Vred Venstre-borgmester efter sent kup: »Jeg er fandeme flov. Jeg er simpelthen flov«

Dagens overblik: Dansk Folkepartis første borgmesterpost skaber vrede hos Venstre-borgmester. Anna Mee Allerslev har fået stemmer nok til at blive valgt ind. Og lokal DFer er skuffet over Thulesen Dahl, som blot kom for at »drikke gløgg og spise æbleskiver«. Hele dit politiske overblik her.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Volder
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Det er blevet dagen efter dagen efter dagen, hvor danskerne gik til valg.

Et kommunal- og regionsrådsvalg, der gav medvind til Mette Frederiksens lokale socialdemokrater og gav anledning til dybe panderynker hos Venstre og særligt Dansk Folkeparti.

Eller som valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen med farver udtrykker det i dagens Berlingske:

»Danmark er rykket til venstre. Landet er blevet mere rødt og mindre gult og blåt.«

Samtlige medier er spækket med talrige nyheder, reportager og analyser om valget. Vi giver dig de vigtigste nedslag herunder.

Og vi begynder med nyhederne i kort form.

»Jeg er fandeme flov. Jeg er simpelthen flov«

1: Trods et særdeles skuffende valg får Dansk Folkeparti alligevel sin første borgmesterpost nogensinde.

Det bliver Karsten Nielsen, der de næste fire år kan kalde sig for borgmester for landets mindste kommune, Læsø, med støtte fra Socialdemokratiet og Læsø Listen. Det kom pludselig frem i TV Avisen onsdag aften, hvor den nyslåede DF-borgmester på direkte TV kunne fortælle, at han havde vundet kampen om kæderne.

Dansk Folkepartis borgmesterpost vækker vrede hos Venstres hidtidige Læsø-borgmester, Tobias Birch Johansen, der ellers havde fået et flot valg og var gået ét mandat frem i det lille byråd.

»Jeg er fandeme flov. Jeg er simpelthen flov. Vi sidder på en tredjedel af alle vælgerne på Læsø. Læsøs ubetinget største parti er blevet sat uden for indflydelse. Det er kraftedeme ikke respektfuldt over for vores borgere,« sagde Tobias Birch Johansen sent onsdag aften ifølge Ritzau.

Hele den historie her.

2: Den forhenværende beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev (R), har fået stemmer nok til at blive valgt ind i Borgerrepræsentationen.

1.123 københavnske vælgere har således stemt på den radikale profil, selv om hun inden valget havde gjort det lysende klart, at hun ikke har tænkt sig at opretholde sit mandat som følge af sagen om hendes bryllup på Rådhuset.

Reglerne, som de står skrevet i dag, giver dog ikke umiddelbart Anna Mee Allerslev ret til at trække sig, vurderer Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hos Berlingske.

»Men i de fleste tilfælde får medlemmer lov at udtræde alligevel. Så overholder man ikke reglerne, men sandheden er nok også, at der er noget galt med de regler.«

Den historie her.

Anna Mee Allerslev har dog gjort det klart på sin Facebook-profil, at hun ikke har i sinde at træde ind i Borgerrepræsentationen.

De radikales spidskandidat, Mia Nyegaard, har i øvrigt fået flest personlige stemmer blandt de Radikale i København.

Dermed er den interne magtkamp om, hvem der skal være partiets næste borgmester, blevet afblæst. Det skriver Politiken.

3: Mindst fire S-borgmestre vil hæve skatten efter tirsdagens valgsejr.

En af dem er Odenses socialdemokratiske borgmester, Peter Rahbæk Juel, som over tre år vil hæve skatten med ét procentpoint, skriver Børsen.

Mere her (kræver abonnement).

4: I langt de fleste kommuner er det mænd, der får lov til at smykke sig med borgmesterkæden.

82 af de kommende borgmestre er således mænd, mens blot 14 er kvinder. Det skriver DR.

I de sidste to kommuner, Dragør og Kerteminde, er det endnu uvist, hvem der bliver borgmester.

Den historie her.

5: Antallet af bykonger og bydronninger er fordoblet.

I 20 kommuner har vælgerne således givet borgmesteren absolut flertal i byrådet, og dermed kan borgmesteren egenrådigt bestemme politikken.

Den historie finder du hos Jyllands-Posten (kræver abonnement).

6: Tidligere udenrigsminister og SF-formand Villy Søvndal fik 69.841 personlige stemmer ved regionsrådsvalget i Region Syddanmark.

Han blev på den front kun overgået af Stephanie Lose (V), der fik 89.583 personlige stemmer.

Alligevel blev SF ikke inviteret med i forhandlingerne om regionsrådets sammensætning.

Mere om den historie her.

7: Den 24-årige Christina Krzyrosiak Hansen fra Socialdemokratiet blev i går udpeget til ny borgmester i Holbæk.

Hun er dermed landets yngste borgmester nogensinde.

Mere om det her.

8: Efter en fintælling i Københavns Kommune står det klart, at overborgmester Frank Jensen (S) har fået 30.637 personlige stemmer.

Han er dog slået af Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), med over 9.000 stemmer. Bundsgaard fik således 39.841 personlige stemmer.

Mere hos Politiken her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Dagens reportager

Både i går og i dag har flere medier bragt læseværdige reportager, som viser, at det ofte kan betale sig at være til stede, når tingene sker.

Vi har samlet tre til bunke, som du bør læse i dag.

1: Politiken har mødt to skuffede DF-vælgere.

Bag broderede gardiner og en tyk tåge af røg på det lokale værtshus i Hvidovre sidder Ann-Grete Johannsen og Gurli Lauritsen ved hver sin spillemaskine.

De satte begge deres kryds ud for Dansk Folkeparti ved kommunalvalget, og ingen af dem er synderlig begejstrede over partiets resultat.

»De har fået en over næsen. Selvfølgelig er man skuffet. Men jeg synes sgu, de har rigtig godt af det. De har ikke strammet nok op, synes jeg ikke«, siger Ann-Grete Johannsen.

Læs resten her.

2: Vejle Amts Folkeblad var til stede på valgnatten i Vejle, da den frustrerede S-borgmester Søren Peschardt kunne konstatere, at det ikke gik hans vej.

Han og partiet blev mødt af en lukket dør på Vejle Center Hotel. På den anden side sad byrådets blå partier og forhandlede – anført af det parti, der havde tabt mest ved tirsdagens valg. Mens Socialdemokratiet havde vundet to mandater var Venstre gået tilsvarende tilbage i forhold til 2013.

»Er der ingen politisk anstændighed tilbage? Har I ikke forstået vælgernes vink med en vognstang? Jeg er borgernes borgmester,« råbte Søren Peschardt til den lukkede glasdør.

I sine røde sko travede han frem og tilbage som en løve i et bur – bortset fra, at han var uden for buret. Sekunderet af formanden for den socialdemokratiske fællesledelse, John Refsgaard, forsøgte han at SMSe sig vej ind i forhandlingslokalet – men forgæves.

Mere her.

3: Berlingske var med på Københavns Rådhus, da Frank Jensen blev genvalgt som overborgmester.

Da stemmetallene for København lå fast, begyndte partiernes spidskandidater at vandre ind og ud af overborgmesterens kontor på jagt efter den bedste aftale. En borgmesterpost. En givtig bestyrelsespost. Et godt ben.

Op ad trappen gik kulturborgmesteren, Dansk Folkepartis Carl Christian Ebbesen. Hen ad gangen gik Jakob Næsager (K).

Ingen røde i sigte.

Først klokken 06.30 kunne Frank Jensen præsentere en aftale. En historisk en af slagsen med samtlige partier om fordeling af borgmesterposter.

Læs den reportage her (kræver abonnement).

Dagens citat

Dansk Folkeparti er som bekendt gået markant tilbage i flere kommuner, herunder flere af dem, der de seneste år er blevet betragtet som DF-kerneland.

Hos Politiken efterlyser flere af partiets byrådskandidater mere opbakning fra partiledelsen.

DF-byrådskandidat i Aalborg Flemming Krøll mener, at støtten fra DF-ledelsen og Kristian Thulesen Dahl var »forsvindende ingenting« sammenlignet med andre partiers støtte til deres lokale kandidater:

»Jeg ved godt, at han var heroppe mandag aften og drikke gløgg og spise æbleskiver. Men undskyld mig – det var ikke det, vi havde brug for. Vi havde brug for en tidligere appearance af ham heroppe«.

Du kan læse hele den historie her (kræver abonnement).

Dagens analyser

Den socialdemokratiske magtdemonstration samt Venstre og Dansk Folkepartis mindre gode valg er i fokus i en række analyser i dagens medier. Dem skal du ikke snydes for, så vi har samlet dem herunder:

Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell:

»Hørte du braget tirsdag aften? Det var, da Kristian Thulesen Dahl ramte muren.«

»Dansk Folkepartis nederlag ved kommunalvalget kan derfor sagtens ende som en hovedpine for Løkke. Nu er Tulle tvunget til at bevise, at DF har indflydelse og kan skaffe de resultater på Christiansborg, som det ikke er lykkedes med ude i landet. Men forløbet har også vist en vigtig ting: Dansk Folkeparti er ikke usårligt. DF er nødt til at spørge sig selv: Hvem er det egentlig, der har fået mest ud af samarbejdet og det tætte makkerskab? Er det Tulle eller Mette. Med tirsdagens kommunalvalg peger pilen entydigt på Mette Frederiksen.«

Analysen er ikke på nettet endnu.

Kristeligt Dagblads politiske redaktør, Henrik Hoffmann-Hansen:

»Kommunal- og regionsrådsvalget viser, at de borgerlige ikke kan vinde på velfærdspolitik, og at Socialdemokratiets tætte parløb med Dansk Folkeparti har stækket de borgerliges vigtigste våben, udlændinge- og retspolitikken.«

Hele analysen her (kræver abonnement).

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Forløbet vil blive evalueret kritisk, og allerede nu er der en erkendelse af, at der rundt om i landet er for stor forskel på den professionalisme, som DF udviser på Christiansborg, og det arbejde, der er blevet leveret i kommunerne. I tilbageblik har der været for mange eksempler på uro, interne skænderier og dårlige sager, som har skræmt vælgere væk.«

»Også på det storpolitiske plan vil partiets situation blive nøje overvejet. For hvad nu hvis de historisk forbedrede relationer til Socialdemokratiet viser sig at være til størst fordel for Mette Frederiksen? Dette er et nyt og foruroligende perspektiv for DF-ledelsen.«

Hele analysen her (kræver abonnement).

Børsens politiske kommentator, Helle Ib:

»Også på den kortere bane må VLAK bekymre sig: Ét er, at det tætte S-DF-samarbejde, der har udfoldet sig gennem det seneste år, ikke har omsat sig i kommunal S-lyst til at gøre en DFer til borgmester. Men oplever DF sig truet af Socialdemokratiet på velfærdsdagsordenen, er den logiske konsekvens, at partiet bliver mindre villigt til at gå på kompromis under de resterende forhandlinger om skattelettelser og finanslov.«

Mere her (kræver abonnement).

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard:

»Kommunalvalget har alligevel lært os, at magtpartierne sagtens kan slå igen. Socialdemokratiet gik markant frem, Radikale Venstre og de Konservative holdt skansen, mens Venstre måtte indkassere et nederlag. Borgmestereffekten var stor, og flere steder har V, K og S absolut flertal. Magtpartierne stod vagt om deres lederposition i det kommunale Danmark, mens det modsatte gjorde sig gældende for flere antiestablishment-partier... Målt på kommunalvalgets landspolitiske resultater tyder meget på, at magtpartierne kan ånde lettet op for en stund, når snakken igen falder på en – måske aftagende – antiestablishmentbølge.«

Analysen er ikke på nettet endnu.

Dagens debatindlæg

Socialdemokratiets Peter Hummelgard er ikke just imponeret over landets medier oven på kommunalvalget.

I BT skriver han i dag:

»Valgets helt store taber denne gang blev kommentariatet (de politiske kommentatorer), valgspåmænd, analytikere – Kloge Ågerne.

Det er ikke første gang, at de har tabt et valg stort. Det samme skete ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2013. Her huskes bedst Danmarks Radios katastrofale ’exit-prognose’ – ikke at forveksle med exit-poll – hvor DR begav sig ud i at forudsige valgets endelige resultat. Spådommene blev sendt ud i æteren, inden valgstederne overhovedet var lukket, og dermed med væsentlig risiko for at påvirke resultatet.

Prognosen ramte pilskævt, og DR måtte efterfølgende tage konsekvensen. Klogeligt droppede DR ved dette valg både prognoser og exit-polls. Men DRs kæmpe bommert ved valget i 2013 har dog ikke afholdt andre fra at gøre samme forsøg ud i spådommenes kunster. Også de har taget grueligt fejl.«

Hele indlægget her.

Inden vi lukker ned for i dag, får du her to nyheder, du også bør kende til.

Frokost-tvivlen

En tidligere medarbejder i Alternativet undsiger nu partitoppens forklaring i en af de sager om krænkelser, der har plaget partiet i den seneste tid. Det skriver Jyllands-Posten.

Den tidligere medarbejder blev for et år siden fyret efter en anklage om et overgreb begået mod et yngre medlem af Alternativet, men blev efterfølgende alligevel genansat i et udlandsprojekt for partiet.

Tidligere gruppeformand i Alternativet Josephine Fock har gjort det klart over for Jyllands-Posten, at genansættelsen af den pågældende medarbejder skete uden hendes viden. Hun understregede samtidig, at daværende sekretariatschef Mikkel Nørskov, der stod for ansættelsen, gik direkte imod den politiske ledelses ordrer.

Men den tidligere medarbejder, som er anonym, forklarer nu til Jyllands-Posten, at Josephine Fock udemærket var klar over, at han var blevet genansat.

»Et par dage inden min afrejse til det nye job inviterede hun mig til en privat afskedsfrokost. Her fortæller jeg, hvad jeg skal lave, og at det er i Alternativet. Derfor er det for mig at se desperat, at den tidligere gruppeforkvinde nu pludselig turer frem i medierne med, at hun fik mig fyret og så lige samtidig inviterer mig på frokost på Restaurant Kronborg for at sige pænt farvel,« siger han.

Josephine Fock bekræfter, at frokostaftalen fandt sted. Men hun nægter, at hun skulle have kendt til genansættelsen på det tidspunkt.

»Jeg ved godt, at han skal til det pågældende land. Men jeg ved ikke, at det er i regi af Alternativet,« siger hun.

Læs hele historien hos Jyllands-Posten her (kræver abonnement).

»Det er under al kritik«

Flere af Folketingets partier mistænker nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for at tilbageholde vigtig viden om udviklingen i det danske havmiljø, skriver netavisen Altinget.

Et internt notat fra Miljøstyrelsen, som Altinget har fået aktindsigt i, beskriver væsentlige problemer med gamle kvælstofmålinger helt tilbage til 2010.

Det tyder på, at kvælstofniveauet i danske fjorde og havområder har været markant højere, end man hidtil har troet, og det burde ministeren have meldt ud til offentligheden, mener flere partier.

»Det er under al kritik, at man bøjer demokratiets spilleregler, så Folketinget ikke kan lovgive på et oplyst grundlag. Jeg fornemmer, at det er for at holde hånden under landbruget og havbrug,« siger Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, til Altinget.

Esben Lunde Larsen afviser, at han har tilbageholdt oplysninger for Folketinget.

Hele historien her.

Det sker i dag

10:00 Møde i salen
En stribe lovforslag bliver behandlet på dagens møde. Heriblandt et forslag fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) om planloven og oversvømmelse samt en stribe forslag fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) om blandt andet afgifter for bestemte biltyper og lempelser af beskatningen af kulbrintevirksomhed.

13:30 Åbent samråd om udvisning af kriminelle udlændinge
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kaldt i samråd om udvisning af kriminelle udlændinge. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvorfor danske domstole har undladt at udvise kriminelle udlændinge, selv om det var muligt i forhold til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

13:30 Åbent samråd om Danske Bank og hvidvask
Erhvervsminister Brian Mikkelsen er kaldt i samråd. Ministeren skal svare på, hvad han synes om, at Danske Banks estiske filial ifølge bankens egen revisionschef ikke ville tjekke op på de reelle ejere, fordi de ikke ville genere deres kunder og dermed med åbne øjne brød hvidvaskreglerne.