Text, Font

Sponseret indhold fra

Rectangle, Font

Slovenien:
En skjult ferieperle med storslået naturDe Juliske alper i Slovenien er en storslået naturoplevelse og vandretur udover det sædvanlige. Foto: Jošt Gantar.

Biodiversiteten er en af Europas højeste og Slovenien har både bjerge, grotter, termiske områder og middelhavskyst på et areal halvt så stort som Danmark. Få inspiration til en aktiv ferie, hvor man både kan mærke adrenalinsuset og finde ro og fordybelse i den enestående natur.

Slovenien ligger som en sand naturperle midt i Europa. Forskellige geografiske zoner er med til at skabe en usædvanlig stor diversitet i landskabet. Mod nord knejser Alperne majestætisk og tilbyder alpine oplevelser året rundt. Karst Plateauet mod vest er berømt for sine gådefulde grotter og munder ud i Adriaterhavets lune middelhavskyst. Pannonian Sletten i den østlige del af landet er kendetegnet ved sine termiske aktiviteter og varme kilder. Lige midt i det hele ligger den kulturelle hovedstad Ljubljana, som rummer en rig kulturhistorie og vigtige UNESCO mindesmærker.

Det hele er samlet på et område, som er halvt så stort som Danmark. Distancerne er dermed overskuelige, hvilket gør det nemt at tilrettelægge en aktiv og oplevelsesrig ferie på alle tider af året, uanset om man foretrækker at feriere til lands, til vands eller i de tynde luftlag med udsigt til Sloveniens 352 bjergtinder - alle over 2.000 meter.
Kent Petersen
Formand, Finansforbundet

Chin

Scroll videre

Der findes 1800 km mountainbikeruter i Slovenien.

Foto: Andrew Lloyd.

Tadej Pogacar kan stadig ses træne i det slovenske landskab her ved Trenta - en bygd i det vestlige Slovenien, der bl.a. huser Vršič bjergpasset og nationalparken Triglav.

Foto: Tent Film.

Cykel til toppen og nyd udsigten over Slovenien.

På sporet af de slovenske cykelstjerner

Mange danskere har fået smag for at nyde ferien på to hjul, hvor man både kommer helt tæt på naturen og samtidig får rørt sig under åben himmel. Slovenien er et sandt eldorado for cyklister. Både dem, der har et ønske om at udfordre egne grænser og dem, der foretrækker et mere adstadigt tempo. 

Rækker modet til en veritabel fysisk og mental styrkeprøve, kan man lægge sig i sporet af den slovenske cykelstjerne Tadej Pogačar, som har taget vindermedaljer med hjem fra Tour De France hele to gange. Han har slidt vejene tynde på nogle af de 10 langdistanceruter eller 11 parker designet til mountainbikes, som slynger sig ud og ind af de slovenske alper på sin vej mod stjernerne.

Juliana Mountain Biking Loop er en af Sloveniens mange langdistance cykelruter, som ved hjælp af et velafmærket system leder den trænede rytter på en 290 kilometer lang rejse gennem et UNESCO Biosfærereservat i de Julianske Alper og videre ind i Triglav National Park, hvor landets højeste tinde, Triglav Bjerget rejser sig 2,864 meter over havets overflade.

Er det mere slyngede skovstier gennem kuperet terræn, som lokker, så eksisterer der 1800 kilometer mountainbikeruter i Slovenien. Der er mulighed for at køre dagsture og korte familievenlige ruter ad de i alt tolv mountainbikeparker, som ligger fordelt rundt om i forskelligartede landskaber i hele Slovenien.

Den hyggelige hovedstad Ljubljana er også et yndet sted at bevæge sig rundt på cykel. Her kan man tilmelde sig forskellige workshops og kurser, som introducerer til at køre på mountainbike både i børnehøjde og for voksne.

Langs kysten finder man Cykelruten for Sundhed og Venskab, bedst kendt under navnet Paranzana Trail, som løber langs en nedlagt jernbanelinje mellem Trieste i Italien og Poreč i Kroatien. Ruten byder på talrige muligheder for at beundre udsigten over havet og de hyggelige kystbyer, som den passerer igennem.
Slovenien er et af de foretrukne steder i verden, hvor topatleter forbereder sig til den ultimative præstation. Mange vælger også at bosætte sig her for at være helt tæt på de velegnede steder, hvor de kan træne.
Foto: Atleten Klemen Premrl på isklatring i Slovenien, Tent Film
Mulighederne synes næsten uendelige, når det kommer til aktive oplevelser, hvor man både kan mærke adrenalinsuset og finde ro og fordybelse i den storslåede slovenske natur
Den er til rådighed 365 dage om året, og der er mulighed for at indlogere sig på et af de tolv alpine resort, hvor oplevelserne venter lige uden for døren.
Foto:Nordic Center Planica, Tent Film

FAKTA

Gå i topatleternes fodspor

Mangartsko Sedlo, en populær bjergsadel i de julianske alper, er en ud af 352 bjergtinder på over 2000 meter i Slovenien.

Foto: Ciril Jazbec.

Scroll videre

Soča er en 138 km lang flod, der løber gennem det vestlige Slovenien.

Foto: Jošt Gantar.

10.000 km vandreruter

Går man med et ønske om at tage naturen ind med vandrestøvler på, er der omkring 10.000 km afmærkede vandreruter i Slovenien, som tæller både langdistanceruter og korte ture med særlige temaer.

Sloveniens ældste og mest populære vandretur, Den Slovenske Bjergrute, passerer tværs gennem de slovenske alper, krydser landets højeste bjerg Triglav og ender ved Adriaterhavet. Med sine i alt 617 kilometer snor ruten sig gennem uberørte og øde bjerglandskaber, hvor himlen er tættere på, luften føles klar som glas og udsynet er næsten uendeligt. Den Slovenske Bjergrute løber forbi femogtredive bjergtinder og fem byer på sin slyngede vej.

Ruten kan gennemføres i mindre etaper med hjælp fra en logbog, som er udformet til netop denne rute, hvor man indsamler mærker fra de i alt 80 forskellige checkpoints. De fleste færdiggør turen på mellem otteogtyve og syvogtredive dage, og undervejs kan man gøre ophold for natten ved en af de mange bjerghytter.

Det er på ingen måde nødvendigt at afsætte flere uger til spændende vandreeventyr i Slovenien. Både i den alpine region, ved Karst Plateauet og Pannonian Sletten, samt i den centrale del af landet, er der et stort udbud af mindre vandreruter krydret med forskellige temaer for alle generationer.

Bled Vintgar Cave Ruten kan gås på to til tre timer og passerer forbi Vintgar Grotten og inkluderer desuden smukke udsigtspunkter ved Bled Søen.

I byen Maribor har man nogle af de ældste vinstokke i Europa, og det kan man stifte nærmere bekendtskab med på Maribor Wine-Growing Hills Rute. Det er en cirkulær tur, som kan vandres på et par timer, hvor vejen går gennem de mange vinmarker, som ligger helt tæt på byens midte.

Er man åben for konceptet med at vandre på bare fødder, kan man med fordel begive sig af afsted på Kneipp Barefood Trail ved Snovik, hvor der er fokus på en vandreoplevelse af forskellige typer naturmateriale, som har en termisk effekt på fødderne - en unik oplevelse der kombinere muligheden for både at se og føle naturens helende kræfter.
617 km bjergruter

106 meter
højt Boka vandfald

450 år
gamle vinstokke

1000 år
gammelt Bled Slot

2864 meter
højt Triglav bjerg

100 mio.
m3 vand fra Bohinj søen

FAKTA

Større end som så

Foto: Paragliding over Bohinj søen, Tent Studio.

Kent Petersen
Formand, Finansforbundet

Chin

5 højdepunkter på Deutsche Fachwerkstrasse

Hessenpark frilandsmuseum
Det 65 hektar store frilandsmuseum Hessenpark rummer 100 historiske bindingsværkshuse og giver en levende indføring i det historiske Hesse med fokus på byggestilen og dagliglivet i de historiske huse.

Vinfestival
Sæt kryds i kalenderen i weekenden efter 15. september, hvor vinavlerbyen Gross-Umstadt afholder den årlige vinfestival, og hvor der er rig lejlighed til at smage på de lokale drue

Brødrene Grimms hjemby
Få en eventyrlig oplevelse af det medrivende univers fra Brødrene Grimms Eventyr, når I besøger brødrenes hjemby Steinau.

    Action i havpark
    Slå jer løs i Seepark Linzgau, som tilbyder udendørsaktiviteter for hele familien, for eksempel adventure- og fodboldgolf, vandski, dykkercenter og store legepladser.

    Elfenbensmuseum
    Gå ikke glip af en sand kuriositet, Tysklands eneste
    elfenbensmuseum i byen Walldürn. Her begyndte byens æresborger Oskar Stalf at samle på elfenbensudskæringer i begyndelsen af det 20. århundrede.

1

2

3

4

5

Slovenien er et af de lande i Europa, hvor bjergene i den grad præger landskabet med i alt 352 bjergtinder på 2.000 meter eller højere. Det højeste bjerg af dem alle, det imponerende Triglav Bjerg, rejser sig 2,864 meter over havets overflade. I nationalparken ved Triglav Bjerget ligger desuden den største sø i Slovenien med en dybde på 45 meter.

Det bjergrige terræn har mere end 10.000 km afmærkede ruter, som gør det nemt at klatre, cykle og vandre i det alpine Slovenien. The Slovenian Mountain Trail løber forbi 35 bjergtinder, fire byer og 55 bjerghytter, hvor det er muligt at tilbringe natten. Boka vandfaldet på 106 meter er et ud af de i alt elleve vandfald i Slovenien, som har en faldlængde på over hundrede meter.

Landet byder dog ikke kun på eventyr i højden. Man kan også udforske nogle af de mange grotter, som findes i Slovenien. Škocjan Caves er en serie af drypstenshuler i det sydvestlige Slovenien. Hulerne er på UNESCO’S Verdensarvsliste, og huser, blandt mange andre ting, Europas længste kløft.

Kulturen har naturligvis også sat sit tydelige præg på det naturskønne landskab i Slovenien både i forhold til vinproduktion og arkitektur. Ved byen Maribor vokser nogle af de ældste vinstokke i verden, og det er blot et af mange vinproducerende distrikter i Slovenien. Det majestætiske Bled Slot har en mere end 1000 år lang historie og rejser sig stolt i landskabet på en 139 meter høj bjergtinde. 

Prøv kræfter med rafting på Kolpa floden, der bliver anset som den varmeste flod i Slovenien.

Foto: Tent Film

Scroll videre

Ud til havløen Istrien i Adriaterhavet ligger naturparken Debeli Rtič, der bestemt er et besøg værd for sine smukker omgivelser og mange aktiviteter som for eksempel kajak.

Foto: Jaka Ivančič.

Indhyllet i et grønt landskab finder du Črno Jezero, også kaldet den sorte sø, der ligger i Pohorje bjergene.

Foto: Jošt Gantar.

Eventyr til vandhunde i alle aldre

Slovenien er et af de mest vandrige områder i Europa med alt fra de varme kilder og klare ferskvandssøer til rivende floder, underjordiske vandsystemer og den lune middelhavskyst ved Adriaterhavet. Vandhunde i alle aldre har således rig lejlighed til at boltre sig i det flydende element.

Soča floden er kendt som paradis for dem, der elsker adrenalin i blodet. Den rivende flod er hjemsted for heftige raftingoplevelser, hvor vandet pisker om ørene på en. Skal tempoet yderligere i vejret, kan man desuden forsøge sig med hydrospeeding. Det er naturligvis også muligt at sejle i både kano og kajak, og har man lyst til at kombinere vandaktiviteterne med klatring og rapelling i de mange grotter i området, findes der adskillige lokale turudbydere, som stiller gear og ekspertise til rådighed.

Den afslappede oplevelse, hvor der er tid til at nyde livet og naturens gang, får man næsten forærende ved en af Sloveniens mere end 1300 søer, moser og damme. Bohinj Søen er det helt rigtige sted at leje paddleboards og begive sig ud på vandet i ro og fred for at iagttage fugleliv og den rige fauna. Skal der lidt mere fart over feltet er det oplagt at tage til Velenje Søen, hvor det er muligt at stå på vandski og wakeboarding.

Kystlinjen ved Adriaterhavet rummer alt, hvad hjertet kan begære på en varm sommerdag. Havvandet har en dejlig lun gennemsnitlig vandtemperatur på fireogtyve grader i sommerhalvåret og i Portorož er der en lækker hvid sandstrand. Ved Piran Coast eller Fiesa Reef venter store oplevelser under vandoverfladen for alle, som har mod på at dykke ned i det fascinerende dyb. 

Landet med den enestående diversitet sætter en ære i at beskytte og bevare naturen. Slovenien har 22.000 forskellige plante- og dyrearter og er dermed et af de steder i Europa, hvor man har den højeste biodiversitet. Det forpligter, og derfor er bæredygtighed hjertet i Sloveniens turisme, så alle har glæde af at opleve det naturskønne land, både nu og i fremtiden.

I Slovenien er døren altid åben for oplevelser i den alsidige natur.
Bæredygtig rejse er hjertet i Sloveniens turisme ud fra ønsket om at beskytte og bevare den unikke natur, som kendetegner landet. Over 60 procent af Slovenien er dækket af skov, og selv i nærheden af hovedstaden Ljubljana finder man naturskov med vildt dyreliv og stor diversitet i faunaen.

Mere end en tredjedel af Slovenien er blevet inkluderet i Natura 2000, et EU netværk, som har til formål at beskytte særligt betydningsfulde naturområder. Med 22.000 forskellige plante- og dyrearter er Slovenien et af de steder i Europa, hvor man har den højeste biodiversitet.

Det forpligter, og derfor er der naturligvis også en forventning om, at man udviser omtanke og passer godt på naturen, planter og dyr, når man besøger Slovenien som gæst.

FAKTA

Biodiversiteten i Slovenien er en af Europas højeste

Otok grotten 1,5 km fra den også populære Postojnagrotten. Foto: Iztok Medja.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration