BT_100_mm_rgb.png
Font

Sponseret indhold fra

 Når livet spænder ben: Derfor skal du huske de livsvigtige forsikringer






Er du ny til investering?

Klik for at finde ud af mere


Azure, Purple, Gesture, Violet, Font
Font

Er du ny til investering?

Hold musen over ikonet for at finde ud af mere

Azure, Purple, Gesture, Violet, Font
Font

Kritisk sygdom kan komme til at koste dig dyrt, hvis ikke du er forberedt. Gry Nordstrøm Søndergaard blev ramt af kræft, men en god forsikring gjorde, at hun kunne holde fokus på det vigtige – og slap for økonomiske mén.

Hvad skal der ske med sommerhuset? Kan børnene fortsætte til fodbold og ridning? Hvordan er min familie egentlig stillet, hvis jeg skulle miste evnen til at arbejde – eller endnu værre – miste livet? Det er heldigvis sjældent, vi tænker katastrofetanker om sygdom og død. Men det kan alligevel være en fordel at tage den svære ”hvad-nu-hvis”-snak med sin partner og sit pensionsselskab.

Gry Nordstrøm Søndergaard er en af de danskere, der har styr på forsikringerne. Også de livsvigtige forsikringer hun aldrig havde forestillet sig, hun skulle gøre brug af. Men netop disse forsikringer kommer til sin ret, da hun en augustdag i 2019 – i en alder af 37 – mærker en knude i brystet, der vender op og ned på hendes liv.

”Jeg gik til lægen med en rigtig dårlig fornemmelse. Mit bryst var ømt, jeg fornemmede en knude, og det var som om, det kravlede med myrer under huden. Jeg blev fluks sat i et kræftpakkeforløb, og inden for en uge havde jeg allerede været igennem mammografi, CT-scanning og MR-scanning. Der kunne jeg godt lægge to og to sammen. Det skulle gå hurtigt af en grund,” fortæller hun.










Syg på fuld tid

Besøget hos lægen bliver starten på halvandet års sygemelding. Efter MR-scanningen tjekker Gry samme aften sin journal på Sundhed.dk, og det ser alvorligt ud.

”Da jeg sad der i sofaen fredag aften og læste min dom, blev jeg slået fuldstændig ud. Fra at leve et helt almindeligt liv, følte jeg mig hensat til en kasse, hvor alt skulle handle om sygdom. Det var, som om alle andres liv kørte ufortrødent videre, mens jeg bare stod helt stille,” husker Gry.

Scanningerne viser, at kræften har spredt sig til lymferne under armen og mellem lungerne. Lymferne under armen kan fjernes, men dem der sidder mellem lungerne kan hverken opereres eller stråles væk. Det eneste håb er kemo, og et benhårdt forløb med tolv behandlinger med tre ugers intervaller venter forude. Hertil kan Gry se ind i en hverdag med lægeaftaler og papirarbejde samt smerter og ubehag som følge af behandlingerne.

”Det er et fuldtidsarbejde at være kræftpatient, og jeg kunne hverken overskue mig selv eller mine børn. Sygdommen fyldte alt i de otte måneder, hvor kemobehandlingerne stod på, og jeg kunne bare vente på dommen. Det var knald eller fald, for hvis kemoen ikke virkede, kunne jeg ikke blive kræftfri,” fortæller hun.

I maj 2020 er der svar. Kemoen har virket, og Gry indstilles til operation og strålebehandling. Lymferne under armen og i det ene bryst bliver fjernet, og da brystkræften er hormonfølsom, får hun også fjernet æggestokkene.






























Gry Nordstrøm Søndergaard og familien.

Svært at sætte en pris på sit liv

Det er langt fra alle, der er så velforberedte på det værst tænkelige, som Gry Nordstrøm Søndergaard har været. Pensions- og forsikringssnakken kan være svær at tage, og den bliver nemt noget, man udskyder – men det skal man passe på med, råder pensionsspecialist hos Nordea, Betina Grimstrup.

”Det er ikke rart at tale om død, sygdom og ulykke, for vi skal forholde os til noget, vi ikke håber kommer til at ske. Samtidig skal vi sætte en pris på, hvad vores familie er værd, og det er både følsomt og uoverskueligt. Det er trods alt nemmere at sætte en pris på bilen, designerlampen og huset.”

Svært eller ej, så er de livsvigtige forsikringer én af de ting, du skal tage stilling til, før det er for sent.

”Få taget hul på bylden og tag en snak med din partner om jeres værdier. Skal din partner og børnene kunne blive boende i huset, hvis du dør? Hvordan skal I leve, hvis den ene part ikke længere kan arbejde? Skal børnene fortsætte på privatskole? Hold fokus på, hvad der betyder noget, og lad rådgiveren klare regnestykket. Det kan være svært, men det giver samtidig tryghed at træffe de vigtige beslutninger,” forklarer Betina Grimstrup.





Nordeas ekspert

Nose, Smile, Lip, Chin, Eyebrow, Mouth, Eyelash, Jaw, Neck, Coat

Nordeas ekspert

Created with Quiz Maker

Hvordan er du forsikret?

*Du kan afgive et eller flere svar


Et plaster på såret

Gennem sit arbejde er Gry sikret en god dækning mod kritisk sygdom, død og tab af erhvervsevne, og hertil har hun en sundhedsforsikring. På eget initiativ har hun valgt at forhøje dækningen for kritisk sygdom og skruet dækningen for tab af erhvervsevne op fra 60 procent til 80 procent, og den investering har vist sig at være godt givet ud. Da sygdommen rammer, får hun en pose penge fra sin forsikring for kritisk sygdom, men det er forsikringen for tab af erhvervsevne, der kommer til at gøre den helt store forskel.

”Min arbejdsgiver fik dækket 80 procent af min løn, og det gjorde, at de kunne vente halvandet år på, at jeg blev rask. Det gav mig ro og sikkerhed i en tid, hvor alt var usikkert, og jeg følte mig aldrig presset økonomisk eller i forhold til at komme tilbage på jobbet,” siger hun og tilføjer:

”Som en ekstra bonus dækkede forsikringen også både min og arbejdsgivers andel af pensionsindbetalingen. Det gjorde faktisk, at jeg fik lidt ekstra.”

































Lidt at tænke over...





Er du ung førstegangskøber? Når du køber bolig med din partner, forpligter I jer økonomisk. Derfor bør I allerede som unge overveje jeres forsikringer og måske også et testamente, så I er dækket, hvis der skulle ske den ene part noget.

Er du lidt ældre? Så er det nu, du skal slå til. Jo ældre du bliver, jo dyrere bliver det at tegne de vigtige forsikringer – og der kan desuden være alderskrav på, hvor sent du kan få lov til at tegne visse forsikringer.

Er det halve nok? Risikoforsikringerne hænger typisk sammen med din pensionsordning på jobbet. Vær opmærksom på, om du er dækket af en standardpakke, der eksempelvis kun dækker 50 procent ved nedsat erhvervsevne – er dette nok i tilfælde af, du rent faktisk skal bruge den?


Skal du ændre kurs? Stopper du med at arbejde, eller begynder du at studere, så vær opmærksom på, at forsikringerne bortfalder, hvis ikke du aktivt fortsætter dem.  

Er du rask nok? Det er altafgørende, at du tegner dine forsikringer i tide, for når først du er blevet syg, kan det være for sent.

Lidt at tænke over





Er du ung førstegangskøber?
Når du køber bolig med din partner, forpligter I jer økonomisk. Derfor bør I allerede som unge overveje jeres forsikringer og måske også et testamente, så I er dækket, hvis der skulle ske den ene part noget.

Er du lidt ældre? Så er det nu, du skal slå til. Jo ældre du bliver, jo dyrere bliver det at tegne de vigtige forsikringer – og der kan desuden være alderskrav på, hvor sent du kan få lov til at tegne visse forsikringer.

Er det halve nok? Risikoforsikringerne hænger typisk sammen med din pensionsordning på jobbet. Vær opmærksom på, om du er dækket af en standardpakke, der eksempelvis kun dækker 50 procent ved nedsat erhvervsevne – er dette nok i tilfælde af, du rent faktisk skal bruge den?

Skal du ændre kurs? Stopper du med at arbejde, eller begynder du at studere, så vær opmærksom på, at forsikringerne bortfalder, hvis ikke du aktivt fortsætter dem.

Er du rask nok? Det er altafgørende, at du tegner dine forsikringer i tide, for når først du er blevet syg, kan det være for sent.  

1973-1974: Oliekrisen
Stigende inflation og svag vækst startede i 1973 nedturen på aktiemarkedet, der siden blev accelereret af OPEC’s olieembargo i oktober og Watergate, der fik den amerikanske præsident Nixon til at træde tilbage i 1974. Der var store fald på alle aktiekmarkeder, værst i Storbritannien der faldt med 68,5% I resten af G7-landene var der tale om fald på 33-53% med USA, Frankrig og Italien blandt de hårdest ramte.
1987: Black Monday
19. oktober 1987 faldt det amerikanske Dow Jones-indeks med 22,6%, hvilket sendte dønninger ud i resten af verden. Årsagen var primært, at det var blevet udbredt med computergenereret handel, som accelererede kursfaldet voldsomt. Man indførte derfor ”circuit breakers” på børserne, dvs. suspendering af handlen, hvis der sker store fald på kort tid.
1998: Ruslands devaluering og LTCM-hedgefondens kollaps
I 1998 devaluerede Rusland og landet opgav at betale af på udlandsgælden. Amerikanske og europæiske aktiemarkeder faldt med op mod 35%, og der var også voldsom uro på obligationsmarkederne. Den amerikanske hedgefond LTCM havde meget store eksponeringer og måtte reddes af 14 amerikanske banker for at undgå en destabilisering af det amerikanske banksystem.
2000-2002: IT-boblens kollaps
Informationsteknologien skabte store forventninger, men problemet var at vurdere, hvad de mange nye tech-selskaber, som ikke tjente penge endnu, reelt var værd. Forventningerne blev skruet for højt op, og i foråret 2000 punkterede IT-ballonen. Nasdaq Composite-indekset faldt med 75%, og andre markeder som f.eks. S&P 500 og det tyske DAX-index faldt hhv. 46 og 68 procent.
2007-2009: Finanskrise
Frem mod finanskrisen blev der lånt for mange penge ud, boligpriserne røg i vejret, mange forbrugere levede over evne, amerikanske subprimelån blev pakket ind i produkter ingen - heller ikke ratingbureauer - kunne gennemskue osv. Alt gik galt. Da det det amerikanskejede finanshus Lehman Brothers kollapsede, udbrød en global krise, og aktierne styrtdykkede. Alene det amerikanske hovedindeks faldt over 50%.
2020: Global coronapandemi
Markedet lå højt, da WHO 11. marts erklærede en global pandemi. Markedet styrtdykkede, og 23. marts var mange aktiemarkeder faldet over 30%. Men så startede en optur. Markedet blev beroliget af de mange redningspakker, som regeringer og centralbanker lovede. Aktiemarkedet ligger i dag betydeligt højere end i februar 2020. Alene S&P 500 i USA ligger over 25% højere.

6 forsikringer du bør overveje


Livsforsikring
Sikre de efterladte
Hvis du dør, inden du går pension, får dine nærmeste pårørende, eksempelvis din partner eller børn, udbetalt en sum penge fra en livsforsikring, så de kan komme bedst muligt videre. Vær opmærksom på, hvem der får glæde af forsikringen, og om det er den rette dækning.
Tabt erhvervsevne
Indkomstsikring
Denne forsikring erstatter en vis procentdel af din løn, herunder pension, hvis du ikke kan arbejde grundet sygdom, eller hvis du bliver ramt af en ulykke.
Dækning for kritisk sygdom
Få flere muligheder
Hvis du rammes af kritisk sygdom, får du et engangsbeløb, som kan bruges til lige det, du har brug for. Det gælder visse kritiske sygdomme, som er angivet på din forsikring, eksempelvis blodpropper og en række kræftformer.
Børnepension
Sikre børnene
Tegner du en børnepension, er alle dine børn dækket med et årligt beløb, der udbetales i månedlige rater, indtil de fylder 24, såfremt du går bort.
Ulykkesforsikring
Hvad nu hvis?
Denne forsikring dækker blandt andet genoptræning, krisehjælp og varige mén, hvis du eksempelvis kommer galt afsted under havearbejdet, vælter på cykel eller kører galt.
Sundhedsforsikring
Få hjælp hurtigere
Din sundhedsforsikring hjælper dig blandt andet hurtigt til kiropraktoren, hvis du har rygsmerter, og sikrer dig psykologhjælp, hvis du rammes af stress.

Gør det før det er for sent

I dag priser Gry Nordstrøm Søndergaard sig lykkelig for, at hun fik styr på forsikringerne i tide. Erfaringen tager hun med sig i jobbet som bankrådgiver, hvor hun blandt andet rådgiver sine kunder om pension og forsikring, og så har hendes mands forsikringer også fået en opgradering.

”Vi tænker alle sammen, at sygdom, død og ulykke ikke rammer os, og selvfølgelig er det også meget sjovere at bruge sine penge på noget andet. Men det er jo desværre sådan, at nogle bliver ramt. Jeg bruger altid mig selv som eksempel, for jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at jeg ville blive ramt af kritisk sygdom som 37-årig. For mig var det altafgørende, at jeg fik tegnet mine forsikringer i tide. Dels fordi jeg var dækket, da sygdommen ramte. Dels fordi jeg ikke længere kan forhøje mine dækninger eller tegne nye forsikringer på grund af min sygdomshistorik.”

Tilbage til det gode hamsterhjul

Gry bliver fortsat scannet og behandlet med præparatet zolodronzyre hver tredje måned. Der bliver holdt godt øje med at de lymfer, der sidder mellem lungerne, ikke pludselig vokser eller viser tegn på tilbagefald. Men siden august 2020 har der ikke været noget kræft at spore, og i januar 2021 kunne hun vende tilbage på arbejde.

”Når du syg, kommer du nemt til at savne hverdagen, og du bliver mindet om, at hamsterhjulet slet ikke er så tosset. Samtidig bliver du mindet om, hvor skrøbeligt det hele er. Jeg var heldig at have en familie, der var der gennem tykt og tyndt – og så var det en stor lettelse, at økonomien aldrig blev en stressfaktor,” siger Gry.






































Sådan forbereder du dig på pensionssnakken


Tjek dine dækninger

pensionsinfo.dk kan du få et overblik over pension og dækninger ved sygdom og død. Det kan give dig et praj om, hvordan du står, hvis uheldet er ude.


Hvem forsikrer du dig for?

Er du alene uden børn – eller har du en familie, der er afhængig af dig? Overvej, hvem der får glæde af dine forsikringer, og i hvilket omfang du gerne vil sikre dem.

Stil de svære spørgsmål

Hvor længe skal din familie kunne blive boende i huset, hvis du dør? Hvilket slags liv vil I gerne have, hvis den ene part mister evnen til at arbejde? Tænk flere scenarier igennem og vær realistisk.

Font
Font

Sådan forbereder du dig på pensionssnakken


Tjek dine dækninger

pensionsinfo.dk kan du få et overblik over pension og dækninger ved sygdom og død. Det kan give dig et praj om, hvordan du står, hvis uheldet er ude.


Hvem forsikrer du dig for?

Er du alene uden børn – eller har du en familie, der er afhængig af dig? Overvej, hvem der får glæde af dine forsikringer, og i hvilket omfang du gerne vil sikre dem.

Stil de svære spørgsmål

Hvor længe skal din familie kunne blive boende i huset, hvis du dør? Hvilket slags liv vil I gerne have, hvis den ene part mister evnen til at arbejde? Tænk flere scenarier igennem og vær realistisk.

Font
Font

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration

Fem gode råd, når du investerer i aktier på egen hånd





Tænk langsigtet: Med en tidshorisont på 5, 10 eller 20 år kan du nyde godt af renters rente. Det betyder, at selvom du får et beskedent afkast på dine aktier, vil du alligevel kunne se din investering vokse med tiden  

Investér løbende: Kombinerer du en langsigtet investering i aktier med løbende geninvesteringer, kan du igen opleve større afkast, uden at du behøver at have en stor opsparing klar med det samme.

Investér bredt: Når du spreder dine penge ud på flere aktier - evt. i fonde, så spreder du også din risiko ud. Dermed mister du ikke alt, hvis én aktie går ned.