Berlingske Barometer: SF er blevet 25 procent større siden valget

SF har taget et af de største hop fremad siden folketingsvalget i 2015. SF står nu til at blive cirka 25 procent større sammenlignet med valgresultatet, viser Berlingske Barometer.

Kristian Thulesen Dahl (DF), Pia Olsen Dyhr (SF) og Kristian Jensen (V) under åbningsdebatten i Folketinget på Christiansborg i København, torsdag den 4. oktober 2018.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

SF er sammen med Radikale Venstre det parti, der har haft den største procentuelle fremgang siden Folketingsvalget i 2015, viser Berlingske Barometer.

Hvor SF for knap fire år siden hev 4,2 procent af stemmerne hjem, står SF til at få 5,9 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag.

Målt i vælgere svarer det til en fremgang på 31.000 personer. Og går man matematisk til værks og trækker den statistiske usikkerhed fra, er SF med Pia Olsen Dyhr i spidsen blevet minimum 25 procent større sammenlignet med valget i 2015.

SF kræver en flerpartiregering

Allerede nu kan Mette Frederiksen med fordel holde øje med SFs gode resultater. Pia Olsen Dyhr meddelte allerede for et par uger siden, at Socialdemokratiet skal til forhandlingsbordet, før det får støtte i en dronningerunde. Partiformanden vil nemlig kræve en flerpartiregering.

Det er ikke det eneste krav, Pia Olsen Dyhr har stillet. Faktisk har SF tidligere opstillet hele 15 forhandlingskrav, man vil kæmpe for.

»Man kan sige, at vi bliver et mere eller mindre venligt støtteparti alt efter, hvor meget politik vi får igennem,« sagde Pia Olsen Dyhr til Berlingske. Både udlændingepolitik og kontanthjælpsloftet betyder nemlig en del for SFs samarbejde med Socialdemokratiet.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Og får SF indflydelse efter valget, vil man blandt andet også arbejde for, at danske borgere skal have en større rolle i beslutningsprocesserne på Christiansborg.

Partiet vil nemlig oprette et såkaldt borgerting, hvor tilfældigt udvalgte borgere skal fortælle, hvad de mener om et lovforslag, der er til behandling hos politikerne.

»Vi vil åbne Christiansborg og sprede beslutningsprocesserne ud. Det er ud fra en tankegang om, at vi ikke ved alt inde på Christiansborg,« sagde Jacob Mark, der er gruppeformand i SF.

Massiv føring til rød blok

Rød blok fortsætter med at udbygge sin føring og står nu til at få 53,7 procent af stemmerne, viser Berlingske barometer. Blå blok står til at få 46,3 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag.

Særligt DF, der på barometeret ligger til at få 15,4 procent af stemmerne, har de seneste uger ligget lavt i målingerne. Partiets flirt med Socialdemokratiet og rød blok ser dermed ud til at kunne ende i en regulær vælgerlussing for det ellers så fremgangsivrige parti.

Berlingske Barometers vægtede gennemsnit den 05.03.19 sammenlignet med valgresultatet den 18.06.15. Fold sammen
Læs mere

6. marts kl 12:06: Det er tilføjet til artiklen, at Radikale Venstres vælgerfremgang er i samme størrelse som SFs fremgang. Partiernes respektive fremgange ligger ekstremt tæt, og i praksis er det umuligt at sige, hvem der er vokset mest.