Zenia Stampe langer ud efter ansvarsløse Alternativet: »Hvor er det slattent«

Dagens overblik: Alternativet og Enhedslisten får hug på sociale medier. Finansminister Kristian Jensen anerkender ikke Jyllands-Postens mistanke. Og DFer langer ud efter journalisters »sensationshungrende hysteri«. Hele dit politiske overblik her.

»Nu, hvor Alternativet har fået muligheden for at overtage ansvaret for beskæftigelsesområdet, så løber de fra ansvaret,« forklarer Zenia Stampe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

Godmorgen.

Vi er nået til ugens sidste politiske morgenpost i en uge, som i den grad har stået i kommunalvalgets tegn.

Det bliver også hovedfokus i dagens overflyvning af politiske historier, hvor vi lægger fra land med en omfattende kritik, som nu rammer både Alternativet og Enhedslisten i København.

For selv om begge partier havde muligheden for at stille sig i spidsen for den profilerede post som beskæftigelses- og integrationsborgmester i hovedstaden og føre klassisk rød politik for byens ledige og indvandrere, som de selv har efterspurgt, ønskede ingen fra venstrefløjen at tage den opgave på sig, da chancen bød sig.

I stedet valgte Ninna Hedeager Olsen (EL) at blive ny teknik- og miljøborgmester, mens Niko Grünfeld (AL) vil være kulturborgmester.

Både Berlingske og Politiken skriver i dag, hvordan de to partier bliver mødt med omfattende kritik på de sociale medier.

»Skuespillet vil ingen ende tage«, »vatnisser uden rygrad«, »skuffende prioritering«, lyder de kritiske røster ifølge Berlingske.

»Det er pissehamrende usolidarisk og på ingen måde socialistisk at lave den prioritering«, skriver en vælger hos Politiken.

Også fra de Radikale, der havde borgmesterposten, inden den nu forhenværende beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev stoppede, lyder der kritik. Partiets EU-ordfører, Zenia Stampe, skriver således på Facebook:

»Hvor er det slattent. En af Alternativets kandidater deltog aktivt i »Anna Ansvarsløs«-kampagnen. Men nu, hvor Alternativet har fået muligheden for at overtage ansvaret for beskæftigelsesområdet, så løber de fra ansvaret.«

Både Politiken og Berlingske har forsøgt at få et interview med Ninna Hedeager Olsen og Niko Grünfeld, men ingen af de to nye borgmestre er vendt tilbage på forespørgslen.

Ninna Hedeager Olsen forsvarer på sin Facebook-profil valget med, at det er på boligområdet, partiet kan kæmpe imod ulighed for flest københavnere. Til Ritzau afviser Niko Grünfeld kritikken og siger, at posten som kultur- og fritidsborgmester »griber ind i alle områder – for eksempel børn, unge, integration, demokrati, iværksætteri«.

Læs mere hos Politiken her. Og hos Berlingske her.

Hos Weekendavisen tegner avisen i øvrigt dilemmaet op.

Du får et kort uddrag her, inden vi skal videre til dagens andre nyheder:

Vreden har sin egen uafviselige logik: Hvis den tidligere radikale borgmester for beskæftigelse og integration, Anna Mee Allerslev, var så ond og urimelig, som venstrefløjen har hævdet i en langvarig kampagne mod hende, hvorfor i alverden så kaste de udsatte grupper for Venstres enlige løvinde, Cecilia Lonning-Skovgaard, som får posten, hvis venstrefløjen takker nej? Lonning-Skovgaard er ifølge samme kritikere den Onde selv i synet på folk, som sidder fast i beskæftigelsessystemet. Skal venstrefløjen da ikke beskytte de svage? Og hvis man argumenterer for et nej med den begrundelse, at man vil være fanget af love og bekendtgørelser dikteret fra Christiansborg, så det hele alligevel ikke kan nytte noget, var kritikken af Anna Mee Allerslev så ikke urimelig og dybest set hyklerisk? Det er ikke noget nemt dilemma.

Og så videre til dagens andre historier.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Vi begynder med tre historier i kort form om kommunalvalget. Du slipper ikke, beklager.

1: Københavns Kommune blev i går klar med et udkast til en intern redegørelse om kommunens gratis udlån af lokaler til politikere.

Den konkluderer, at Københavns Kommune brød egne regler ved at stille lokaler til rådighed for Borgerrepræsentationens medlemmer kvit og frit.

»Det er således samlet set kommunens vurdering, at der (...) ikke har været hjemmel i vederlagsreglerne til at stille de nævnte lokaler vederlagsfrit til rådighed for de berørte medlemmer og dermed indirekte dække deres udgifter til leje af de pågældende lokaler til de nævnte arrangementer,« skriver Økonomiforvaltningen i redegørelsen.

Sagen begyndte at rulle, da det kom frem, at tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev holdt sin bryllupsreception i Rådhushallen tidligere på sommeren. Normalt koster det ikke mindre end 65.000 kroner at leje hallen.

Mere om den historie hos Berlingske her.

2: På Læsø er alt fortsat oppe i luften.

Onsdag måtte Venstres Tobias Birch Johansen ellers sande sit nederlag, da alt tydede på, at DFs Karsten Nielsen vandt borgmesterposten. Det ville i så fald være DFs eneste borgmesterpost ved valget.

Men Venstre-manden gav åbenbart ikke op.

Torsdag eftermiddag skabte han en ny mulighed i det politiske ølandskab:

Socialdemokratiets Folmer Hjort Kristensen burde gå efter borgmesterposten med hjælp fra Venstre, lød det:

»Jeg kunne jo måske se en lidt større mulighed i, at vi havde haft en socialdemokratisk borgmester den her gang, når det nu var Folmer, der stod imellem os. Jeg tror, Folmer havde haft større mulighed for at samle hele flokken,« sagde Tobias Birch Johansen til TV 2 Nord.

Folmer Hjort beskrev Venstres tilbud som »noget af en overraskelse« og sagde, at hans telefon var åben.

Borgmesterposten på Læsø er ellers blevet omtalt som Dansk Folkepartis eneste højdepunkt ved kommunalvalget, da alt onsdag aften tydede på, at posten gik til DF.

Måske bliver vi klogere i dag. Du kan læse mere om den historie her.

3: Kvinderne er stadig i mindretal, men de besætter dog lidt flere pladser i byrådene end ved tidligere kommunalvalg.

Det viser en opgørelse, som Berlingske har lavet på baggrund af valgdata fra Ritzau.

801 kvinder er valgt ind i de nye byråd ved det netop overståede kommunalvalg. Det svarer til 32,9 procent af de i alt 2.432 byrådsmedlemmer, der netop er valgt ind.

Mere om det hos Berlingske her.

I dagens politiske morgenpost har vi også samlet en bunke dugfriske analyser af kommunalvalget til dig. Dem får du – men først efter vi lige har rundet Jyllands-Postens forside. Sikke en cliffhanger.

»Det anerkender jeg ikke«

Hos Jyllands-Posten får statsminister Lars Løkke Rasmussen således kritik for at anvende regnemetoder, han selv tidligere har kritiseret.

Historien kort:

Selv om antallet af personer, der har en ringe økonomisk gevinst ved at arbejde, falder, kritiseres regeringen for at bagatellisere problemets reelle omfang.

I oktober 2013 tordnede Lars Løkke Rasmussen mod statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Der er »330.000 danskere, der ikke har noget nævneværdigt ud af at gå på arbejde«, lød det dengang anklagende fra Løkke, der skød efter S-lederen med tal fra Finansministeriet.

Til sit forsvar lagde Thorning et andet regnestykke frem og konkluderede, at problemet var langt mindre, hvis man beregnede, hvor mange der ville have mindst 2.000 kroner ekstra om måneden ud af at arbejde.

Den regnemetode mente Lars Løkke dog ikke havde hold i sig.

Men da regeringen i august præsenterede sit skatteudspil, brugte man den selv samme regnemetode, som Løkke kritiserede, skriver Jyllands-Posten.

Når regeringen bruger metoden med 2.000 kroner, vil 29.000 personer i 2023 have »en lav tilskyndelse til beskæftigelse«, hvis regeringens skattelettelser bliver en realitet.

Problemet vil altså næsten forsvinde, også fordi tallet falder i de kommende år blandet andet på grund af en skatteaftale fra 2012, og fordi man nu regner med Helle Thornings 2.000-kroners metode.

Du kan læse nyheden hos Jyllands-Posten her. Avisen har desuden en længere baggrund samt et interview med finansminister Kristian Jensen (V) om tallene. Det finder du her (kræver abonnement).

Du får dog lige et enkelt spørgsmål til finansministeren fra Jyllands-Posten herunder:

Hvis nogle skulle få den mistanke, at Venstre bruger den ene metode, når man skal kritisere et problem, og en anden regnemetode, når man har ansvaret for problemet. Hvad vil du så sige?

»Det anerkender jeg ikke. Vi har taget det tal, der er mest anvendt i den offentlige debat. Vi har intet problem med at stå på mål for begge tal.«

Thulesen Dahl og Liverpool

Og så til de lovede analyser om kommunalvalget. Og de er ikke rar læsning for Dansk Folkeparti, der som bekendt gik tilbage ved valget.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver:

»Det er ikke seriøst at sammenligne sport med politik. Men alligevel.

Tirsdag aften spillede Liverpool mod Sevilla i Champions League, og her stod det britiske holds træner, Jürgen Klopp, magtesløs på sidelinjen, mens en sikker føring på tre mål blev sat over styr.

Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl så ikke, hvordan hans favorithold kollapsede for åben skærm, men det er svært at se bort fra parallellen mellem Liverpools sammenbrud og DFs nedtur på samme aften.«

Børsens politiske kommentator, Helle Ib, skriver:

Valghandlinger har i flere år udgjort en perlerække af succesoplevelser for Dansk Folkeparti, men denne gang ramte Thulesen Dahl muren. Udlændingepolitikken blev ikke en del af af den kommunale valgkamp. Og på DFs anden mærkesag, velfærdspolitikken, måtte man mange steder se sig slået af Socialdemokratiet.

Hele den analyse her.

»Sensationshungrende hysteri«

På Facebook skrev Dansk Folkepartis Christian Langballe i øvrigt i går i forbindelse med analysen fra Thomas Larsen:

»Kommunalvalget har i pressen affødt et sensationshungrende hysteri af den anden verden. Det gælder også i forhold til journalister, som jeg normalt har respekt for. Vi har tabt 1,3 procent af stemmerne i forhold til for 4 år siden, hvilket vel næppe er nogen katastrofe.«

Partiets næstformand, Søren Espersen, sagde ellers til TV 2 i kølvandet på valget:

»Vi har fået en syngende øretæve. Det må vi indse.«

Og her et par historier i kort form, du også skal kende til

1: Det seneste indgreb mod de stigende boligpriser i Danmark er for mildt, og det øger risikoen for en boligboble – især i København.

Sådan lyder advarslen i Berlingske Business fra en af verdens førende tænketanke, Bruegel, i kølvandet på en lignende advarsel fra et europæisk risikoråd med den europæiske centralbankchef, Mario Draghi, i spidsen.

Den historie – og en kommentar fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) – finder du her (kræver abonnement).

2: Et flertal uden om regeringspartierne er klar til at forbyde de såkaldte børnesexdukker. Det sker, efter at danske toldere i flere tilfælde er stødt på de livagtige kinesiske og japanske dukker i forbindelse med behandlingen af udenlandske pakker, skriver Information.

»Hvis der er folk, som er pædofile, så skal de i behandling og ikke anspores til at fortsætte med deres syge foretagende ved at købe dukker af børn,« siger Dansk Folkepartis retspolitiske ordfører, Peter Kofod Poulsen.

Eksperter tvivler dog på, at et forbud mod børnesexdukker vil have nogen virkning og advarer om, at det i stedet kan føre til flere overgreb på børn.

Den historie her (kræver abonnement).

3: Enhedslisten vil trække håndbremsen på finansieringen af de milliarddyre nye kampfly, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har anmodet sit gamle ministerium om.

Derfor fremsætter de et beslutningsforslag om at stoppe købet, skriver Ritzau.

Mere om det her.

»Det, synes jeg, bliver en strid om ord«

Vi er næsten nået til vejs ende i den politiske morgenpost.

Men inden vi sender dig – og os selv – på velfortjent weekend, får du lige en nyhed fra i går i krydsfeltet mellem politik og journalistik.

Her blev det nemlig meldt ud, at den tidligere finansminister Bjarne Corydon skifter McKinsey ud med en toppost hos Dagbladet Børsen, hvor han bliver både direktør og chefredaktør.

Berlingske Business fangede Corydon, der som konsekvens af jobbet har valgt at melde sig ud af Socialdemokraterne, til et interview.

Så indtil du fik det her nye job, der har du opfattet dig selv som socialdemokrat?

»Der har jeg været medlem af Socialdemokraterne«.

Det er vel det samme?

»Det, synes jeg, bliver en strid om ord«.

Lad os nu få et klart svar. Altså, hvis du har været medlem af Socialdemokraterne, er det vel, fordi du er socialdemokrat?

»Jeg er mig selv, og jeg vil ikke puttes ned i nogen kasse. Og jeg tror, du vil være opmærksom på, at hele min karriere indtil nu, har været præget af det«

Hele det interview her.

Det sker i dag

10:00 Møde i folketingssalen
En stribe lovforslag bliver behandlet på dagens møde. Blandt dagens forslag til behandling er to fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om sexkrænkelser og vidnetrusler, samt første behandling af et forslag fra Dansk Folkeparti om et forbud mod børnesexdukker.

14.30 Regeringen forhandler videre om finansloven
Regeringen mødes med Dansk Folkeparti til fortsatte forhandlinger om finansloven for 2018. Forhandlingerne finder sted i Finansministeriet i Mødesal 1 fra klokken 14.30.

Hav en god weekend. Tak, fordi du læste med. Og vi læses ved i næste uge.