Villy Søvndal i hårdt angreb på Alternativet: En stemme på Elbæk er som at spille »russisk roulette«

Dagens overblik: »Kan Alternativet overhovedet ikke orientere sig i den virkelige virkelighed? Hvad er det for en drøm, de har?« spørger Villy Søvndal. Der er hård kamp om en ny boligskat, et års fødselsdag for smykkeloven, og så listede Inger Støjberg tirsdag eftermiddag en lille - men vigtig - bisætning ud fra Folketingets talerstol.

Foto: Torkil Adsersen

Velkommen til denne uges midtvejspost, hvor du får overblikket over dansk politik.

I dag skal vi forbi to forskellige vinkler på kampen om en ny boligskat, et-års-fødselsdagen for smykkeloven og historien om, da Inger Støjberg tirsdag eftermiddag listede en lille - men vigtig - bisætning ud fra Folketingets talerstol.

Men vi begynder med tidligere udenrigsminister og formand for SF, Villy Søvndal, der i Politiken langer voldsomt ud efter Alternativet og partiets leder, Uffe Elbæk.

Søvndal mener, at en stemme på Alternativet er som at spille »russisk roulette«, og han har svært ved at se, hvad partiet bringer udover »lidt småsmart indpakning og nye buzzwords«.

Han kalder det samtidig livsfarligt spil for rød blok, at Alternativets ledende kræfter offentligt har sået tvivl om, hvorvidt partiet har til hensigt at pege på Mette Frederiksen som statsminister efter et kommende valg. Det forbedrer i stedet regeringens muligheder for at fortsætte, og »man ved ikke, hvad der sker, når man stemmer på Alternativet,« siger Søvndal.

»Jeg forstår simpelthen ikke, at et politisk parti ikke er i stand til at orientere sig helt grundlæggende om forskellen på højre og venstre. Det kan godt være, at de ikke kan lide de udtryk. Men hvis man kigger på virkeligheden og sammenligner S-R-SF-regeringen, SR-regeringen og de seneste borgerlige regeringer, er forskellen ret tydelig«, siger Villy Søvndal, der til efteråret stiller op til regionsvalget i Region Syddanmark for SF.

Han peger på, at Alternativet har langt mere til fælles med de røde partier på områder som miljø og klima, kontanthjælp, udviklingsbistand og uddannelse.

»Jeg nævner de ting for at stille spørgsmålet: Kan Alternativet overhovedet ikke orientere sig i den virkelige virkelighed? Hvad er det for en drøm, de har?«, spørger Villy Søvndal.

Artiklen er endnu ikke online.

Alternativet: Vi kan alle huske, hvordan det gik SF

I et interview svarer Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, på kritikken fra Søvndal med et overbærende grin, skriver Politiken.

»Vi gider ikke at pege på folk inden eller at låse os fuldstændig fast«, siger han og minder om, at »vi kan alle sammen huske, hvordan det gik,« da SF sad i regering.

På avisens spørgsmål om, hvorvidt vælgerne kan stole på, at Alternativet ikke peger på andre kandidater end Mette Frederiksen, svarer han:

»Først og fremmest skal vi nok melde det ud op til et valg, så vores vælgere ved, hvad de har at stemme på, men der er lang tid til et valg lige nu,« siger Rasmus Nordqvist.

Interviewet er endnu ikke online.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Boligskat-bonanza

I dagens aviser er der en del om en ny boligskat - der lige nu bliver forhandlet om - og med ret forskellige fortegn.

I Jyllands-Posten hedder overskriften: »Fastfrysning af grundskyld vil glæde ejerne af de dyre boliger«.

I Politiken hedder overskriften: »Boligtopskat vil især ramme byboere«.

Begge historier handler om regeringens kontra S og DFs forslag til en ny boligskat.

I Jyllands-Posten er der fokus på, at regeringens forslag om at fastfryse den stigende grundskyld frem til 2020 vil få størst betydning for boligejere i hovedstadsområdet.

Her stiger grundskylden med flere tusinde kroner år for år for mange boligejere, og den stigning vil regeringen fastfryse. Men det vil skævvride boligmarkedet, lyder det fra både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Begge partier er også utilfredse med, at regeringen har lagt et forslag på bordet med en samlet regning på 32 mia. kroner uden at anvise, hvor pengene skal komme fra. Derfor vil de to partier have regeringen til at fremlægge finansieringsforslag, før forhandlingerne - som også er programsat i dag - kan fortsætte.

»Hvornår har en regering sidst foreslået noget på størrelse med halvanden Storebæltsbro uden et ord om, hvordan det skal finansieres?« siger finansordfører Jesper Petersen (S).

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) svarer, at forhandlingerne lige er kommet i gang, og at han foretrækker at forhandle bag lukkede døre.

Du kan læse Jyllands-Postens historie her (kræver abonnement).

DR har også skrevet om grundskyldens effekt for boligejere med dyre boliger.

Danskere med jævne indkomster bliver ramt

I Politiken er vinklen, at boligejere med jævne indkomster i hovedstadens omegnskommuner som f.eks. Hvidovre og Ballerup, vil blive ramt hårdt, hvis Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kommer igennem med deres forslag til en ny boligskat.

Partierne vil have en form for boligtopskat, hvor boliger med en værdi på over tre millioner kroner bliver ramt af en ekstra skat. Til Børsen har Mette Frederiksen tidligere foreslået, at den kunne være på 1,8 procent i stedet for regeringens forslag om en flad skat på 0,6 procent af alle boliger.

S-forslaget vil ramme 57 procent af alle boligejere i hovedstadsområdet, svarende til 261.600 boligejere, hvoraf mange har helt almindelige indkomster, skriver avisen.

I Nordjylland vil det til sammenligning kun være 14.700 boligejere – svarende til 7 procent – der skal betale den høje skat.

I Ballerup kommune vil 55 procent af boligejerne blive ramt af den høje skat på boliger over tre millioner. Det mener den socialdemokratiske borgmester, Jesper Würtzen, passer dårligt med, at Ballerup er nummer seks på listen over de mest socialt belastede kommuner.

»Jeg går ikke ind for en flad skat, men en grænse ved 3 millioner kroner vil komme til at ramme alt for mange«, siger borgmesteren.

Du kan læse hele historien her, hvor du også kan se et fint kort over, hvor mange boliger der er vurderet til over tre millioner kroner i din kommune.

Her er fem ting, du skal vide om slaget om din boligskat

Millionærknæk, skatterabat og forsigtighedsprincip.

Det politiske slagsmål om boligskatten er både teknisk og kompliceret, men fat mod. Berlingske har lavet en oversigt over lige præcis det, du skal vide om slaget om din boligskat.

Den kan du læse her.

Pia Kjærsgaard afviste iransk ambassadør: Han nægtede at give mig hånden

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), ville ikke tage officielt imod Irans ambassadør, da en række ambassadører tidligere på året var inviteret til et arrangement på Christiansborg, skriver Berlingske.

Ambassadøren ville ikke give hånd til Pia Kjærsgaard, og da Kjærsgaard stod fast på, at hun ønskede at trykke hånd med de indbudte gæster, endte man med at finde en alternativ løsning.

»Det er meget meget besynderligt, for han er jo en højtstående person. Men de er godt nok ubøjelige, når det kommer til det spørgsmål. Og det er jeg så også. Jeg kommer ikke til at give mig, for det er mig, der er formand i det her hus. Og så er det simpelthen ikke i orden, at man ikke vil hilse på mig, som man hilser på alle mulige andre,« siger hun.

Den historie og mere om afvisningen kan du læse her.

Her kan du læse en artikel om, hvorfor nogle muslimske mænd ikke vil give hånd.

Tre hurtige nyheder, du er nødt til at læse

1) Efterladte efter boligejere, der er døde siden 2011, må vinke farvel til tusindvis af kroner i for meget opkrævet boligskat, skriver Jyllands-Posten. 730.000 boligejere skal i 2019 have 10 mia. kr. tilbage i for meget betalt boligskat, men det vil regeringen nu sløjfe.

Det kan du læse om her.

2) Danmark får ikke lov at indeksere børnechecken og andre sociale ydelser, sådan som regeringen ellers ønsker det. Det slår EUs beskæftigelseskommissær, Marianne Thyssen, fast overfor Børsen og afliver dermed regeringens plan om at f.eks. give en polak, der arbejder i Danmark, men hvis børn bor i Polen, mindre i børnecheck.

Det kan du læse om her (kræver abonnement).

3) En mail fra den nu tidligere mangeårige borgmester i Odense, Anker Boye (S), afslører ifølge Fyens Stifstidende, at Odense Kommune forlængede et kommunalt tilskud på 1,7 millioner kroner til Odense Sport & Event - selskabet bag blandt andet Odense Boldklub - selvom man vidste, at det var ulovligt.

Det kan du læse om her.

Smykkeloven har fødselsdag

BT gør i dag status over den nok mest omtalte lov fra sidste år, L87, du nok nærmere kender som smykkeloven.

Den er nu et år gammel, og loven har ført til:

  • Der har været fire beslaglæggelser fra personer eller familier, der er kommet til landet.
  • Det største beløb, der er fundet i en enkelt sag, er 129.600 kroner. Af dem blev 79.600 kroner beslaglagt.
  • I alt er der i de fire sager blevet fundet beløb svarende til 229.580 danske kr. Af dem er 117.600 danske kr.
  • Ingen smykker - herunder vielsesringe - er blevet beslaglagt.
  • To af de fire beslaglæggelser har ifølge Rigspolitiet fundet sted i Københavns Lufthavn. I begge tilfælde var der tale om personer og familier med iransk statsborgerskab.

Artiklen i BT er ikke online.

Dagens analyse

Finder vi i Jyllands-Posten, hvor avisens leder af Christiansborg-redaktionen, Martin Kaae, skriver om Inger Støjberg, der mandag fik hård kritik fra ombudsmanden for sin håndtering af de såkaldte barnebrude.

Overskriften lyder: »Ministeren brød loven, men det gør ikke noget«.

Tirsdag eftermiddag listede udlændingeminister Inger Støjberg (V) en lille bisætning ud fra Folketingets talerstol, skriver han.

»Umiddelbart er vurderingen, at vi er gået til kanten. Og jo endda også med en tåspids over kanten. I hvert fald efter Ombudsmandens vurdering,« sagde Støjberg i Folketinget i går.

Til det skriver Kaae:

»I det lys sidder Støjbergs »tåspids« i hvert fald på en stor fod. Ministerstorme har rejst sig for mindre på Christiansborg, så hvorfor kan Støjberg roligt gå på arbejde?,« skriver han.

Få svaret på det i denne interessante analyse (kræver abonnement).

Dagens debat

Finder vi i Politiken, hvor to ungdomspolitikere fra VU og DFU skriver: »I får ikke vores fede kroppe med på venstrefløjs-korstog!«.

Det drejer sig om foreningen Fedfront, der er en »fedtglorificerende og antikapitalistisk bevægelse, hvori ’feministisk og aktivistisk’ er implicit«, skriver de.

»Tak for kaffe. Det må vi som to borgerlige personer af betydelig livvidde naturligvis reagere på.«

»FedFront går helt galt i byen – ikke alene forsøger man at tilsløre det åbenlyse faktum, at det ikke er sundt at være fed (men gud, hvor er det dejligt at nyde god mad i store mængder og sidde behageligt), man forsøger også at forrykke kampen for at være i fred over til kampen mod kapitalisme, patriarkat og de andre bøhmænd, man ellers dyrker på venstrefløjen,« skriver de.

Læs dette lidt muntre indlæg her.

Det sker i dag

11.00 Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er kaldt i samråd om lægemanglen i landdistrikterne.

16.00 Forhandlinger om nyt ejendomsskattesystem. Finansministeren, skatteministeren, økonomi- og indenrigsministeren og erhvervsministeren mødes med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Radikale til forhandling om et nyt ejendomsskattesystem.