»Vi lægger os fladt ned. Det er helt uacceptabelt og utilstedeligt«

Dagens overblik: Tidligere ministers forklaring om afgørende MRSA-notat »holder simpelthen ikke i byretten«, DF-medlemmer af Folketinget fik medietræning betalt med EU-midler, og så har en ordfører »verdens bedste job«.

Godmorgen og velkommen til ugens næstsidste politiske overblik.

Sagerne om muligt misbrug af EU-støtte fra landets politikere bliver ved med at pible frem i medierne.

Derfor begynder vi med et citat fra juraprofessor Lars Bo Langsted i dagens Berlingske:

»Der er desværre grund til at være bekymret for, at der sker et skred inden for EU-området med dets mange støttemuligheder. Man kan frygte, at politikere i højere grad end tidligere opfatter reglerne for støtten som en gråzone, hvor man kan tillade sig at være endog meget fleksibel. Man kigger til naboen og ser, at de har held med at skubbe grænserne. Og så bliver det normalt. Det behøver ikke være ond spekulation, mere et langsomt skred i kulturen,« siger han.

Årsagen til den bekymring kommer vi til om et øjeblik i denne morgenpost, hvor du også får historien om, at også DF-medlemmer af Folketinget har fået medietræning betalt af EU-midler, du får alt om den nye redegørelse i MRSA-sagen, lidt om Løkkes tilbagekomst, og så afslører vi, at en af Folketingets ordførere har »verdens bedste job«.

Men som sagt først til dagens historie, der bekymrer juraprofessoren.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

For mens den ene sag efter den anden er væltet frem om Dansk Folkepartis mulige misbrug - og i hvert fald fejlagtige - brug af EU-støttemidler, så viser det sig nu, at Liberal Alliance og de Konservative også - omend i meget mindre målestok - også har brugt EU-midler i strid med reglerne.

Berlingske kan nemlig fortælle, at Europa-Nævnet for første gang nogensinde har krævet EU-oplysningsmidler tilbage fra danske partier.

Her begyndelsen på artiklen:

Der var en TV-kendis, to mediebosser og masser af nysgerrige tilhørere på stolerækkerne, da Liberal Alliance afholdt debatarrangement for danske EU-støttekroner på Folkemødet på Bornholm sidste år.

Der var bare ét problem: Debatten handlede slet ikke om EU eller Europa.

I stedet handlede debatten om DR og licens, og den debat er sammen med to andre i strid med reglerne.

»Vi lægger os fladt ned. Det er helt uacceptabelt og utilstedeligt, det der er sket. Det er sket uden vores vidende, og derfor har den ansvarlige medarbejder modtaget en skriftlig advarsel og er blevet flyttet fra ansvarsområdet,« siger Leif Mikkelsen, som er Liberal Alliances landsformand.

Svaret er sendt til Berlingske i en mail.

For LA drejer det sig om 60.000 kroner, der skal betales tilbage, og for de Konservative er beløbet på 27.000 kroner. Også Søren Pape Poulsens parti beklager forløbet.

Formanden for Europa-Nævnet, Anne-Marie Meldgaard, fortæller til Berlingske, at hun ikke har indtryk af, at de to partier har misbrugt EU-midlerne af »ond vilje«.

Du kan læse hele artiklen her.

Partier på stribe afviser Thulesens EU-forklaring

Havde Kristian Thulesen Dahl ret, da han søndag aften på DR sagde, at årsagen til, at Dansk Folkeparti har brugt EU-midler, var, at det gjorde alle andre også?

Ikke ifølge de andre partier, der nu skyder den påstand kraftigt ned:

»Det er direkte løgn, hvad Thulesen Dahl siger.«

»Vi har slet ikke en konstruktion som i Dansk Folkeparti, hvor Messerschmidt har bestyret midler fra MELD,« lyder det fra to partier.

Du kan læse den historie her (kræver abonnement).

EU-midler betalte medietræning til DF-folketingsmedlemmer

Det har allerede været fremme, at Dansk Folkepartis medlemmer af Europa-Parlamentet fik medietræning betalt af penge fra EU, men i dag fortæller Ekstra Bladet, at det også gjaldt for en stribe af partiets uerfarne og nyvalgte medlemmer af Folketinget.

Dansk Folkeparti betalte pr-bureauet Primetime 88.000 kroner med EU-støttemidler, hvor der ifølge Anders Vistisen deltog 8-10 DFere fra Folketinget.

»Rent lavpraktisk - og det er ikke for at undskylde, eller fordi vi ikke synes, at det var forkert - så var det tilbud, vi fik, på et fikseret antal deltagere, der skulle igennem forløbet. Og der valgte man dengang at sige, at man skulle fylde ud for ikke at have spild, og at det ikke bare skulle være os MEP'ere. Det skulle man ikke have gjort,« siger Anders Vistisen.

Ifølge Anders Vistisen har EU dog været orienteret om, at danske folketingsmedlemmer modtog EU-betalt medietræning.

Ekstra Bladet har dog adgang til en aktivitetsrapport fra MELD til EU, hvori der står, at kun medlemmer af Europa-Parlamentet var deltagere.

Derfor spørger avisen Vistisen:

Hvorfor står der så kun MEP'er og ikke MF'er i aktivitetsrapporten?

»Det ved jeg ikke. Jeg har ikke selv skrevet den. Men de har haft adgang til det fulde projekt ifm. revisionen,« siger Anders Vistisen.

Du kan læse den historie her.

Ny boligskat mindsker uligheden

Vi iler videre til Jyllands-Posten, der har historien om, at regeringens udspil til en ny boligskat vil gøre uligheden en smule mindre i Danmark.

Det fremgår af et regeringsnotat og skyldes, at ejendomsværdiskatten ikke skal være fastlåst i kroner og øre efter 2020, og at boligejerne derfor vil opleve, at den stiger i takt med boligpriserne. Det bliver lejerne imidlertid ikke ramt af, fordi deres udlejere ikke betaler ejendomsværdiskat.

Derudover vil også lejerne få glæde af, at forventede stigninger i grundskylden står til at blive aflyst.

»Ved at ophæve skattestoppet kan man skabe en bedre balance mellem by og land og mellem ejere og lejere. Uden at nogen skal gå fra hus og hjem. Det støtter vi,« siger politisk leder af de Radikale, Morten Østergaard.

Du kan læse den historie her (kræver abonnement).

Afgørende MRSA-notat forsvandt under S-minister

Videre til historien om MRSA og en kraftig advarsel fra eksperter, der aldrig nåede Folketinget.

En advarsel, der måske kunne have begrænset spredningen af MRSA kraftigt.

For hvorfor forsvandt en helt afgørende advarsel i en rapport fra DTU om, at MRSA var en virus, der skulle tages meget alvorligt og reageres på med det samme? Og hvem fjernede den?

I går fremlagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) en redegørelse, der slog fast, at det ikke var i Fødevarestyrelsen - som det tidligere har været spekuleret i - men i ministeriet under den daværende minister, Mette Gjerskov (S), at den afgørende advarsel forsvandt.

»Redegørelsen viser, at DTU’s anbefalinger overordnet set er blevet videreformidlet til departement og skiftende ministre. Det har været politiske valg, hvorvidt man har fulgt anbefalingerne fra DTU,« siger fødevareminister Esben Lunde Larsen til DR.

Læs mere om historien her, og flere andre gode historier om MRSA-sagen fra DR, der i en dokumentar afslørede sagen.

Mette Gjerskov afviser dog, at hun selv har fjernet advarslen, men peger i stedet pilen på embedsmændene i ministeriet.

»Jeg er ærgerlig over, at det overhovedet kan fremstå som om, jeg ikke skulle tage MRSA alvorligt. Jeg er også ærgerlig over, at det kan ske, at nogle oplysninger forsvinder fra papirerne,« siger hun til DR.

Det kan du læse her.

Men den forklaring »holder simpelthen ikke i byretten,« lyder det fra TV 2s politiske analytiker Thomas Funding.

Det kan du læse om her.

Fire hurtige nyheder, du også skal have med

1) Siden kontanthjælpsloftet trådte i kraft 1. oktober, er 43.500 børn under 18 år blevet ramt af, at deres forældre er blevet trukket i ydelse, oplyser Beskæftigelsesministeriet. Heraf er 18.000 børn med en ikke-vestlig baggrund.

Ifølge ministeriets beregninger vil loftet skabe, hvad der sammenlagt svarer til 700 fuldtidsjob.

Den historie får du her.

2) Op til finanslovsforhandlingerne regner Finansministeriet indtægter fra Nordsøen på en ny måde, der sminker de samlede økonomiske tal, mener de økonomiske vismænd, skriver Politiken. Det kalder S kalder for »manipulerende«.

Du kan læse den historie her.

3) Dansk Folkeparti har brudt Folketingets regnskabsregler. Det er sket, fordi partiet ikke har oplyst i sit partiregnskab, at partiet fik 98.157 kroner fra Meld, som blev brugt til DFs sommergruppemøde i 2015.

»Vi skulle selvfølgelig have haft styr på det,« siger Peter Skaarup til Jyllands-Posten.

Historien står både i Jyllands-Posten og i Politiken.

Dagens analyse

Står Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, for.

Han skriver, at krisen i DF giver S historisk chance.

»I dag er afstanden mellem S og DF mindre end nogensinde, og der synes at være sat en stopper for afvandringen af frustrerede S-vælgere, som har været med til at gøre DF til et stort parti. Dernæst har S i skikkelse af Mette Frederiksen fået en leder, som scorer højt, både når det gælder popularitet, troværdighed og kompetence, og hun er i dag den klart foretrukne statsministerkandidat hos de fleste danskere. Langt foran Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl. Dermed står DF-ledelsen overfor en S-formand, som kan appellere til DF-vælgerne på en helt anden måde end tidligere socialdemokratiske ledere som Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Helle Thorning-Schmidt,« lyder det fra Thomas Larsen.

Du kan læse hele analysen her.

Dagens citat - verdens bedste job

Har du et godt job? Er du rigtig, rigtig glad for det, du går og laver? Hvis ja, så har du måske et af verdens bedste job. Men desværre, det er ikke det bedste i hele verden.

Det job er nemlig Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, forundt.

I dagens Politiken slår han fast, at Socialdemokratiet stadig går ind for et forbud mod købesex, selvom partiets formand i en ny bog har sagt, at hun ikke går ind for et forbud.

Avisen spørger derfor:

Hvis det er paritets politik at arbejde for et forbud mod købesex, er det så ikke svært for dig som ligestillingsordfører at arbejde for den sag, hvis din formand går ind for det modsatte?

»Nej, overhovedet ikke. Jeg har verdens bedste job«, svarer Rasmus Horn Langhoff.

Politiko siger tillykke med verdens bedste job til Rasmus Horn Langhoff.

Dagens velkommen hjem

Lars Løkke Rasmussen kom i går hjem fra sit officielle besøg i Sydkorea.

Han har lagt en video op på Facebook, hvor du kan se et resumé af hans tur, hvor han blandt andet et blevet æresborger i landet.

Det sker i dag

09:30 Høring om prioritering af arealanvendelse

I samarbejde med Teknologirådet vil Miljø- og Fødevareudvalget sætte fokus på prioriteringen af anvendelse af Danmarks areal. Høringen beskæftiger sig med redskaber til prioritering af de forskellige ønsker for det fremtidige åbne danske land – herunder redskaber til det kommunale, nationale og tværkommunale niveau.

10:00 Møde i salen

Folketinget mødes i dag til lovbehandling på Christiansborg. Blandt dagens behandlinger er den anden og sidste behandling af Danmarks ratifikation af klimaaftalen fra Paris og behandling af forslag til etablering af en ny jernbane til Aalborg Lufthavn.

10:00 Åbent samråd om beregninger af 2025-plan

Folketingets Finansudvalg har kaldt finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i åbent samråd. Samrådet handler om de beregninger af Socialdemokratiets plan, der lå til grund for en artikel i Politiken den 27. september 2016. Udvalget har bedt finansministeren om at redegøre for de beregninger af Socialdemokratiets plan, der lå til grund for en artikel i Politiken den 27. september 2016, herunder om der i vurderingen af Socialdemokratiets 2025-oplæg er stillet strengere krav til den strukturelle saldo i 2020 end i regeringens plan. Samrådsspørgsmålene stilles efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Henrik Sass Larsen (S).

Du kan læse alt om sagen i Politikos gennemgang af, hvad der skete, da Henrik Sass Larsen pludselig beskyldte Claus Hjort Frederiksen for magtmisbrug og refererede fra et lukket møde, her.

Samrådet er i øvrigt det første, Henrik Sass nogensinde har indkaldt til.

10:00 Åbent samråd om besparelser på boligydelsen

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er af Folketingets finansudvalg blevet kaldt i åbent samråd om besparelser på boligydelsen. Ministeren skal blandt andet redegøre for regeringens planer om de budgetterede besparelser på boligydelsen.

10:30 Åbent samråd om udrulningen af regeringens kontanthjælpsloft

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er af beskæftigelsesudvalget blevet indkaldt til samråd om borgernes retssikkerhed i forbindelse med udrulningen af regeringens kontanthjælpsloft.

12:00 Åbent samråd om børnefattigdom

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal i dag i åbent samråd om børnefattigdom. Det er Folketingets social- og indenrigsudvalg, der har kaldt ministeren i samråd. Hun skal blandt andet kommentere resultaterne af Børnerådets afsavnsundersøgelse.

14:00 Møde i Udenrigspolitisk Nævn

Det Udenrigspolitiske Nævn mødes i dag. Dagsordenen er endnu ikke offentliggjort.

14.30 Forhandlingerne om regeringens helhedsplan fortsætter i Finansministeriet.

Ligesom tirsdag og onsdag mødes regeringen idag med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, de Konservative, Socialdemokratiet og de Radikale og forhandler om 2025-planen.

15:00 Åbent samråd om social skævhed i forhold til afskaffelse af PSO-afgiften

Åbent samråd med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er indkaldt i åbent samråd om social skævhed i regeringens 2025-plan i forhold til afskaffelse af PSO-afgiften.
Og så skal Social og Indenrigsudvalget i Folketinget i øvrigt mødes med en delegation fra parlamentet i Bayern. Det er klokken 15 til de interesserede.