Fork, Plate, Ingredient, Recipe

Bäckaskog Slot fra 1200-tallet tilbyder både luksus og historie. Foto: Sarah Green

På slottets resturant kan der nydes gourmetmad i smukke omgivelser.

Udfordringer på alle niveauer 

Der er ruter for alle - trænede og nybegyndere - og uanset hvilken form du er i, kan du hyre en lokal guide, hvis du gerne vil prøve dig frem på de første kørsler på Isaberg

Når du skal hvile stængerne efter en dags strabadser, eller hvis du vil variere dine aktiviteter, er der gode muligheder for at finde afslappende eller helt anderledes oplevelser i naturen. Thomas og Per tog en dukkert i søen og kombinerede det kolde efterårsgys med en times tid i bastuflotte, en brændeopvarmet sauna, der flyder på vandet.

Fra Isaberg gik turen videre til overnatning og et velfortjent gourmet-måltid i Jönköping, der ligger smukt ved søen Vätterns sydlige bugt. Den Småländska Kolonin midt i byen er ifølge Thomas Rode en ambitiøs restaurant og har en søsterbistro ved siden af, der serverer absolut velkomponerede gin & tonics. . I øjeblikket bliver Den Småländska Kolonin renoveret og udvidet, og skifter navn til Brasserie Park. Restauranten åbner i oktober 2021, og i indtil da henviser man derfor kunderne til den lige så smukke og gode restaurant Galleri Tegel Mat & Bar.

"Det er et nynordisk køkken med et moderne take på traditionelle svenske retter, fremstillet af lokale råvarer. Vi spiste godt, og maden kunne tilfredsstille selv mig, der har spist på nærmest alle verdens restauranter," siger han.Table, Jacket
Road surface, Plant, Highland, Slope, Asphalt, Terrain, Grass

Der er altid en gårdbutik og friske råvarer i nærheden. En velfortjent pause på Rudenstams Bar & Frukt. Fotos: Nicolai Villum Jensen

Mød muren på EM-banen

På turens anden dag fik de to rejsekammerater virkelig testet formen og teknikken på mountainbike. På Huskvarnaberget er der spor på alle niveauer, og efter et par træningsrunder på toppen af bjerget var instruktøren meget tilfreds med Thomas og Per, der efterfølgende tog nogle teknisk krævende og hurtige ruter rundt på bjerget.

De, der ikke kan få udfordringer nok, tager ud på EM-banen, hvilket naturligvis skulle prøves. Selvom de gjorde en ihærdig indsats, var der alligevel ruter, der var for skræmmende at kaste sig ud på. En anden gang med mere tid og flere kilometer op- og nedkørsler i benene er der måske en udfordring, der skal samles op på for de to.

Altid en gårdbutik om næste hjørne i landskabet

Thomas Rode beskriver området omkring Jönköping som et perfekt sted at tilbringe nogle dage, hvis man vil ud i naturen på to hjul og samtidig få de her små ekstraordinære oplevelser med, der altid dukker op ud af det blå i Småland. Som f.eks. maden.

"Her er så mange gårdbutikker, at man sagtens kan bruge nogle dage på at cykle rundt og holde ind for at få noget ordentligt at spise. Da vi cyklede på landevej, ændrede landskabet sig flere gange, og der er fine ruter væk fra trafikerede veje, hvor man kan finde en hyggelig sø og sætte sig med madpakker," siger han.

Målet for Thomas og Pers landevejscykling var denne dag Rudenstams Bär & Frukt, der fremstiller most og cider af æbler fra egen plantage. En del af høsten er de seneste år blevet nydt i fornemt selskab, nemlig som most til den årlige Nobelpris-middag, som Rudenstams leverer til. Sådan en smagsoplevelse kunne rejsekammeraterne naturligvis ikke lade gå forbi, så de fik smagt på flere af de søde og syrlige dråber.

Thomas gaflede et par æbler med til turen videre, før frokosten blev nydt i Rudenstams egen gårdbutik og café, der server mad og specialiteter fra egen æbleavl og fra over 60 lokale leverandører.Det kan du opleve i Småland

Bauergården i Bunn tilbyder god overnatning og smålandsk mad, tilberedt af sæsonens bedste råvarer.

Vandalorum - kunst- og designmekka i Värnamo med prisbelønnet restaurant.
Lige syd for Vetlanda ligger Wallby Säteri, et idyllisk sted, omgivet af store skove og spejlblanke søer. God mad, fine overnatninger og forskellige naturaktiviteter tilbydes, blandt andet krebsefiskeri!

Gränna - den lille velduftende træby ved foden af Grännabjerget ved den smukke sø Vättern. Her bager man den dag i dag gode polkagrise. Måske har du selv lyst til at prøve?

Bo på det smukke Västanå Slott lige uden for Gränna. Her kan du nyde godt af de kulinariske retter, den gode vin og de velbevarede slotsmiljøer.

På Isaberg Mountain Resort kan du kaste dig ud på de mere end 40 kilometer vandreruter og opleve et unikt plante- og dyreliv i nationalparken Store Mosse – Sveriges største engområde syd for Lapland.

Buoyancy compensator, Scuba diving, Outdoor recreation, Water, Vertebrate, Divemaster, Fluid
Cargo pants, Military camouflage, Marines, Soldier, Plant

Sov på vandet og hop i vandet. Hos Ramoa Adventure Village er det hele muligt . Fotos: Nicolai Villum Jensen

Oase af friluftsaktiviteter

I Småland er der altid en sø i nærheden med rent og klart vand, der indbyder til aktiviteter på, i og omkring vandet som hos Ramoa Adventure Village. Ved ankomsten her besluttede Thomas og Per sig for at udforske området fra netop vandsiden med en svømmetur på cirka 1 km ud til en lille øde ø. Øen er akkurat stor nok til det yndige lysthus for to personer, der kan lejes for en eller flere overnatninger. Ramoa har forskellige andre alternative hytter som f.eks. et flydende hotelværelse, flotel, eller en tipi i skoven.

Aftenens måltid skulle de to selv tilberede på grill med forskellige råvarer, de havde fået leveret.

"Der var hjortekød, pølser, æg, bacon, græskar og nyplukkede svampe. Jeg havde jo æbler med fra Rudenstams, så vi lavede selvfølgelig æbleflæsk med nogle store stykker æbler stegt på panden sammen med bacon og svampe. Bagefter tog vi en dukkert i bælgravende mørke, og vi talte om, at man godt kunne svømme gennem hele søen på cirka 50 km over flere dage og slå lejr langs bredden. Eller kombinere med kajaksejlads, som vi gjorde tidligt næste morgen," fortæller Thomas Rode.

Tre dages intensive naturoplevelser sluttede med en afslappende en af slagsen, nemlig i et brændeopvarmet vildmarksbad. Og selvom de to træningsmakkere havde været i godt selskab med hinanden hele vejen, vil Thomas gerne tage sin hustru med næste gang:

"Hun er allerede ved at være mør, efter jeg har talt så meget om at anskaffe mig en kajak. Og vi skal nok også ud i noget med vandring og mad på trangia til sommer."

Læs mere om store oplevelser i Småland her.

I kan også gå på opdagelse i hele Sydsverige lige her Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration

Text, Font

Sponseret indhold fra

Font