BT_100_mm_rgb.png
Font
Brand, Logo, Text, Font

Sponseret indhold fra

Kvinders pension halter bagud: »Du kan selv gøre noget for at ændre det«


Er du ny til investering?

Klik for at finde ud af mere


Azure, Purple, Gesture, Violet, Font
Font

Er du ny til investering?

Hold musen over ikonet for at finde ud af mere

Font
Azure, Purple, Gesture, Violet, Font

Spar mere op, kom i gang med at investere og vær bevidst om, hvad barsel og deltid betyder for din pensionsformue. Kvinder kan selv være med til at skabe mere ligestilling på pensionsområdet, lyder det fra en pensionsrådgiver og en kvindelig iværksætter.

“Min egen pensionsopsparing når på ingen måde min mands pensionsopsparing til sokkeholderne.”

Ordene kommer fra 38-årige Anne Sophie Sehested Münster. Hun er mor til to børn og grundlægger af det professionelle barselsnetværk Inspired Beyond Babies.

Anne Sophie Sehested Münster er bare én af de mange kvinder, som har en mindre pensionsopsparing end sin mandlige modpart. Faktisk er danske kvinders pensionsformue i gennemsnit 24 procent lavere end mænds. Det viser tal fra fra Danmarks Statistik.

Ifølge investerings- og pensionsspecialist i Nordea, Trine Hesselbjerg Larsen, er der en lang række årsager til den manglende ligestilling på pensionsområdet.

“Kvinder er oftere på deltid, de tager mere af barslen og er generelt lavere lønnet end mænd. Samtidig lever de længere end mænd og stopper med at arbejde tidligere. Desuden investerer langt færre kvinder end mænd deres opsparing, og det har også stor indflydelse på størrelse af pensionen.”

For Anne Sophie Sehested Münster var det da også en “skræmmende oplevelse” at erkende, hvor slunken hendes pensionsopsparing var, da hun midt i 30’erne blev mor for anden gang.

“Hjemme hos os var det mig, der tog begge barsler. Og faktisk var det først, da jeg gik på barsel med mit andet barn, at det for alvor gik op for mig, hvor meget barsel og deltid i sidste ende betyder for pensionen,” siger Anne Sophie og tilføjer:

“Nogle virksomheder har en god barselspakke med seks måneder med fuld løn og pension, men når du overgår til barselsdagpenge, får du ikke pension, og når kvinder tager langt størstedelen af barslen, går det også ud over deres pensionsformue.”

procent

så meget lavere er danske kvinders pensionsformue i gennemsnit i forhold til mænds.  

0

Stop op og stil spørgsmål

Vil man styrke sin pensionsformue, handler det i første omgang om at tage et nøje kig på sin økonomi og sine livsvalg, siger Nordeas investerings- og pensionsspecialist, Trine Hesselbjerg Larsen.

“Det er et kæmpe problem, hvis ikke du stopper op og tænker over, hvad dine valg har af konsekvenser for dig. Det er fint at tage lang barsel eller gå på deltid, men gå ind i det med åbne øjne og overvej, hvad det betyder for din pension. Som det er nu, halter kvinders pensioner gevaldigt bagud, men du kan selv gøre noget for at ændre det,” siger hun og fortsætter:

“Det allerførste råd, jeg giver mine kunder og veninder, er, at de skal se sig selv i spejlet og spørge: Hvad betyder noget for mig? Hvad vil jeg gerne om fem år? Hvad vil jeg, når jeg fylder 60 år?”

Trine Hesselbjerg Larsen arbejder selv på deltid og har tre barsler bag sig. Hun tjener “væsentlig mindre” end sin mand, men har ikke desto mindre helt styr på pensionsopsparingen.

"Jeg har taget stilling til, hvad barsel og nedsat tid betyder for min pension. Jeg har overvejet, hvilken fleksibilitet jeg gerne vil have i mit liv, og jeg har handlet på det," siger Trine Hesselbjerg Larsen, der i forbindelse med hver af sine barsler har modtaget rådgivning i banken sammen med sin mand.   

“Det har været megafedt at gøre det sammen og i fællesskab lægge planer for familien og samtidig sikre, at vi har den samme økonomiske fleksibilitet.”

Trine Hesselbjerg Larsen og hendes mand har nemlig valgt at have fællesøkonomi, hvor de deles ligeligt om indtægter og udgifter.

“Min mand tjener mere end mig, men vi deler alle de penge, der kommer ind. Det beløb, der er tilbage, når vi hver især har betalt diverse regninger og personlige udgifter, kommer ind på en fælles opsparing. Den bidrager jeg slet ikke ligeså meget til som min mand. Til gengæld sørger jeg for, at vores børn kan gøre alt det, de gerne vil,” siger Trine Hesselbjerg Larsen, som også bruger en bid af familiens fælles “pengepulje” til at betale ind på en privatpension og en aldersopsparing, der skal supplere den pension, hun har gennem sit arbejde.

Trine Hesselbjerg Larsen oplever, at mange af de kvinder, hun rådgiver, bliver overrasket, når de opdager, at pensioner ikke deles i forbindelse med en skilsmisse:

“Også af den grund, er det vigtigt, at du tager ansvar for din egen pensionsopsparing.”

Skal din pension have ekstra opmærksomhed?

Vil du gerne have indflydelse på, hvornår du kan gå på pension og hvordan din seniortilværelse skal være, så bør du måske spare mere op.
Gesture, Font, Violet

Bør du spare mere op?

Kvinde, kend din pension

Kvinder opretter pensionsopsparinger i lige så høj grad som mænd, men når det kommer til opsparingens størrelse, stikker mændene af.

På webinaret vil Forbrugerøkonom Ida Marie Moesby og Pensionsspecialist Betina Grimstrup bl.a. komme ind på følgende emner:

  • Det vigtige pensionsoverblik
  • Pension i forbindelse med barsel, deltid og skilsmisse
  • Hvad kan du selv gøre for at sikre, at du ikke halter bagud med din pension?

Deltag i Nordeas webinar om kvinder og pension:

Dato og tid: 5. april klokken 15.30-16.30Rectangle

Webinar

Vision care, Nose, Glasses, Smile, Eyebrow, Eye, Jaw, Neck, Sleeve, Iris

»Det allerførste råd, jeg giver mine kunder og veninder, er, at de skal se sig selv i spejlet og spørge: Hvad betyder noget for mig? Hvad vil jeg gerne om fem år? Hvad vil jeg, når jeg fylder 60 år?«

Trine Hesselbjerg Larsen, investerings- og pensionsspecialist, Nordea

Material property, Azure, Font

Så meget æder inflationen af din pension

Har du din pensionsopsparing stående på en konto uden at investere den, vil den langsomt blive mindre værd. Inflationen – det vil sige prisstigninger på varer og ydelser - vil nemlig stille og roligt æde din opsparing op.  

Created with SuperSurvey

Er arbejdsmarkeds-pensionen nok til dig?

De fleste job har i dag via overenskomster tilknyttet en pensionsordning. Det er en aftale mellem dig og din arbejdsgiver, om at I begge betaler en vis procentdel af lønnen ind på en pensionsordning hver måned. Det varierer, hvor meget det er. Om det kan give dig den levestandard, du ønsker som pensionist, afhænger af de krav, du stiller, og den løn, du får.

”Nogen indskyder måske 9 procent af lønnen på pensionen via jobbet, nogen indskyder 18 procent - det kan svinge ret meget. Det er vigtigt, at du lægger mærke til, hvor meget det er i dit tilfælde, når du får nyt job. Som udgangspunkt vil jeg altid anbefale, at man ved siden af jobbets pensionsordning indskyder de 5400 kr. årligt (2021) man må, på en aldersopsparing - hvis den ikke allerede er udnyttet, for nogle jobordninger omfatter aldersopsparing," forklarer Iben Blichfeldt.

"Du skal tage ansvar for dit ældre jeg. Du bestemmer, om det skal være en risiko eller en mulighed at blive gammel.”


Skru op for investeringerne

I Danmark råder kvinder kun over 33 procent af aktierne, og det smitter også af på deres pensionsformue. Trine Hesselbjerg Larsen opfordrer derfor kvinder til at komme i gang med at investere.

“Alt for mange kvinder har deres opsparing stående til minusrenter i stedet for at investere dem. Mange kvinder er mindre risikovillige og interesserer sig mindre for investering af pensionen, men hvis kvinder vil have samme økonomiske frihed som mænd, skal de begynde at investere, både pensionen, og hvad de måtte have af anden opsparing,” siger hun.

Trine Hesselbjerg Larsen foreslår desuden, at man gør som hende og opretter en aldersopsparing. Det er en særlig opsparingskonto, hvor man maksimalt kan indsætte 5.500 kroner om året.

“Så er du ligesom i gang, og hvis du har en lang tidshorisont, kan det blive til mange penge med rentes rente.”
procent

Så få procent af aktierne råder danske kvinder over.  

0

Fire pensionsråd til kvinder

Azure, Font

Investér

Investér din pension og din opsparing - dine penge skal vokse, ikke trække minusrenter

1


Material property, Azure, Font

Møde

Book et pensionsmøde med din bank, og har du en partner eller ægtefælle, så gør det sammen

2


Material property, Font

Deling

Har du børn og er på barsel eller deltid, så sørg for, at indtægter og udgifter deles ligeligt med din partner - og få “tilskud” til din pensionsopsparing.

3


Langsigtet

Tænk langsigtet, og overvej hvordan din pensionisttilværelse skal være.

4


Paradigmeskifte

Der er stor forskel på størrelsen af mænd og kvinders pensionsformue, men ifølge Anne Sophie Sehested Münster handler den manglende ligestilling på pensionsområdet ikke kun om kroner og ører. Skal forskellen udlignes, skal der også skubbes til samfundsstrukturerne, og det er netop, hvad Anne Sophie Sehested Münster prøver at gøre med barselsnetværket Inspired Beyond Babies.

“Jeg mener eksempelvis, at barsel skal anerkendes som et “kompetenceløft” frem for en faglig pause, og at barsel dermed ikke behøver at få negative konsekvenser for hverken karriere eller pensionsformue. Barslen skal på CV’et og ligestilles med et hvilken som helst andet udviklende og lærerigt arbejdsforløb,” siger Anne Sophie Sehested Münster.

Hun opfordrer til, at man også bruger barslen til at indgå i professionelle netværk og dygtiggøre sig fagligt. Her tilbyder Inspired Beyond Babies en række faglige arrangementer og netværksaktiviteter henvendt til kvinder - og mænd - på barsel.

“Forhåbentlig kan der alt i alt blive skabt nogle bedre incitamentsstrukturer, der også kan få flere mænd til at tage barsel. Det kan eksempelvis også være at tilbyde fuld pension, når medarbejderne går på forældreorlov”.

“Samfundet, som det er i dag, er med til at fordre en kultur og et normsæt, hvor kvinder bliver gjort til primære omsorgspersoner. Det er dem, der tager det meste af barslen, dem der ender med at lave det meste husarbejde, dem, der oftest tager deltid. Sådan behøver det ikke at være, og det er den struktur, vi skal ændre.”
Anne Sophie Sehested Münster har startet barselsnetværkset Inspirered Beyond Babies for at styrker kvinders - og mænds faglighed under barslen. Foto: Caroline Abildtrup Bagger

Material property, Rectangle, Font

Nora - investering på den nemme måde

På under 10 minutter kan den digitale investeringsrådgiver Nora give dig en anbefaling, der matcher din økonomi, risikovillighed og investeringshorisont.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration

Fem gode råd, når du investerer i aktier på egen hånd

Tænk langsigtet: Med en tidshorisont på 5, 10 eller 20 år kan du nyde godt af renters rente. Det betyder, at selvom du får et beskedent afkast på dine aktier, vil du alligevel kunne se din investering vokse med tiden  

Investér løbende: Kombinerer du en langsigtet investering i aktier med løbende geninvesteringer, kan du igen opleve større afkast, uden at du behøver at have en stor opsparing klar med det samme.

Investér bredt: Når du spreder dine penge ud på flere aktier - evt. i fonde, så spreder du også din risiko ud. Dermed mister du ikke alt, hvis én aktie går ned.

Invester kun penge du ikke skal bruge lige nu: Hvis du ønsker at investere din opsparing er det vigtigt, at du kun investerer de penge, som du ikke har planer om at bruge inden for 3 år.

1

2

3

4

5

Bevar roen når aktiemarkedet falder: Med langsigtede investeringer vil du altid komme ud for, at aktiemarkedet falder i en periode. Du skal undgå at sælge i frygt for, at du vil miste hele din investering. Lad tiden arbejde for dine aktier.  eller ti år.