Text, Font

Sponseret indhold fra

Rectangle, Font

Guide: Tag en pause i fire af Sloveniens charmerende byer


Midt i KrKa floden finder du Otočec Slottet - det eneste af sin slags i Slovenien.

Festivaler i hovedstaden, honningsødme i alpine højder, vinsmagning omgivet af endeløse sletter og havbrise i håret ved middelhavskysten. Sloveniens charmerende byer har hver deres unikke præg og ligger dejlig tæt på hinanden.  

Slovenien er det eneste land i Europa, hvor man kan opleve Alperne den ene dag, Middelhavet den næste, forblæste og øde karstlandskaber den tredje og slutte af med et velfortjent dyp i de termiske bade ved den pannoniske slette på den fjerde dag. 

De overskuelige afstande gør, at man kan få det optimale ud af at nyde destinationen frem for at spilde tid på transport. Kom med på en rejse rundt til de charmerende og  forskelligartede byer i Slovenien og opdag nye sider af landets mangefacetterede historie, kunst og kultur.

Kent Petersen
Formand, Finansforbundet

Chin

De historiske bygninger møder moderne byliv -både i form af festivaler og en tur på SUP board i Ljubljanas indre kanaler. Foto: Andrej Tarfila.

Den grønne hovedstad

Hvor: Ljubljana

Hovedstaden Ljubljana, som ligger i det centrale Slovenien, er det oplagte sted at begynde turen. Byen kaldes også den ‘grønne hovedstad’, fordi den er omgivet af Sloveniens vilde natur. Ljubljanica-floden løber lige ned gennem byen og frodige parker bidrager til følelsen af, at naturen altid er tæt på. Vil man have et godt overblik over Ljubljana, kan man med fordel tage turen op til Castle Hill, eller det kuperede terræn ved Golovec, hvor stisystemer løber på kryds og tværs af det skovklædte landskab.

Kunsten har selvfølgelig også en fremtrædende plads i Sloveniens pulserende hovedstad. The National Gallery rummer landets største kunstsamling med værker fra middelalderen til vor tid. Her er nogle af de vigtigste slovenske og europæiske kunstnere repræsenteret. Den moderne samtidskunst har til huse i Museum of Modern Art og ud over en stor permanent udstilling af slovensk kunst fra det 20. århundrede, præsenterer museet skiftende udstillinger med nye stjerneskud inden for kunstens verden.

Foruden frisk mælk og ost er det alpine Slovenien rigt på fremragende vine, som man kan nyde til den fortryllende udsigt. Her er der også et væld af biodynamiske vingårde, hvor man kan møde vinbønderne og smage på de prisvindende natur- og orangevine. Det er endda muligt at hilse på en Guinness Rekord-indehaver, for i byen Maribor kan man opleve verdens ældste vinstok. Žametovka-vinen, som den hedder, er 400 år gammel, og er dermed den ældste vinstok i verden, som stadig producerer frugt. Den blev plantet i slutningen af middelalderen under den tyrkiske invasion af Slovenien, og selvom den har knap et halvt årtusinde på bagen, er vinen stadig frisk. 
Body of water, Cloud, Sky, Plant, Building, Nature, Tree, House, Sunlight

Hvad end I besøger en restaurant eller selv sørger for middagen, er naturen med til at gøre oplevelsen storslået i Ljubljana. Foto:  Jošt Gantar.

Tower block, Urban design, Sky, Blue, Light, World, Building, Dusk, Landscape

En af sommerens mange festivaller i Sloveniens hovedstad Ljubljana byder på film under åben himmel. Foto:  Jošt Gantar.

Festivaler og sommerstemning

Der sker altid noget i Ljubljana, og i sommerhalvåret afløser musikfestivalerne og de kulturelle events praktisk taget hinanden. Et af højdepunkterne er Ljubljana Festival, hvor man er sikker på at finde nogle af de bedste aktuelle artister. Den swingende følelse af sommer mærkes i den grad til tonerne af Ljubljana Jazz Festival og gaderne flyder over med overraskende optrin under The Ana Desetnica International Street Theatre Festival.Ljubljana Castle viser man Open Air Cinema og festivalen Nights in Old Ljubljana byder på fede events i byens gamle bydel.

Sloveniens hovedstad har også en varieret gastronomisk scene, og de bedste restauranter lægger sig i selen for at opnå Gault & Millau Ljubljana Quality Mark, en kvalitetsstempling, som kun tildeles særligt udvalgte restauranter. Man finder et spændende udvalg af guidede ture med fokus på gastronomi og hver fredag fra tidlig forår til sent efterår kan man smage sig frem mellem de lokale specialiteter ved Odprta Kuhna madmarked.
FAKTA

Historie og kreativitet

Slovensk kultur er formet af lang historie og inflydelse fra flere europæiske naboer. Det gør landet til en unik smeltedigel af kulturelle indtryk.

Sky, Building, Clock

Gewerkenegg Slottet i Idrija, blev bygget til administration af kviksølvsminedriften, men huser nu byens museum. Foto: Miha Skrt.

Kitchen utensil, Al dente, Rice noodles, Staple food, Tableware, Dishware, Ingredient, Recipe, Noodle

Idrijski žlikrofi er traditionelle slovenske dumplings - traditionel ret fra Idrija.

Kent Petersen
Formand, Finansforbundet

Chin

5 højdepunkter på Deutsche Fachwerkstrasse

Hessenpark frilandsmuseum
Det 65 hektar store frilandsmuseum Hessenpark rummer 100 historiske bindingsværkshuse og giver en levende indføring i det historiske Hesse med fokus på byggestilen og dagliglivet i de historiske huse.

Vinfestival
Sæt kryds i kalenderen i weekenden efter 15. september, hvor vinavlerbyen Gross-Umstadt afholder den årlige vinfestival, og hvor der er rig lejlighed til at smage på de lokale drue

Brødrene Grimms hjemby
Få en eventyrlig oplevelse af det medrivende univers fra Brødrene Grimms Eventyr, når I besøger brødrenes hjemby Steinau.

    Action i havpark
    Slå jer løs i Seepark Linzgau, som tilbyder udendørsaktiviteter for hele familien, for eksempel adventure- og fodboldgolf, vandski, dykkercenter og store legepladser.

    Elfenbensmuseum
    Gå ikke glip af en sand kuriositet, Tysklands eneste
    elfenbensmuseum i byen Walldürn. Her begyndte byens æresborger Oskar Stalf at samle på elfenbensudskæringer i begyndelsen af det 20. århundrede.

1

2

3

4

5

På jagt efter kviksølv

Hvor: Idrija

Ikke langt fra Ljubljana ligger byen Idrija, som har status som UNESCO Verdensarv. Her er hovedattraktionen verdens anden største kviksølvmine. Siden 1400-tallet er der blevet udvundet kviksølv her, og man kan selvfølgelig komme med en guidet tur ned under jorden og opleve de snørklede gange og transportsystemer. 

Idrija er også kendt for sine fantastiske broderier, og er man fingernem, kan man selv prøve at håndtere de mange fine tråde og lære at binde knuder på den kunstfærdige måde. Byen ligger omgivet af UNESCO Global Geopark med rig mulighed for at udforske den smukke natur på gåben eller cykel.

Honning
Det er velkendt, at honning har en gavnlig effekt på vores krop, og fra historiekilderne ved vi, at Cleopatra af Ægypten havde netop honning som et af sine foretrukne skønhedsmidler. Så hvorfor ikke afprøve, hvad den gyldne sukkermasse kan gøre af gode ting for din krop - både indvendigt og udvendigt.
Chokolade
Har du et blødt punkt for chokolade? Så tillad dig selv at mærke de overraskende virkninger, som chokolade kan have på huden. Det stimulerer blandt andet blodcirkulationen og blødgør din hud, så den føles glat og lækker.
Havsalt
Havet har en beroligende effekt på os alle, og den intense koncentration af salt og mineraler i havvand har en lang række gavnlige indvirkninger på vores organisme. Salt er for eksempel godt for vores vejrtrækningssystem og har også en positiv effekt på huden.
Vin
De ædle dråber er ikke kun fortryllende for krop og sind, når man drikker dem af et glas. Vin kan også bidrage til wellness på andre måder, hvor druernes naturlige potentiale udnyttes til at styrke kroppens sundhed.

FAKTA

7 kulturelle ikoner

Opdag historien, kunsten og kulturen

Slovenien er fuld af oplevelser i hele landet og du kan i hvilken som helst by opleve, hvordan historien folder sig ud for øjnene af dig på de mange museer og gallerier, slotte og kirker. I sommerhalvåret kan du opleve musik, opera, teater, kunst og andre kunstneriske begivenheder på en af de mange festivaler rundt om i hele landet.  


Ljubljana og slottet
Besøg middelalderslottet, som troner på en bakketop midt i hovedstaden og begiv dig på vandring rundt i byen, som både rummer karakteristisk barokarkitektur og UNESCO Verdensarv opført efter tegninger af den berømte slovenske arkitekt Jože Plečnik.
Ptuj Slottet og Kurenti
Oplev UNESCO Verdensarv i Kurenti og Ptuj Slottet, som ligger i Sloveniens ældste by, Ptuj, som har en lang og stolt tradition for vindyrkning.
Pirans saltsletter
Middelhavsbyen, hvor den berømte violinist Tartini blev født, er omgivet af imponerende saltsletter.
Cejle Slottet
Efter at have besøgt Celje Slottet, hovedsæde for magtfulde fyrstefamilier gennem tiden, så fortsæt til den gamle bymidte og udforsk den arkæologiske udgravning ved Celeia.
Bled søen
Stig ombord på en traditionel slovensk båd, som fragter dig over vandet til øen, der befinder sig midt i søen Bled. Ring en gang eller to med kirkeklokken for at få heldet med dig, og begiv dig derefter ned til det gamle slot, som er bygget ind i klippen ved søens bred.
Predjama Slottet og Postojna Grotten
Det føles som at træde ind i en anden verden, når man stiger ned i Postojna Grotten, en af de største grottesystemer i Europa. Predjama Slottet svæver på det nærmeste ud fra klippen og fortæller historier om fortidens heltemodige riddere.
Lipica og det ældste hestestutteri i Europa
Lipica har været hjemsted for den hvide Lipizzanerhest siden 1950'erne. Betragt de smukke dyr i folden og besøg Lipizzaner Museet, som fortæller historien om det berømte hesteopdræt.
Picture frame, Interior design, Living room, Property, Wood, Building, Chair, Textile, Lighting, Flooring

Ptuj Slottet er et prominent landmærke, der blev bygget for at forsvare Slovenerne mod Ungarn, men er i dag et historisk museum. Foto: Miha Skrt.

Furniture, Table, Chair, Purple, Blue, Entertainment, Plant, Interaction, Leisure, Violet

Oplev poesi og vinfestivalen i Ptuj, der hvert år samler mange gæster og kulturelle oplevelser. Foto: Studio Virc.

22.115 liter vin

Hvor: Ptuj

Lad os rejse ud i landet og besøge en anden af Sloveniens skønne byer. Smukt beliggende i det pannoniske slettelandskab ved floden Drava, finder vi landets ældste by, Ptuj, som har været beboet siden stenalderen.

Snoede vinranker omkranser Ptuj og håndværket med at forvandle druer til vin har sat sit tydelige aftryk på byen. Under Ptuj Slottet, som troner højt på en bakketop, ligger den ældste vinkælder i Slovenien. Her har man opbevaret de bedste vine fra Haloze Hills og Slovenske Gorice Hills i mere end 700 år. Vinkælderens største træfad kan rumme mere end 22.115 liter vin.

Flere af byens vinbarer tilbyder vinsmagning, for eksempel Osterberger Wine Cellar og The Kobal Wine Bar, og er man heldig at befinde sig i Ptuj under Days of Poetry and Wine, kan man tilmed nyde medrivende poesi, mens man smager sig vej gennem vinkortet. 

Atriumgården med de skyggefulde arkader ved middelalderklosteret Minorite i Ptuj er et yndet sted at søge hen på en varm sommerdag. De tykke klostermure skaber svalende ro og rum for en stille stund. Klosteret har en imponerende bogsamling på mere end 5000 titler, hvoraf de ældste kan dateres tilbage til 1600 tallet.
617 km bjergruter

106 meter
højt Boka vandfald

450 år
gamle vinstokke

1000 år
gammelt Bled Slot

2864 meter
højt Triglav bjerg

100 mio.
m3 vand fra Bohinj søen

FAKTA

Større end som så

Foto:  Predjama Slottet er bygget ind i en stor grotteåbning, og ligger derfor klemt ind under bjerget. Foto: Iztok Medija.

Slovenien er et af de lande i Europa, hvor bjergene i den grad præger landskabet med i alt 352 bjergtinder. Det højeste bjerg af dem alle, det imponerende Triglav Bjerg, rejser sig 2,864 meter over havets overflade. I nationalparken ved Triglav Bjerget ligger desuden den største sø i Slovenien med en dybde på 45 meter.

Det bjergrige terræn har mere end 10.000 kilometer afmærkede ruter, som gør det nemt at klatre, cykle og vandre i det alpine Slovenien. The Slovenian Mountain Trail løber forbi 35 bjergtinder, fire byer og 55 bjerghytter, hvor det er muligt at tilbringe natten. Boka vandfaldet på 106 meter er et ud af de i alt elleve vandfald i Slovenien, som har en faldlængde på over hundrede meter.

Landet byder dog ikke kun på eventyr i højden. Man kan også udforske nogle af de mange grotter, som findes i Slovenien. Ved Peca Bjerget, dybt under jordens overflade, borer de tidligere mineskakter sig 700 meter ned i undergrunden, og her kan man både cykle og padle i kajak i de nedlagte underjordiske minegange.

Kulturen har naturligvis også sat sit tydelige præg på det naturskønne landskab i Slovenien både i forhold til vinproduktion og arkitektur. I byen Maribor vokser den ældste frugtbærende vinstok i verden, og det er blot et af mange vinproducerende distrikter i Slovenien. Det majestætiske Bled Slot har en mere end 1000 år lang historie og rejser sig stolt i landskabet på en 139 meter høj bjergtinde.


Radovljica, den "søde by", er centrum for både honning- og chokoladeproduktion. Foto: Jošt Gantar.

Honningbyen

Hvor: Radovljica

Nu skal vi en tur nord på til den alpine del af Slovenien, hvor byen Radovljica ligger. Den er  centrum for slovensk biavl, og de små flittige bestøvere trives særlig godt her i den rene bjergluft og varierede fauna. Man kalder også byen for Sweet Radovljica, fordi den søde honning forarbejdes til et væld af uimodståelige lækkerier for enhver, som ikke kan stå for søde sager.

Vil man være klog på, hvordan man bedriver biavl, kan man lægge vejen forbi den markante gule 1800-tals bygning i den gamle del af byen, Radovljica Manor, hvor Museet for Biavl har til huse. Det gælder også  Bymuseet, som fortæller levende om Radovljicas mangeårige historie. 

Byen blev grundlagt omkring floden Sava helt tilbage i det 13. århundrede og resterne af den gamle fæstningsmur, som blev opført for at beskytte den ældste del af byen, kan stadig besigtiges. Området har gennem århundreder været kendt for sin smedekunst, og det er stadig muligt at se resterne af en af de ældste smelteovne i Europa.

Hvert år afholder man The Blacksmiths' Festival i den nærliggende landsby Kropa i den første weekend af juli måned. Her fejrer man det stolte gamle håndværk med konkurrencer, udstillinger og workshops, hvor man selv kan afprøve, hvordan det føles at arbejde med det rødglødende jern. 
Honning
Det er velkendt, at honning har en gavnlig effekt på vores krop, og fra historiekilderne ved vi, at Cleopatra af Ægypten havde netop honning som et af sine foretrukne skønhedsmidler. Så hvorfor ikke afprøve, hvad den gyldne sukkermasse kan gøre af gode ting for din krop - både indvendigt og udvendigt.
Chokolade
Har du et blødt punkt for chokolade? Så tillad dig selv at mærke de overraskende virkninger, som chokolade kan have på huden. Det stimulerer blandt andet blodcirkulationen og blødgør din hud, så den føles glat og lækker.
Havsalt
Havet har en beroligende effekt på os alle, og den intense koncentration af salt og mineraler i havvand har en lang række gavnlige indvirkninger på vores organisme. Salt er for eksempel godt for vores vejrtrækningssystem og har også en positiv effekt på huden.
Vin
De ædle dråber er ikke kun fortryllende for krop og sind, når man drikker dem af et glas. Vin kan også bidrage til wellness på andre måder, hvor druernes naturlige potentiale udnyttes til at styrke kroppens sundhed.

FAKTA

5 unikke oplevelser

Kun i Slovenien

Plečniks Ljubljana - UNESCO Verdensarv
Gå i fodsporene på den berømte slovenske arkitekt Jože Plečnik, som har sat et uudsletteligt aftryk på landets hovedstad. Kyndige guider tager dig med rundt i byen og giver en grundig indføring i Plečniks tanker og de kunstneriske visioner, som ligger bag de ikoniske bygningsværker. Turen foregår både med til lands og til vands med en ambition om at følge den arkitektoniske akse, som Plečnik udtænkte for Ljubljana.
Bliv en del af overvågningssystemet under den Kolde Krig
Bag de lukkede døre i Hotel Jama, der ligger lige ved den berømte Postojna grotte, gemmer sig en tidslomme, som katapulterer dig tilbage til det sprængfarlige politiske klima under Jerntæppet og den Kolde Krig. Kom med ind i de hemmelige rum, hvor magthaverne brugte avanceret overvågningsudstyr til at holde øje med politikere og befolkningen. Her blev den enkeltes skæbne bestemt. Nogle gange fatalt.
Besøg syv slotte på en dag
Tag med på en-dagstur til de syv slotte i Posavja. Undervejs skal du åbne dine sanser, lytte til de dramatiske historier og smage på de gastronomiske specialiteter og vine, som knytter sig til de herskabelige omgivelser. Det er også muligt at se, hvordan man fremstiller chokolade og smeder jern på de gamle slotte. Turen besøger følgende syv slotte i Posavje: Brežice, Kunšperk, Mokrice, Rajhenburg, Sevnica, Svibno og det tidligere cistercienserkloster Kostanjevica na Krki.
Tidsrejse til 30'ernes største skofabrikant
Træd ud af det moderne liv og direkte ind i 1930’ernes mest prestigefyldte læderfabrik. Her regerede den legendariske entreprenør Tomaš Bata, som grundlagde en virksomhed, der blev den største eksportør af håndlavet fodtøj i Europa frem til hans død i 1931. Prøv selv kræfter med den avancerede teknik at fremstille håndlavede produkter i læder og få en unik souvenir med hjem i rejsetasken.
Smag på Slovenien
Uhmm, mærk hvor det dufter, og smag på nogle af de mange friske råvarer, som du finder på Ljubljana Central Market. Stedet er tegnet af byens berømte arkitekt, Jože Plečnik, og det er det perfekte sted at slå sig ned med morgenkaffen og friskbagt brød. Prøv også en guidet tur med Yummy Market Walk, som introducerer dig til lækre slovenske specialiteter, som får tænderne til at løbe i vand.
Coastal and oceanic landforms, Water, Cloud, Sky, Building, Nature, Blue, Plant, Azure, Tree

Middelhavet og Piran hænger unægteligt sammen. Foto: Jošt Gantar.

Sammenfletningen mellem Piran og Middelhavet er tydeligst, hvis man besøger saltsletterne ved byen. Foto: Dražen Štader.

Perlen ved Middelhavet

Hvor: Piran

Vi runder turen af ved Adriaterhavet med middelhavsperlen Piran. Hvis honning er forbundet med Radovljica, er salt uløseligt kædet sammen med kystbyen Piran. Saltsletterne ved Piran leverer den dag i dag noget af det fineste fleur de sel på markedet, der forarbejdes til den karakteristiske middelhavssalt, som er uundværligt i ethvert godt køkken.

Pirans berømte bysbarn, den verdenskendte violinist Giuseppe Tartini, blev født i Piran og har lagt navn til byens centrale plads, Tartini Square. Pladsen er det naturlige midtpunkt for den årligt tilbagevendende kammermusikfestival, The Tartini Festival. Hele sommeren summer den solbeskinnede by af festlige events, og The Saltern Festival i august måned er en lang fest til ære for byens ’hvide guld’, som bliver høstet på de omkringliggende Sečovlje saltsletter netop på denne tid af året.

Middelhavsbyen er også centrum for nogle af Sloveniens mest prominente wellness-centre, som tilbyder den unikke thalassoterapi. Det er en spabehandling, hvor man blandt andet bruger opvarmet havvand og andre naturlige produkter med et højt indhold af salte og mineraler fra de nærliggende saltsletter.
Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration