Berlingske Barometer: Oven på weekendens finanslov halter blå blok fortsat bagefter

Blå blok er stadig bagud i meningsmålingerne, viser Berlingske Barometer - og i horisonten nærmer det næste folketingsvalg sig.

Finansminister Kristian Jensen (V) efterfulgt af Peter Skaarup (DF), Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og Rene Christensen (DF), da Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterer Finansloven for 2019 på et doorstep ved Finansministeriet fredag den 30. november 2018. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På den sidste dag i november måned trådte en smilende Kristian Jensen ud til journalisterne efter lange nætter og intense forhandlinger. I hælene havde han et følge af jakkesæt anført af DF's gruppeformand, Peter Skaarup.

Sidste punktum i forhandlingerne af finansloven for 2019 var sat.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver, at »indflyvningen til valgkampen er blevet bedre med den nye aftale om finansloven for 2019.«

Og kigger man på Berlingske Barometer, har blå blok, der fortsat halter bagefter i meningsmålingerne, brug for netop det skub.

Finanslovens »paradigmeskift«

Med finansloven har Dansk Folkeparti har fået en lang række asylstramninger igennem. Stramninger som Løkke og Co. ifølge Thomas Larsen vil bruge til at stikke til de udlændingepolitiske uenigheder, der huserer på den røde fløj.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, lagde ikke skjul på glæden over forhandlingernes resultat. Endnu før de fleste var bekendt med, at parterne var blevet enige om finansloven, meddelte gruppeformanden på Twitter, at DF kunne »notere flere sejre,« blandt andet »et paradigmeskifte i udlændinge-politikken«.

Men DF og blå blok har stadig noget at indhente, hvis de skal sikre sig regeringsmagten ved næste valg.

Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger, viser nemlig i denne uge, at rød blok står til at få 91 mandater, hvis der blev udskrevet valg i dag, mens blå blok kun hiver 84 hjem. Den nye finanslov kan altså blive en vigtig brik, hvis regeringen skal hive et mandatflertal hjem til næste valg.

Mandatfordelingen d. 2. december 2018. Fold sammen
Læs mere

»Men det bliver selvsagt afgørende for regeringen og DF, at den samlede aftale kommer til at virke. I praksis,« skriver Thomas Larsen og fortsætter:

»Hverken finansminister Kristian Jensen (V) eller Peter Skaarup lægger skjul på, at Danmark går til kanten af de internationale konventioner. De erkender også, at Danmark kan risikere at blive tilrettevist af en international domstol.«

Samme toner lyder fra en række eksperter, der mener, at regeringen og DFs »paradigmeskift« kan være grundlovsstridig.

Det kan ikke siges at være godt nyt for Dansk Folkeparti, der ellers med fordel kunne bruge lidt benzin på vælgermotoren. Partiet er nemlig faldet 3,3 procentpoint siden folketingsvalget i 2015.

Berlingske Barometer: Vægtet gennemsnit den 2.december 2018 sammenlignet med folketingsvalget i 2015. Fold sammen
Læs mere

»Finansloven er et skridt på vejen «

Skal Danmark have en blå regering efter næste folketingsvalg, skal regeringen og Dansk Folkeparti til at sikre sig nogle stemmer.

»Om aftalen vil være nok til at bane vej til for en valgsejr for Løkke, er tvivlsomt, men den er et skridt på vejen,« skriver Thomas Larsen og fortsætter:

»Han skal fortsat præstere en stærk slutspurt, hvis han skal blive i Statsministeriet«

Men det er stadig kun få dage siden, at Kristian Jensen, Peter Skaarup og resten af slænget forlod forhandlingslokalet, og der er endnu meget, der skal fordøjes, før det bliver tydeligt, præcis i hvilken retning finansloven kommer til at trække målingerne.

På resten af højrefløjen har også Liberal Alliance haft en vælgertilbagegang.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.