Text, Font

Sponseret indhold fra

Rectangle, Font

Fra bjergene til havet: Spis dig gennem Sloveniens stjerner











Nyd middagen i naturskønne omgivelser som her i middelhavsdelen af Slovenien. Foto: Tent Film.

Slovenien er svær at overse som feriemål, hvis du er en ægte naturelsker. Og netop naturen gør Slovenien til en unik gastronomisk destination for europæiske madører. For på trods af sin beskedne størrelse, rummer landet en stor og alsidig madscene.

Hvad er på menuen? Stiller du dette spørgsmål i Slovenien, så får du svar i øst og vest. Her finder du nemlig hele 24 gastronomiske regioner, der udspringer af forskelligartede klimaer og exceptionelle naturforhold - der spænder fra de Juliske Alper, Middelhavet, sletterne i nord og landets centrale hjerte. 

Den høje kvalitet af agerjord frembringer vin og afgrøder i særklasse, og den slovenske madkultur udmærker sig ved at benytte sig af mange lokale råvarer og ved at ære de ældgamle traditioner. Det er en af grundene til, at Slovenien blev udnævnt som The European Region of Gastronomy i 2021 af IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism).

Dyk ned i nogle af landets forskellige regioner, som hver har sit gastronomiske særpræg og få inspiration til unikke madoplevelser, der bør rykke Slovenien helt op på din kulinariske bucket list.




Kent Petersen
Formand, Finansforbundet

Chin
People in nature, Natural landscape, Cloud, Sky, Ecoregion, Mountain, Plant, Highland, Sunlight

Hvad end I besøger en restaurant eller selv sørger for middagen, er naturen med til at gøre oplevelsen storslået. Foto: Mitja Kobal.

Food, Tableware, Dishware, Ingredient, Table, Plate, Recipe, Cuisine, Dish, Serveware

Traditionel frokost i det alpine Slovenien med kartofel, Čompe, og cremekage til desssert. Foto: Tomo Jeseničnik.

Bjergluft, ost og verdens ældste vin

Region: Alpine Slovenien

Det alpine bjerglandskab i det nordlige Slovenien kan byde på ikke mindre end 352 bjergtinder på over 2000 meters højde og 10.000 kilometers afmærkede vandrestier. Vandreruterne passerer tværs gennem de Juliske Alper, hvor irgrønne floder og en endnu utæmmet natur hersker. Små, charmerende bjergbyer spreder sig ud over landskabet, hvor den århundrede gamle hyrdekultur stadig gør sig gældende. De frodige bjerglandskaber fungerer nemlig som græsningsområder for fritgående får og kvæg. Regionen er hjem for ostespecialiteter som den stærke Mohant-ost og den aromatiske fuldfede og hårde Bovec-osten fra Soča dalen. Det er det eneste område i Slovenien, hvor fårenes eneste formål er at levere mælk til osteproduktionen. 

Foruden frisk mælk og ost er det alpine Slovenien rigt på fremragende vine, som man kan nyde til den fortryllende udsigt. Her er der også et væld af biodynamiske vingårde, hvor man kan møde vinbønderne og smage på de prisvindende natur- og orangevine. Det er endda muligt at hilse på en Guinness Rekord-indehaver, for i byen Maribor kan man opleve verdens ældste vinstok. Žametovka-vinen, som den hedder, er 400 år gammel, og er dermed den ældste vinstok i verden, som stadig producerer frugt. Den blev plantet i slutningen af middelalderen under den tyrkiske invasion af Slovenien, og selvom den har knap et halvt årtusinde på bagen, er vinen stadig frisk. 




Honning
Det er velkendt, at honning har en gavnlig effekt på vores krop, og fra historiekilderne ved vi, at Cleopatra af Ægypten havde netop honning som et af sine foretrukne skønhedsmidler. Så hvorfor ikke afprøve, hvad den gyldne sukkermasse kan gøre af gode ting for din krop - både indvendigt og udvendigt.
Chokolade
Har du et blødt punkt for chokolade? Så tillad dig selv at mærke de overraskende virkninger, som chokolade kan have på huden. Det stimulerer blandt andet blodcirkulationen og blødgør din hud, så den føles glat og lækker.
Havsalt
Havet har en beroligende effekt på os alle, og den intense koncentration af salt og mineraler i havvand har en lang række gavnlige indvirkninger på vores organisme. Salt er for eksempel godt for vores vejrtrækningssystem og har også en positiv effekt på huden.
Vin
De ædle dråber er ikke kun fortryllende for krop og sind, når man drikker dem af et glas. Vin kan også bidrage til wellness på andre måder, hvor druernes naturlige potentiale udnyttes til at styrke kroppens sundhed.

FAKTA

Fem uundværlige restaurantoplevelser i Slovenien

Slovenien er en endnu uopdaget destination for feinschmeckere, nysgerrige madelskere og sultne rejsende. Om man er til middelhavscuisine, alpekøkken eller urban streetfood, har Slovenien noget at byde på. Nogle af landets restauranter har endda opnået den højeste status på den gastronomiske scene. Gå på opdagelse i fem af de restauranter, der kan bryste sig af at have et Michelin-værdigt køkken.

Scroll videre

Hiša Franko

Det alpine Slovenien er rigt på storslåede udsigter, smukke vandreruter og århundredelange kulinariske traditioner - det samme kan siges om maden. Ved foden af Soča floden og gemt mellem bjergtoppene finder du den trestjernede Michelin-restaurant  Hiša Franko. Da kokken Ana Roš kom til restauranten og stedet efterfølgende var med i Netflix-serien Chef’s Table, fik de internationale gæster øjnene o p for stedet. Glemte eller hengemte ingredienser finder deres vej til menuen- og fantasifulde kombinationer præger tallerknerne.

Foto: Tent Film

Hiša Franko
Staro selo 1, 5222 Kobarid

Material property, Petal, Font

Scroll videre

Scroll videre

Foto: Tent Film

Hiša Franko
Staro selo 1, 5222 Kobarid

Material property, Petal, Font

Scroll videre

Milka

Med skandinavisk indflydelse, omgivet af de Julianske Alper og Jasna-floden finder du den tostjernede Michelin-restaurant, Milka. Restaurantens mission om at være så selvforsørgende og lokal som muligt finder også vej til drikkevarerne, der bliver serveret med tasting menuen. Her kan du smage jordbærbrandy med hints af grankogler og kantarel liquor, den akkompagnere den alpinske cuisine med et stringent skandinavisk udtryk.

Foto: Suzan Gabrijan

Milka
Vršiška cesta 45, 4280 Kranjska Gora

Material property, Petal, Font
Material property, Petal, Font

Friske fisk og middelhavssalt

Region: Middelhavs- og karst Slovenien

Havet, og den friske havluft, er ikke kun til for at give vind i sejlene. Med det kommer også enestående madoplevelser. I den nordøstlige Burja-vind, der blæser ind over landet fra Adriaterhavet, tørres og saltes det lokale pršut-skinke, og det giver kødet en helt særlig smag. I middelhavsregionen Karst har de en helt særlig udgave af denne prosciutto, som her steges i eddike og serveres med oplandets udsøgte oste og vine.

De smalle gader og små huse kilet fast i klippevæggen udgør blot en del af havnebyen Pirans skønhed. Byen nærmest kravler ned ad klippesiderne og ud i havet på den langstrakte landtange, og er smukt udstyret med venetiansk arkitektur. Udover at være en sand fryd for øjet, er byen værd at besøge for det særlige, piranske salt. Siden 800-tallet har man udvundet salt fra de naturligt forekommende saltbassiner ved hjælp af hævdvundne metoder, og i dag regnes områdets fleur de sel for at være af verdensklasse. 

Istrien, som dækker over det slovenske middelhavsområde, har foruden salt også lækre vine og olivenolier at byde på. Olivenlunde præger den istriske natur, og man kan her gå på opdagelse i oliens mange smagskombinationer.

Piran-halvøen er også kendt for fiskeri, og især havaborre og torsk er blandt nogle af specialiteterne. På Fonda Piran Fish Farm kan man på en bådtur få et indblik i det bæredygtige fiskeri og nyde deres topklasses aborre sammen med det piranske salt, istrisk olivenolie og en smuk solnedgang over havnefronten.




Scroll videre

Gostilna pri Lojzetu

I Middelhavs- og Kartsslovenien finder du den etstjernede Michelin-restaurant Gostilna pri Lojzetu. På renæssance herregården Zemono Manor midt i Vipava dalen kan du nyde kreationerne af pioneren af slow-food i Slovenien, når kokken Tomaž transformerer de lokale ingredienser til nye traditionsfyldte retter. Prøv for eksempel oksekæbe tilberedt i næsten 13 timer, jota - bestående af sauerkraut og gryderet af kartofler eller roastbeef tilberedt med Barrique vin.

Foto: Tent Film

Gostilna pri Lojzetu
Zenomo 7, 5271 Vipava

Material property, Petal, Font

FAKTA

Mad og traditioner

Hvert land har sin egen madkultur. Slovenien er ingen undtagelse, der med landets ekstraordinære natur og europæiske balkankultur har helt unikke madtraditioner.

People in nature, Natural landscape, Land lot, Ecoregion, Highland, Vegetation, Plant, Mountain, Flower

Vingårde danner en smuk ramme om maden foruden selvfølgelig at akkompanere retterne med lokal vin. Foto: Jošt Gantar.

Food, Tableware, Dishware, Table, Ingredient, Cup, Recipe, Serveware, Cuisine, Plate

Klassisk frokost i det centrale Slovenien. Foto: Tomo Jeseničnik.

Kent Petersen
Formand, Finansforbundet

Chin

5 højdepunkter på Deutsche Fachwerkstrasse

Hessenpark frilandsmuseum
Det 65 hektar store frilandsmuseum Hessenpark rummer 100 historiske bindingsværkshuse og giver en levende indføring i det historiske Hesse med fokus på byggestilen og dagliglivet i de historiske huse.

Vinfestival
Sæt kryds i kalenderen i weekenden efter 15. september, hvor vinavlerbyen Gross-Umstadt afholder den årlige vinfestival, og hvor der er rig lejlighed til at smage på de lokale drue

Brødrene Grimms hjemby
Få en eventyrlig oplevelse af det medrivende univers fra Brødrene Grimms Eventyr, når I besøger brødrenes hjemby Steinau.

    Action i havpark
    Slå jer løs i Seepark Linzgau, som tilbyder udendørsaktiviteter for hele familien, for eksempel adventure- og fodboldgolf, vandski, dykkercenter og store legepladser.

    Elfenbensmuseum
    Gå ikke glip af en sand kuriositet, Tysklands eneste
    elfenbensmuseum i byen Walldürn. Her begyndte byens æresborger Oskar Stalf at samle på elfenbensudskæringer i begyndelsen af det 20. århundrede.

1

2

3

4

5

Storbyens farverige gastronomi

Region: Det centrale Slovenien

Den slovenske hovedstad, Ljubljana, er mindre end Aarhus med sit indbyggertal på knap 300.000, men der er intet lilleput over dens interessante madscene. Her kan man besøge nationens bedste restauranter, som er at finde på Gault & Millau-guiden og Sloveniens egen restaurant-guide knyttet til titlen som European Region of Gastronomy i 2021. Det er i hovedstaden, man kan kombinere det pulserende byliv med gastronomi i særklasse. 

Hvis man vil lære et land at kende, er man nødt til at besøge dets markeder. Og på Ljubljana Central Market kan man se og smage enhver ingrediens fra det slovenske køkken. 

På den åbne del af markedet kommer de lokale landmænd og sælger deres frugter og grøntsager, og i markedets tilhørende arkade kan man købe friske adriater-fisk, kød og vine. 

Det sprudlende marked strækker sig langs flodbredden mellem to af Ljubljanas vigtigste vartegn; Dragon Bridge og Joze Plecnik’s Triple Bridge, hvilket gør det til en must-do spadseretur for enhver besøgende i den slovenske hovedstad.

Selvom hovedstaden er dér, hvor landets forskellige smage forenes og fortolkes, må man ikke glemme at prøve de særligt central-slovenske madtraditioner. Fra mødet mellem hovedstaden og det tilstødende marsklandskab er der opstået en lokal specialitet: Friturestegte frølår, som serveres på mange af de lokale spisesteder kaldet ‘gostilnas’. 

Den mest populære lokale spise er dog den såkaldte ‘Ljubljana lunch’, som består af oksehalesuppe, ovnristede kartofler og traditionelle ‘skuta’ (syrnet fløde) crepes med estragon. Dette klassiske frokostmåltid serveres på mange gostilnas, og smager for mange slovenere af hyggeligt familieliv og traditionel levevis.

Scroll videre

Foto: Suzan Gabrijan

Grič
Šentjošt nad Horjulom 24d, 1354 Horjul

Material property, Petal, Font

I Sloveniens hovedstad er der rig mulighed for at gå på opdagelse i landets kulinariske traditioner, som forenes og genfortolkes på landets mest alsidige madscene. Men hvis du ønsker en helt særlig oplevelse, kan du ad snoede veje på de langstrakte bakker køre til den afsidesliggende restaurant Grič. Kokkenes tætte forbindelse til naturen sniger sig grønt ind på tallerkenerne, og parres med frisk fisk eller kød af bedste kvalitet. Det hele serveres med en elegant præsentation i de rolige omgivelser.

Scroll videre

Foto: Suzan Gabrijan

Grič
Šentjošt nad Horjulom 24d, 1354 Horjul

Material property, Petal, Font
Honning
Det er velkendt, at honning har en gavnlig effekt på vores krop, og fra historiekilderne ved vi, at Cleopatra af Ægypten havde netop honning som et af sine foretrukne skønhedsmidler. Så hvorfor ikke afprøve, hvad den gyldne sukkermasse kan gøre af gode ting for din krop - både indvendigt og udvendigt.
Chokolade
Har du et blødt punkt for chokolade? Så tillad dig selv at mærke de overraskende virkninger, som chokolade kan have på huden. Det stimulerer blandt andet blodcirkulationen og blødgør din hud, så den føles glat og lækker.
Havsalt
Havet har en beroligende effekt på os alle, og den intense koncentration af salt og mineraler i havvand har en lang række gavnlige indvirkninger på vores organisme. Salt er for eksempel godt for vores vejrtrækningssystem og har også en positiv effekt på huden.
Vin
De ædle dråber er ikke kun fortryllende for krop og sind, når man drikker dem af et glas. Vin kan også bidrage til wellness på andre måder, hvor druernes naturlige potentiale udnyttes til at styrke kroppens sundhed.

FAKTA

7 traditionelle retter, du ikke må gå glip af

Hvert land har sin egen madkultur. Slovenien er ingen undtagelse, der med landets ekstraordinære natur og europæiske balkankultur har helt unikke madtraditioner.

Čompe
Čompe er blot ét af 132 ord for kartoffel på slovensk, og der er næsten lige så mange måder at tilberede den højtelskede jordfrugt på. Čompe s skuto er blevet tilberedt i Soča Valley siden det 19. Århundrede og serveres med den traditionelle ‘skuta’-valleost, en slags syrnet fløde.
Kremšnita
Bled Kremšnita er en regional kagespecialitet fra de Juliske Alpers forland. Kagen består af to lag filodej med vaniljecreme og flødeskum toppet med et tyndt lag strøsukker. Kagen er blevet fremstillet på Hotel Park i Bled siden 1953, og i efteråret 2019 rundede restauranten kage nummer 15 millioner.
Jota
Den traditionelle slovenske ‘hotpot’. Retten stammer fra middelhavsområdet, hvor en italiensk påvirkning er at spore i retterne. Der findes flere forskellige slags, hvor ‘Kraška jota’ er lavet med sauerkraut og kartofler og ‘vipavska jota’ er lavet med fermenteret majroe, savoykål og bedeblade.
Štruklji’
En af de mest genkendelige retter i det moderne Slovenien er ‘Štruklji’. Den lille, slovenske filodejsdumpling med fyld er blevet fremstillet i Ljubljana siden 1600-tallet, og i dag findes der op til 80 forskellige søde eller salte udgaver.
Ričet
Røget svinekød, byg og grøntsager går op i en højere enhed i den berømte ret ‘Šmarnogorski ričet’. Retten serveres i den lille ‘gostilna’ på toppen af Šmarna Gora Hill - den 669 meter høje bakke uden for Ljubljana. Vandreturen til toppen er en populær dagstur fra hovedstaden, og når man nyder Šmarnogorski ričet med den smukke udsigt, forstår man hvorfor.
Bograč
Prekmurje-regionen er kendt for sine styrkende og nærende retter, og en af de mest berømte er ‘Bograč’. Goulash-gryden er lavet med tre forskellige slags kød, kartofler og svampe. Navnet på retten stammer fra det ungarske ord for kedel, som man plejede at tilberede retten i.
Langaš
En populær street food-spise er det friturestegte brød ‘langaš’. Det er oprindeligt en ungarsk ret, og den slovenske udgave hører derfor også hjemme i den østlige Prekmurje-region, der grænser op til nabolandet. Den unge og talentfulde kok, Leon Pintarič, har sat sit eget præg på den velkendte ret og introducerede den dermed til verdensklasses gastronomi. Den kan opleves på Rajh Restaurant i det nordøstlige Slovenien.

Saft og kraft i sletternes Slovenien

Region: Termiske Pannoniske Slovenien

Landskabet åbner sig og bliver fladere jo længere mod øst, man rejser. Her er man nemlig nået til den pannoniske lavslette; et landskab præget af vidtstrakte kornmarker og varme, termiske kilder. Dette er et landskab, som historisk set har krævet hårdt, fysisk arbejde at bearbejde, og det har sat sit aftryk på de traditionelle retter. Det er kraftig mad fyldt med næring og energi. Men ligesom arbejdsformen har ændret sig i det pannoniske Slovenien, har maden det også, og de traditionelle retter er gentænkt i lettere, men stadig interessante versioner. 

I Šaleška Valley kan man alligevel få lov at smage lidt på fortidens levevis, for her kan man spise mine-middag 160 meter under jorden. Oplevelsen starter med, at man - udstyret med hjelm og lygte og et opmuntrende “Held og lykke!” fra minearbejderne - stiger ned i dybet ved hjælp af Sloveniens ældste kontinuerligt arbejdende elevator. Man kan roligt sige, at det er Europas dybest beliggende spisesal, og det skaber de helt rigtige rammer for at lære om Sloveniens minehistorier og -traditioner; gamle som nye. Maden er af topklasse og laves af prisvindende kokke, og menuen er udarbejdet med mine-madtraditionerne for øje. 

Det nordøstlige Slovenien er præget af kornmarker, og kornet er en central ingrediens i de fleste af regionens traditionelle retter. Kom ikke herfra uden at have prøvet nogle forskellige slags 'pogače' - et traditionelt slovensk fladbrød - eller ‘prekmurska gibanica’, regionens mest populære kage, som er en herlig omgang bestående af filodej, æbler, ‘skuta’ og nødder - alle sammen råvarer, som kan hentes på egnen. 

De fire slovenske regioner har hver deres kulinariske særpræg og traditioner, og dén diversitet er hjertet af den slovenske kultur.




Scroll videre

Hiša Denk

Sloveniens østligste region har sine rødder plantet i det pannoniske slettelandskab, som er præget af mange års landbrugstradition. På den familieejede og etstjernede Michelin-restaurant Hiša Denk kan du opleve traditionsrigt slovenske retter inspireret af klassiske landlige retter, der dog sagtens kan måle sig med nogle af de fineste restauranter i Slovenien.

Foto: Tent Film

Hiša Denk
Zgornja Kungota 11A
2201 Zgornja Kungota

Material property, Petal, Font

Scroll videre

Foto: Tent Film

Hiša Denk
Zgornja Kungota 11A
2201 Zgornja Kungota

Material property, Petal, Font

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration