»Vores opgave er at sørge for, at verden har det rigtige indtryk af Danmark«

Dagens overblik: Regeringen har sat udenrigstjenesten på overarbejde for at sikre Danmarks omdømme. Og herhjemme skændes politikerne om, hvem der bærer skylden for den negative omtale, som for tiden rammer landet.

Læs mere
Fold sammen

God-mandag-morgen.

Her får du ugens første overblik over alt, hvad du skal vide om dansk politik i dag.

Og vi begynder med Danmarks omdømme, der får spalteplads i hovedparten af dagens aviser.

Ganske udsædvanligt sender den danske regering således i dag både udenrigsminister Kristian Jensen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til en debat i Europa-Parlamentet om de danske stramninger på asylområdet.

De to ministres udlandsrejse kommer efter en periode, hvor Danmark har fået negativ omtale i flere toneangivende internationale medier og hos europæiske politikere som følge af bl.a. regeringens flygtningeannoncer og det omdiskuterede smykkeforslag.

Den negative omtale - og hvem, der bærer skylden for den - har i løbet af weekenden udløst et mindre indenrigspolitisk skænderi. Det vender vi tilbage til.

Forud for turen til Europa-Parlamentet siger Kristian Jensen i dag til Berlingske, at Danmark på det seneste gennem skærpet medieovervågning, briefinger af udenlandske journalister og en mere aktiv indsats fra ambassadører har forsøgt at forhindre, at den negative internationale medieomtale af Danmark kommer ud af kontrol.

»Vores opgave er at sørge for, at verden har det rigtige indtryk af Danmark. Derfor er vi på sagen, og det har vi været længe,« siger ministeren til avisen.

I Politiken, der ligeledes har Støjberg og Jensens rejse på forsiden, skriver EU-korrespondent Per Thiemann, hvad der i værste fald kan blive konsekvensen for Danmark af den danske kurs.

»Ingen har hidtil nævnt mulige konsekvenser, men et flertal i Europaparlamentet kan indstille til en proces, hvor Danmark i sidste ende kan få suspenderet sin stemmeret i EU, hvis man vurderer, at Danmark overtræder EUs værdier. Den demokratiske duks Danmark tælles pludselig blandt unionens sorte får,« skriver Thiemann i en nyhedsanalyse.

»Dybt skadelige konsekvenser«

Optakten til mødet mandag har som nævnt været et mindre indenrigspolitisk blame game om, hvem der bærer skylden. Du får det i korte træk her:

Lørdag skrev Kristeligt Dagblad en historie om, at »Internationale mediers kritik af Danmark er ved at komme ud af kontrol«.

Her sagde seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Rasmus Boserup, at kritikken af Danmark på mange måder minder om optakten til Muhammed-krisen for godt ti år siden.

»Denne type diplomatiske kriser kan få dybt skadelige konsekvenser, som vi er nødt til at tage alvorligt,« lød det.

»Provinsielt ynk«

Kritikken blev samlet op af flere medier, og søndag gik udenrigsminister Kristian Jensen så ud med et svar, hvor han bl.a. rettede skylden mod de danske Europa-parlamentsmedlemmer. Til TV 2 sagde han:

»Jeg ærgrer mig egentlig mest af alt over, at meget af den omtale, der er negativt mod Danmark, det er igangsat af danske politikere, der er uenige med vores linje.«

Og hvad synes EU-parlamentariker - og tidligere Venstre-mand - Jens Rohde så om den kritik:

»Det er noget provinsielt ynk. Det viser, at regeringen tror, den lever på en øde ø,« lød det til Ritzau.

Justitsminister Søren Pind svarede hurtigt tilbage på den kritik på Twitter:

»Jeg-skammer-mig-over-at-være-dansker«-segmentet«

Hos de Konservative gik integrationsordfører Naser Khader også i weekenden til tasterne, og på Facebook skrev han, hvordan det »tangerer landsskadelig virksomhed«, når visse personer og organisationer »fodrer de udenlandske medier med usandheder, overdrivelser og at 'menneskerettighederne i Danmark er en by i Rusland'.«

»Hvis vi nogensinde skulle få en ny Mohammed-krise, er det takket være 'jeg-skammer-mig-over-at-være-dansker'-segmentet,« lød det fra ordføreren.

Nåååå! Jeg talte også med KD-journalisten i 10 min i går, men er ikke blevet citeret. Mine udtalelser og uenighed med de...

Opslået af Naser Khader på 23. januar 2016

Du kan læse et spørgsmål og svar-interview med udenrigsministeren hos Berlingske her.

Vi forlader Støjberg og Jensens rejse for at se på, hvad der ellers fylder de danske medier i dag.

Et vaklende forsvar

Ophævelsen af EUs og USAs sanktioner mod Iran har fået flere partier på Christiansborg til at genoverveje, hvorvidt danske fregatter skal udstyres med radarsystemer som et dansk bidrag til Natos missilforsvar. Det skriver Jyllands-Posten.

Både DFog Socialdemokraterne kræver en ny militærfaglig vurdering.

»Missilforsvaret er nok et af de steder, hvor vi kunne spare nogle penge nu. DF vil gerne have flere penge til forsvaret, men vi er også nødt til at prioritere, og missilskjoldet er en af de ting, som vi nu kunne prioritere lavere,« siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF) til avisen.

Regering fastholder, at missilforsvaret - og dansk deltagelse - er relevant. Læs hele den historie her.

»Jeg opfatter det som ringeagt«

BT skriver i dag, hvordan Irans ambassadør i Danmark nægtede at give hånd til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, fordi hun er kvinde.

Det meddelte ambassaden forud for en reception i Folketinget, der fandt sted for et par uger siden.

»Jeg opfatter det som ringeagt. Dette er det danske parlament, og så må han følge reglerne her,« siger hun i dagens trykte udgave af avisen.

Ifølge Kjærsgaard lod hun Irans ambassadør vide, at han kunne komme senere til receptionen, så han på den måde kunne styre uden om håndtryk-situationen.

»Men mig bekendt kom han slet ikke,« siger Pia Kjærsgaard.

To ting, der koster 15 mia. kr.

1: Ifølge en analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed koster det hvert år samfundet op til 15 mia. kr. at mange unge mister kontakten til arbejdsmarkedet. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

»Nu bør det stå tindrende klart, hvor store konsekvenser det har for både mennesker og samfundet, at man har ladet unge mennesker gå passive på offentlig forsørgelse,« siger beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen til avisen.

2: Ifølge DI koster det samfundet 15 mia. kr. om året, at vi sidder i bilkøer i stedet for at gå på arbejde. Den historie finder du også i Jyllands-Posten i dag.

Transportordfører Rasmus Prehn fra Socialdemokraterne savner mod fra landets politikere til at gøre noget ved problemet:

»Betalingsringen gik ikke ret godt, og den er nu død. Men vi skal som politikere turde diskutere, hvad vi skal gøre. I dag mangler vi ikke viden, men politisk mod, til at gøre noget ved trængslen,« siger han til avisen.

Dagens citat

»Jeg har intet positivt at sige om det her forslag. Der ligger en underliggende formodning om, at politik er indspist og fordækt. Det er med til at mistænkeliggøre politikere.«

Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre, er ikke meget for Enhedslisten forslag om at indføre karantæne­perioder for ministre, som tager den såkaldt gyldne svingdør. Set i Berlingske Business.

Dagens debatindlæg

»Hvis det danske sprog ikke bruges også i snævre videnskabelige og akademiske sammenhænge, risikerer vi, at sproget visner bort på disse områder. Der er en reel risiko for domænetab, hvor dansk i visse sammenhænge ikke længere vil være et levende og brugbart sprog.«

Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelses- og forskningsordfører for Dansk Folkeparti, med opråb til videnskabsminister Esben Lunde Larsen. Set i Berlingske.

Dagens måling

Et klart flertal af vælgerne mener, det er vigtigt med nye skattelettelser. Det skriver netavisen Altinget.dk. Hovedparten ønsker dog, at lettelsen falder i bunden - i stedet for, at der pilles ved topskatten.

Hele den historie får du her.

En anbefalet historie fra weekenden

Jyllands-Posten skrev søndag en længere baggrund om, hvordan primært flygtningekrisen, men også »Danmarkshistoriens måske mest misforståede lovforslag«, har skygget for regeringens øvrige arbejde. Den kan du læse her:

En interessant detalje fra artiklen om smykkeforslaget får du dog lige her:

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger hejste udenrigsminister Kristian Jensen et advarselsflag mod forslaget – bl.a. fordi det stod klart, at det mere handlede om at sende et signal til asylsøgere end at sikre staten en reel indtægtskilde. Og var det så nødvendigt, lød det underliggende spørgsmål.

Det har i øvrigt tidligere været fremme, at Kristian Jensen i første omgang også var imod beslutningen om at indføre den danske grænsekontrol.

Politiko.dk har lavet en interaktiv grafik om flygtningekrisen og de mange politiske udmeldinger, Den får du her.

Det sker i dag

Folketinget indtages af 179 skoleelever, som overtager politikernes taburetter for en dag. Eleverne skal give deres bud på løsninger af samfundets problemer. Desuden får de mulighed for at stille spørgsmål til statsminister Lars Løkke Rasmussen og 11 andre ministre i spørgetiden mellem klokken 12.30 og 13.30. Følg med på Folketingets TV-kanal lige her.

Både udenrigsminister Kristian Jensen og udlændingeminister Inger Støjberg skal stå skoleret i Europa-Parlamentet, hvor de skal forklare om bl.a. det omdiskuterede danske smykkeforslag. Mere om den sag her.

Løkkes historiske hilsen

»Vi gjorde det!« sagde tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, da Socialdemokraterne vandt valget i 2011.

I går aftes vandt det danske håndboldlandshold over Spanien. Løkke lånte lidt fra sin forgænger, da han fejrede sejren på Facebook.

Prøver med en variant af min forgænger: I gjorde det!! 󾌸 Flot revanche mod Spanien...

Opslået af Lars Løkke Rasmussen på 24. januar 2016