BT_100_mm_rgb.png
Font

Sponseret indhold fra

 Danskernes milliarder:

Sådan forvalter de professionelle investorer dine penge
Er du ny til investering?

Klik for at finde ud af mere


Azure, Purple, Gesture, Violet, Font
Font

Er du ny til investering?

Hold musen over ikonet for at finde ud af mere

Azure, Purple, Gesture, Violet, Font
Font

Kom med ind i maskinrummet hos Nordeas investeringseksperter og hør, hvordan det er at være med til at investere kundernes opsparing i en verden, hvor mange forskellige faktorer påvirker fremtiden.

Forestil dig, at du skal være med til at investere 35 milliarder kroner - og at resultatet betyder alverden for hundredtusindvis af helt almindelige danskere. Sådan er hverdagen for Simon Kristiansen, seniorstrateg hos Nordea. Sammen med sine kolleger har han ansvaret for at fastlægge den overordnede strategi for Nordeas pensionspuljer - det vil sige penge som danskerne har valgt at indsætte på de pensionsopsparinger, der bliver forvaltet af Nordea.

Men hvordan forvaltes de mange pensionskroner, og hvordan får man dem til at yngle?

”Vores arbejde handler om løbende at vurdere og analysere udviklingen i markedet. Vi følger udviklingen tæt på en lang række områder som økonomi, politik og renteniveau. Vi kigger i krystalkuglen og kommer med et bud på, hvordan de mest sandsynlige scenarier kunne se ud, og hvordan det vil påvirke de finansielle markeder. Vi vurderer også, hvordan investorerne vil reagere på forskellige scenarier,” siger Simon Kristiansen og tilføjer:

“Ud fra vores vurderinger kan vi eksempelvis træffe beslutninger om, hvorvidt der skal være flere europæiske eller flere amerikanske aktier i porteføljen. Og om investeringspuljernes fokus primært skal være på højtforrentede virksomhedsobligationer eller statsobligationer.”»Ideen er at se ud over de selskaber, som er førende på den grønne omstilling og i stedet finde de selskaber, som er på vej«

Alexandra Christiansen, porteføljemanager i Nordea Asset Management med fokus på bæredygtige investeringer

Et marked i bølgegang

At komme med et bud på, hvad fremtiden bringer, at det ikke altid går, som man regnede med. Dette vilkår er en del af hverdagen for en investeringsstrateg, forklarer Simon Kristiansen.

”Der er altid nye potentielle faktorer, som kan sende markedet i en uforudset retning, og det kan nogle gange ende med, at et scenarie, som efter vores vurdering var meget lidt sandsynligt, bliver til virkelighed. Det betyder dog ikke, at du har gjort dit job dårligt som strateg.”

”Lige nu er der eksempelvis krigen i Ukraine. Samtidig har vi centralbankernes politik, som også påvirker investorstemningen. Der er altid noget, som man er nødt til at overveje sandsynligheden for, og så finde den bedst mulige strategi igennem det,” siger Simon Kristiansen.

Grønt investeringspotentiale

Alexandra Christiansen er ansat som porteføljemanager i Nordea Asset Management. Hvor seniorstrateg Simon Kristiansen har til opgave at finde den bedste overordnede strategi på de finansielle markeder, skal Alexandra Christiansen finde de aktier, der har det bedste potentiale til at kunne levere et godt afkast.

I sit arbejde har hun fokus på at afdække nye bæredygtige investeringsmuligheder - helt specifikt at finde de aktier med det mest undervurderede grønne potentiale.

”Ideen er at se ud over de selskaber, som er førende på den grønne omstilling og i stedet finde de selskaber, som hverken er førende på klimaløsninger eller er nået langt i deres grønne omstilling, men som er på vej. Og det kan vi hjælpe dem med ved at engagere os i selskaberne og skubbe dem i den rigtige retning,” forklarer Alexandra Christiansen, der har mange års erfaring som researcher og aktieanalytiker, blandt andet fra ansættelser i Oldfield Partners, Nordea Asset Management og Blackrock, verdens største kapitalforvalter.

3 ting, du skal overveje, inden du går i gang med at investere din opsparing

Om du vil investere kort- eller langsigtet.

Hvor mange penge du vil investere, og hvor stor risiko du er villig til at løbe.

Om du selv vil være aktiv på markedet, eller om du vil lade investeringseksperter stå for det.

3

2

1

Created with Quiz Maker

Hvordan er du forsikret?

*Du kan afgive et eller flere svar


Ansvarlig investering

Nordea har i de senere år haft et stort fokus på ansvarlig investering, blandt andet med fokus på bæredygtighed, og bankens aktieanalytikere og porteføljemanagere har oparbejdet en stærk ekspertise og leveret stærke afkast. Ansvarlig investering kan knyttes til betegnelsen ESG, som bruges til at fortælle, hvor ansvarlig en virksomhed er i forhold til miljø, sociale forhold, og god selskabsledelse.

Ifølge Alexandra Christensen kan det dog være sin sag at vurdere, hvor bæredygtig en virksomhed faktisk er. Når der dukker en virksomhed med et grønt potentiale op, går hun og hendes kolleger derfor i gang med et større detektivarbejde, hvor de undersøger virksomheden til bunds.

“Der er mange gråzoner. Det kommer blandt andet til udtryk i, at de forskellige ratingbureauer, der giver virksomheder en rating alt efter, hvor grønne de er, ofte er meget uenige. Der er en massiv ineffektivitet i markedet, for tilgangen til klima og ESG er for simplificeret og baseret på forskellige data og kriterier. Desuden er det bagudskuende. Det tager ikke højde for den fremtidige vej, som i øvrigt også kan accelereres,” siger Alexandra Christensen.

Hun mødes med virksomhederne og rådgiver dem i, hvordan de kan bevæge sig i en mere bæredygtig retning. Det er nemlig helt afgørende for den grønne omstilling.

“Det vil gøre en stor forskel i den samfundsmæssige omstilling. Det er en vigtig mulighed at gribe, for vi har oplevet en meget stor bevægelse af kapital ind i ESG-fonde - men vi har samtidig set en flugt ud af de sektorer og selskaber, der opfattes som mindre grønne. Skal vi nå i mål med den grønne omstilling kræver det imidlertid, at vi får mange flere selskaber med,” siger Alexandra Christensen.

Tillid er vigtigt

Alexandra Christensen brænder ikke kun for at skubbe virksomheder i en grønnere retning. Hun knokler også for at skaffe det bedst mulige afkast for Nordeas kunder.

“Det er et meget stort ansvar at varetage andre folks opsparinger, og den pligtfølelse er altid hos mig,” siger hun.

Samme opfattelse har seniorstrateg Simon Kristiansen.

“Man bliver særlig motiveret til at gøre arbejdet bedst muligt, fordi så mange har vist os tillid ved at give os ansvaret for deres penge. Vi går derfor meget op i, at afkastet står mål med risikoen. Vi skal sikre, at folk også har pengene om 5-10 år, når de har brug for dem,” fastslår Simon Kristiansen.


Material property, Rectangle, Font

Kom i gang med en månedsopsparing  

Penge, som du ikke behøver indenfor de næste tre år, kan du med fordel investere i fonde - og på den måde få mere ud af din opsparing. Minimér din risiko ved at oprette en automatisk månedlig opsparing med det beløb, som passer dig.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration

Fem gode råd, når du investerer i aktier på egen hånd

Tænk langsigtet: Med en tidshorisont på 5, 10 eller 20 år kan du nyde godt af renters rente. Det betyder, at selvom du får et beskedent afkast på dine aktier, vil du alligevel kunne se din investering vokse med tiden  

Investér løbende: Kombinerer du en langsigtet investering i aktier med løbende geninvesteringer, kan du igen opleve større afkast, uden at du behøver at have en stor opsparing klar med det samme.

Investér bredt: Når du spreder dine penge ud på flere aktier - evt. i fonde, så spreder du også din risiko ud. Dermed mister du ikke alt, hvis én aktie går ned.