Rejsebloggerens vildmarksferie i Sydsverige:
Et Robinson Crusoe-eventyr
Pandemien har åbnet vores øjne for de nære oplevelser, og du behøver ikke at rejse længere væk end Skåne for at få et helt anderledes eventyr. Rejsebloggeren Sarah Green og hendes kæreste tog på vildmarksferie med kanotur og vandring, før pandemien ramte. Bliv inspireret til oplevelser i Sydsverige.

Kanoen glider lydløst gennem søens rolige vand. En samling småøer dukker op forude. En af øerne er beboet af en rugende fiskeørn. Den vil vi naturligvis ikke forstyrre. Men ved siden af spotter vi en lille ø, der virker helt perfekt. Der er endda en lille naturlig "kaj", hvor vi kan lægge til og gå i land. Vi befinder os ved den store sø Ivösjön i den nordøstlige del af Skåne helt oppe ved grænsen til Blekinge. Inden vi er hoppet i kanoen har vi taget bilen fra København til Skåne.

Området omkring  Ivösjön er et særligt naturskønt hjørne af Skåne med store skove, søer og masser af dyreliv. Her er langt mellem byerne, og det er et perfekt sted for alle, der elsker ro og aktive naturoplevelser.

Vi har tre overnatninger i området: En nat i telt på vores øde ø, en overnatning i et arkitekttegnet shelter ved vandreområdet Hovdala, og så skal vi forkæle os selv med en nat på det smukt beliggende Bäckaskog Slot.

Øen er præcis, som vi har drømt om. Der er lige nøjagtig plads til et tremandstelt mellem de tætte træer. Og det bedste er, at vi har hele øen for os selv.Red sky at morning, Water resources, Natural landscape, Cloud, Afterglow, Lake, Tree, Orange
Plant community, Natural landscape, Water, Tree, Wood, Tent, Sunlight, Trunk, Watercourse

I Sydsverige får du mulighed for at vågne op og gå i seng med udsigt til smuk natur. Foto: Sarah Green

Overnatning på en øde ø 

Vores kanotur er startet ved kanoudlejningen Wetlandi, hvor man kan leje kanoer, kogegrej og campingudstyr, så du slipper for selv at skaffe alt udstyret. For at gøre det nemt og lækkert har vi hentet mad på den fine Sotnosen Korvcafe i nærheden.

Læs mere Sarahs kanotur eller hendes vandretur i Skåne

Kanoturen er et rigtigt Robinson Crusoe-eventyr. Man kan overnatte på vandrehjem oppe langs Holjeåen. Vi skal overnatte i telt på en af de mange øde øer i Ivösjön. Nogle af øerne har teltpladser med borde og shelters, mens andre - som vores egen lille ø - ikke har nogle faciliteter overhovedet. Her er primitivt, men også vanvittigt smukt. Vi snupper en dukkert, inden solen går ned, og resten af aftenen hygger vi ved bålet.

Næste morgen forlader vi vores egen dejlige ø og tager tilbage til Wetlandi, der ligger nogle få timers padling væk.Sky, Property, Window, Plant, Cloud, Building, Brick, Brickwork, Grass
Wine glass, Food, Table, Tableware, Furniture, Dishware, Fork, Plate, Ingredient, Recipe

Bäckaskog Slot fra 1200-tallet tilbyder både luksus og historie. Foto: Sarah Green

På slottets resturant kan der nydes gourmetmad i smukke omgivelser.

Slotsophold ved søen 

Inden vi fortsætter vores vildmarkseventyr, tager vi en enkelt overnatning på det charmerende Bäckaskog Slot, der oprindeligt var et kloster. Det er skønt beliggende mellem Ivösjön og Opmannasjön, og kommer man sejlende med kano, kan man lægge til lige ved slottet.

Efter et døgn i vildmarken er det bare helt fantastisk at blive forkælet med gourmetmad og en stor blød seng. Vi nyder de dejlige omgivelser og kigger nærmere på den fine slotshave, der bugner af duftende urter og blomster.
Oplev Skåne

Natural landscape, Land lot, Plant, Sky, Wood, Building, Vegetation, Sunlight, Tree, Grass
Working animal, Natural landscape, Sky, Plant, Grass

De to shelters Birk og Birka i Birketræ er både smukke og giver ly for vind og vejr.
Foto: Sarah Green

Vandreture i verdensklasse

Fra slottet kører vi til det skønne vandreområde Hovdala, der løber hele vejen rundt om Finjasjön. Der er mange forskellige vandreruter i området og mulighed for at overnatte i shelters. Vi starter vores vandretur ved Hovdala Slot, som er udgangspunktet for en række dagsture i området.

Vi tager den 12 kilometer lange rundtur ad stien Jakten på Gullspira. En fantastisk vandretur over enge med græssende får, gennem tæt naturskov, blåbærbuske og på plankestier over fugtige moseområder. Vandreturen ender tilbage ved Hovdala Slot. Herfra skal vi blot gå et lille stykke for at nå frem til vores shelter-plads, der ligger med den fineste udsigt over Finjasjön. De to smukke shelters på stedet er arkitekttegnede og fuldstændig enestående. De bærer navnene Birk og Birka og er beklædt med birketræ, så de blender helt ind i skoven. I modsætning til normale shelters kan de lukkes helt i, så man er i ly for vind og vejr, derfor er de også så populære at de skal bookes i forvejen.

Undervejs spiser vi den lækreste frokost på Glada Geten Gårdsmejeri, som serverer den bedste gedeost, vi nogensinde har smagt. Faktisk er maden så god, at vi køber vores aftensmåltid her og tager det med til vores shelter.Flere vandreoplevelser i Sydsverige: Skåneleden

Flere af de lokale vandrestier ved Hovdala falder sammen med Skåneleden. Den perfekte rute, hvis du har mod på mere vandring. En vandrerute, som er sammensat af 113 ruter, så den i alt er 1300 kilometer lang. Skåneleden går igennem noget af Sydsveriges smukkeste og mest varierede natur, og du bestemmer selv, om du vil vandre langs vandet, i imponerende klippelandskaber eller besøge en perlerække af små, idylliske svenske landsbyer.

Med så mange muligheder kan det være svært at finde ud af, hvor man skal begynde og slutte. Heldigvis kan du her få en række vandringsforslag af forskellig længde, forskellige landskaber eller temaer. Her er både de kortere endagsture og de længere vandringer, som kræver overnatning undervejs - enten på et af Sydsveriges mange charmerende hoteller eller i naturen i dit medbragte telt.


Hvis du er i tvivl om, hvordan du nemmest kommer frem til din startposition på Skåneleden, er der et planlægningskort her.

People in nature, Natural landscape, Plant, Atmosphere, Sky, Branch, Wood, Tree, Afterglow
Natural landscape, Terrestrial animal, Plant, Deer, Fawn, Grass, Grassland

Når du vandrer i Hovdala, er du sikret en smuk naturoplevelse. Foto: Sarah Green

Morgenidyl

Vi står tidligt op og nyder det varme morgenlys, der kaster et gyldent skær over landskaberne. Vi tager et morgenbad i søen og bruger resten af morgenen på at drikke kaffe foran vores shelter.

Vi vender snuden hjemad og tager bilen over broen tilbage til København, men egentlig har vi allermest lyst til bare at blive her på denne fredfyldte plet midt i Skånes smukke natur.

I kan også gå på opdagelse i hele Sydsverige lige her Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration

Text, Font

Sponseret indhold fra

Font