BT_100_mm_rgb.png
Font

Sponseret indhold fra

 »Selv om jeg har ret få penge at investere, kan de jo godt blive til flere«









Er du ny til investering?

Klik for at finde ud af mere


Azure, Purple, Gesture, Violet, Font
Font

Er du ny til investering?

Hold musen over ikonet for at finde ud af mere

Azure, Purple, Gesture, Violet, Font
Font

22-årige Sofie havde aldrig troet, at investering ville være noget for hende. I dag er hun kommet godt i gang med aktierne og har erfaret, at den bedste strategi er at have is i maven og holde på sine investeringer.

Flere og flere unge mennesker vælger at investere deres opsparing. Ifølge en undersøgelse, Epinion har foretaget for brancheforeningen Finans Danmark, planlægger 30 procent af danskere under 30 år at foretage investeringer i år.

Én af de nye unge investorer er 22-årige Sofie Myrup Melchiorsen.

”Jeg havde egentlig aldrig tænkt, at aktiemarkedet var noget for mig. Jeg troede, at det kun var for finansfolk og andre, der havde særlig forstand på den slags. Men jeg fandt ud af, at det ikke er så kompliceret at komme i gang. Og selv om jeg har ret få penge at investere, kan det jo godt blive til mange penge på sigt, fordi jeg kommer i gang så tidligt,” siger Sofie, der studerer statskundskab på Københavns Universitet.

Sofie har oprettet en månedsopsparing, hvor hun sætter 1.000 kroner ind hver måned, som bliver investeret. Og dét er en rigtig god tilgang, fastslår Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom i Nordea.

”Det gælder om at komme i gang. Man bør starte med at skabe sig et overblik over, hvad man egentlig har af månedlige udgifter og indtægter. Derfra kan man lægge et budget for, hvordan man ønsker at bruge sine penge, og her skal man så huske at sætte et realistisk beløb af til opsparing. I Nordea findes der flere værktøjer, som kunder kan bruge til at få et bedre overblik over deres økonomi," siger hun og tilføjer:

"Når man gennemgår sine udgifter, finder man måske et streamingabonnement, man ikke længere bruger. Det vil jo være penge ud af vinduet, men i stedet kan de 100 kroner blive til mange penge med årene, hvis man investerer dem,” forklarer Moesby.















Fire råd til opsparing





Læg en plan og et budget: Det giver dig et overblik over, hvad du bruger hver måned, og hvordan du ønsker at prioritere dine penge. For uanset hvor meget du tjener, så handler økonomi om prioritering: drømmer du om at spare sammen til et indskud i en bolig, at komme afsted på en større rejse eller måske købe en bolig? Det kræver en opsparing.

Hvad kan du undvære? Det er typisk lettere at sige, hvad man gerne vil købe, end hvad man kan undvære. Men for at have luft i budgettet til at spare et givent beløb op, er prioritering nødvendig. Så tag et kritisk kig på dit forbrug og overvej, hvor du kan spare.

Se på dine abonnementer: Meget forbrug kører i dag som abonnement (streamingtjenester, lydbøger, spil, fitness, osv.). Danskerne har i gennemsnit adgang til tre betalte streamingtjenester. Bruger du dem alle sammen? Der kan være mange penge at spare ved at gå sine abonnementer igennem.




Undgå impulskøb: Betænkningstid sikrer dig, at tilbud ikke lokker dig til at købe noget, som du egentlig ikke havde brug for. Så hvis du falder over et tilbud i en butik eller på nettet, så giv lige dig selv en tænkepause, inden du kaster dig over tilbuddet. På den måde undgår du unødvendige impulskøb og kan i stedet spare pengene op.

Font
Font
Font
Font
Font

Fire råd til opsparing





Læg en plan og et budget: Det giver dig et overblik over, hvad du bruger hver måned, og hvordan du ønsker at prioritere dine penge. For uanset hvor meget du tjener, så handler økonomi om prioritering: drømmer du om at spare sammen til et indskud til en lejebolig, at komme afsted på en større rejse eller måske købe en bolig? Det kræver en opsparing.

Hvad kan du undvære? Det er typisk lettere at sige, hvad man gerne vil købe, end hvad man kan undvære. Men for at have luft i budgettet til at spare et givent beløb op, er prioritering nødvendig. Så tag et kritisk kig på dit forbrug og overvej, hvor du kan spare.

Se på dine abonnementer: Meget forbrug kører i dag som abonnement (streamingtjenester, lydbøger, spil, fitness osv.). Danskerne har i gennemsnit adgang til tre betalte streamingtjenester. Bruger du dem alle sammen? Der kan være mange penge at spare ved at gå sine abonnementer igennem.

Undgå impulskøb: Betænkningstid sikrer dig, at tilbud ikke lokker dig til at købe noget, som du egentlig ikke havde brug for. Så hvis du falder over et tilbud i en butik eller på nettet, så giv lige dig selv en tænkepause, inden du kaster dig over tilbuddet. På den måde undgår du unødvendige impulskøb og kan i stedet spare pengene op.

Font
Font
Font
Font
Font

Ingen panik

Sofie har naturligvis bemærket, at aktiemarkedet er uroligt for tiden. Der er krig i Europa, priserne stiger, og ingen ved med sikkerhed, hvordan verden ser ud om bare få måneder. Usikkerheden kan få nogen til at holde igen med at investere, men historisk set er der ingen dårlige tidspunkter at investere på, understreger Ida Marie Moesby. Over tid vil det altid kunne betale sig at investere i aktiemarkedet. De urolige tider lige nu har da heller ikke fået Sofie til at ændre på sine investeringer. De har nemlig et langt sigte.

”Jeg er nået frem til, at den bedste strategi er at holde på sine investeringer og have is i maven. Jeg skal jo heller ikke bruge pengene nu, men måske først om 20-30 år, så jeg tager det ret roligt, hvad der sker på kort sigt,” siger Sofie, der i øvrigt har lært sig selv at investere:

"Jeg har bare læst en masse bøger om investering, set videoer på YouTube og hørt masser af podcasts. Jeg har simpelthen bare prøvet at opsøge så meget viden, jeg kunne."

Sofie investerer primært i Exchange Traded Funds (ETF), som er passive investeringer, der skygger forskellige aktieindekser, sektorer eller temaer. Hun er med i forskellige investorfora på Facebook, men er helt opmærksom på, at man ikke skal følge alle de råd, man finder der.

”Jeg tror, meget hype omkring specifikke aktier mere er et advarselssignal. Jeg er heller ikke med i nogen form for kryptovaluta, og mit generelle udgangspunkt er, at hvis jeg ikke forstår det, så vil jeg ikke investere i det lige meget, hvor meget folk snakker om det.”



































Få det hurtige overblik - se videoen:
Hvad er en månedsopsparing?

Bliv klogere på, hvordan du nemt kan spare op - enten gennem investeringer eller på en helt almindelig opsparingskonto. Det vigtigste er, at du kommer i gang.


1973-1974: Oliekrisen
Stigende inflation og svag vækst startede i 1973 nedturen på aktiemarkedet, der siden blev accelereret af OPEC’s olieembargo i oktober og Watergate, der fik den amerikanske præsident Nixon til at træde tilbage i 1974. Der var store fald på alle aktiekmarkeder, værst i Storbritannien der faldt med 68,5% I resten af G7-landene var der tale om fald på 33-53% med USA, Frankrig og Italien blandt de hårdest ramte.
1987: Black Monday
19. oktober 1987 faldt det amerikanske Dow Jones-indeks med 22,6%, hvilket sendte dønninger ud i resten af verden. Årsagen var primært, at det var blevet udbredt med computergenereret handel, som accelererede kursfaldet voldsomt. Man indførte derfor ”circuit breakers” på børserne, dvs. suspendering af handlen, hvis der sker store fald på kort tid.
1998: Ruslands devaluering og LTCM-hedgefondens kollaps
I 1998 devaluerede Rusland og landet opgav at betale af på udlandsgælden. Amerikanske og europæiske aktiemarkeder faldt med op mod 35%, og der var også voldsom uro på obligationsmarkederne. Den amerikanske hedgefond LTCM havde meget store eksponeringer og måtte reddes af 14 amerikanske banker for at undgå en destabilisering af det amerikanske banksystem.
2000-2002: IT-boblens kollaps
Informationsteknologien skabte store forventninger, men problemet var at vurdere, hvad de mange nye tech-selskaber, som ikke tjente penge endnu, reelt var værd. Forventningerne blev skruet for højt op, og i foråret 2000 punkterede IT-ballonen. Nasdaq Composite-indekset faldt med 75%, og andre markeder som f.eks. S&P 500 og det tyske DAX-index faldt hhv. 46 og 68 procent.
2007-2009: Finanskrise
Frem mod finanskrisen blev der lånt for mange penge ud, boligpriserne røg i vejret, mange forbrugere levede over evne, amerikanske subprimelån blev pakket ind i produkter ingen - heller ikke ratingbureauer - kunne gennemskue osv. Alt gik galt. Da det det amerikanskejede finanshus Lehman Brothers kollapsede, udbrød en global krise, og aktierne styrtdykkede. Alene det amerikanske hovedindeks faldt over 50%.
2020: Global coronapandemi
Markedet lå højt, da WHO 11. marts erklærede en global pandemi. Markedet styrtdykkede, og 23. marts var mange aktiemarkeder faldet over 30%. Men så startede en optur. Markedet blev beroliget af de mange redningspakker, som regeringer og centralbanker lovede. Aktiemarkedet ligger i dag betydeligt højere end i februar 2020. Alene S&P 500 i USA ligger over 25% højere.

Månedsopsparing i Nordea

Månedsopsparing på en opsparingskonto. Her sparer du dine penge op på en almindelig opsparingskonto - uden at investere. En god løsning, hvis du skal bruge pengene inden for tre år.

Månedsopsparing med Nora. Dine opsparede penge investeres automatisk i brede investeringsfonde, der er tilpasset din risikoprofil. Her har du mulighed for at lade dine opsparede penge vokse over tid. Du behøver kun 100 kroner for at komme i gang.







Created with Quiz Maker

Hvordan er du forsikret?

*Du kan afgive et eller flere svar


En smartere måde at spare op på

Ida Marie Moesby støtter den unge studerendes strategi om ikke at løbe efter hurtige gevinster og i stedet oprette en løbende opsparing, som investeres. For det er faktisk noget, vi er temmelig dårlige til. En undersøgelse viser, at to ud af tre danskere kun får lagt penge til side, hvis der er noget tilbage sidst på måneden.

”Det kan være svært at forholde sig til en gevinst, der ligger ude i fremtiden. Især hvis der er noget, vi har mere lyst til her og nu,” forklarer hun.

Vil man spare op, må man tage nogle beslutninger om, hvad man kan og vil skære fra, og så lægge en plan for, hvor meget man vil lægge til side hver måned. For uanset om man tjener godt eller ikke har en så prangende indtægt, så handler økonomi om prioritering, pointerer forbrugerøkonomen.

”Når man har fundet ud af, hvor meget man kan lægge til side hver måned, kan man vælge at sætte pengene ind på en opsparingskonto, hvis det er penge, man skal bruge inden for tre år. Hvis man har en længere horisont, kan man også overveje at investere pengene i brede investeringsfonde,” siger Moesby.




































Material property, Rectangle, Font

Kom i gang med en månedsopsparing  

Penge, som du ikke behøver indenfor de næste tre år, kan du med fordel investere i fonde - og på den måde få mere ud af din opsparing. Minimér din risiko ved at oprette en automatisk månedlig opsparing med det beløb, som passer dig.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration

Fem gode råd, når du investerer i aktier på egen hånd





Tænk langsigtet: Med en tidshorisont på 5, 10 eller 20 år kan du nyde godt af renters rente. Det betyder, at selvom du får et beskedent afkast på dine aktier, vil du alligevel kunne se din investering vokse med tiden  

Investér løbende: Kombinerer du en langsigtet investering i aktier med løbende geninvesteringer, kan du igen opleve større afkast, uden at du behøver at have en stor opsparing klar med det samme.

Investér bredt: Når du spreder dine penge ud på flere aktier - evt. i fonde, så spreder du også din risiko ud. Dermed mister du ikke alt, hvis én aktie går ned.