Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det spidser til på Christiansborg.
I blå blok gnider de sig i hænderne over, at den radikale leder skaber splid i rød lejr.
Hos Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten frygter man, at Morten Østergaards forsøg på at gøre op med den stramme udlændingepolitik vil kunne spærre vejen for et muligt regeringsskifte.
Sådan skriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.
I de seneste år har forholdet mellem S og R også været forpestet. Faktisk så forpestet, at Mette Frederiksen i juni udtalte, at hun vil forsøge at danne en ren S-regering – uden de Radikale – såfremt der bliver rødt flertal.
De Radikales støtte til en S-ledet regering er dog heller ikke ikke givet på forhånd. Den vil afhænge af, at Mette Frederiksen udarbejder en skriftlig aftale med Morten Østergaard om, hvilken politik der skal føres under den nye regering – blandt andet på udlændingeområdet. Afviser Mette Frederiksen at lave en sådan aftale, vil de Radikale ikke længere have tillid til hende som regeringsleder, sagde Morten Østergaard i august.
Men hvordan står det egentlig til med de Radikale?
Radikal fremgang siden 2015
Blev der udskrevet valg i dag, kunne de Radikale se frem til at få cirka 5,8 pct. af stemmerne (plus/minus 0,7 procentpoint), viser Berlingske Barometer. Partiet er dermed gået 1,2 procentpoint frem sammenlignet med valget i 2015, hvor 4,6 pct. af danskerne valgte at sætte deres kryds ved liste B.
Det fremgår af Berlingske Barometer, der er vores vægtede gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger.
Selv om partiet har haft fremgang, varierer meningsmålingerne dog en hel del. I en måling foretaget af Gallup 30. august lå partiet til 7,2 pct. af stemmerne. En uge senere, 8 september, havde de Radikale en vælgertilslutning på 5,5 pct. i en måling foretaget af Voxmeter.
Rød vs. blå
Vælger Mette Frederiksen at udelukke de Radikale fra regeringsdeltagelse, hvis magten skifter hænder efter næste valg, vil det være et historisk brud med de seneste 25 års tradition for, at S og R har dannet regering sammen.
Følger vi derimod de seneste 25 års traditioner og medregner de Radikales stemmer i rød blok, ville rød blok kunne kalde sig sejrherrer, såfremt der var valg i dag.
Berlingske Barometer viser, at cirka 51,5 pct. af vælgerne – med tvivlerne frasorteret – ville stemme rødt. Derimod ville kun 48,5 pct. sætte deres kryds ud for et blåt parti.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal udskrive valg senest i juni 2019, og valget skal afholdes senest 17. juni 2019.
Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre, og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.