»Vi har i årtier behandlet indvandrere som børn«

Dagens overblik: To kryptiske Trump-tweets skaber tvivl om prisen på Danmarks milliarddyre kampfly, topøkonomer undsiger Løkke og regeringen, og så mener de Konservatives Naser Khader, at »de sidste mange års forfejlede integrationspolitik er en katastrofe, der ikke kan overdrives. Hele dit politiske overblik lige her.

De Konservatives Naser Khader (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Godmorgen og velkommen til denne fredags eneste og denne uges sidste politiske morgenpost.

I dag undsiger en række topøkonomer regeringen, to Trump-tweets skaber tvivl om prisen på Danmarks milliarddyre kampfly-indkøb og så bliver der brugt referencer til både Monty Python og trekanter.

Jo, dansk politik er ved at være vågnet efter nytåret, og du får hele dit politiske overblik lige her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Vi har i årtier behandlet indvandrere som børn«

Men vi starter faktisk et helt andet sted. Vi starter i BT, hvor den konservative Naser Khader i dag skriver, at »de sidste mange års forfejlede integrationspolitik er en katastrofe, der ikke kan overdrives.«

Khader indleder sit skriv med at slå fast, at »noget tyder på«, han havde ret, da han sidste år kritiserede nogle læger for at være for rundhåndede med deres uddeling af lægeerklæringer til folk, der gerne via en lægeerklæring ville undgå arbejdsmarkedet. Khader henviser til, at Odense Kommune har gennemgået kontanthjælpsmodtagernes sager og fundet, at omkring 90 pct. fejlagtigt havde fået blåstemplet status som ikke-jobparat.

»Blandt gruppen af indvandrerkvinder, der slap for at tage del i arbejdsmarkedet med en lægeerklæring i hånden, viste det sig i Odense, at helt op til ni ud af ti faktisk godt kunne bestride et job. Vanvittigt!« skriver Naser Khader.

»De sidste mange års forfejlede integrationspolitik er en katastrofe, der ikke kan overdrives. Vi har i årtier behandlet indvandrere som børn, og af frygt for at krænke eller stille krav eller blive kaldt racister - eller hvad der har været på spil - så har alt for mange bare fået papir på, at de ingenting kan, fordi de har en eller anden skavank,« skriver det konservative folketingsmedlem og tilføjer:

»Inden nogen går i rundhyl: Jeg taler selvfølgelig ikke om de mennesker, der er rigtig syge, og som slet ikke kan arbejde.«

Læs hele indlægget her.

Topøkonomer undsiger Løkke

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i nytårstalen advarer om en gentagelse af den økonomiske krise i 00’erne og bruger det til at argumentere for reformer, så holder argumentet ikke. Situationen i dansk økonomi er nemlig en helt anden i dag, lyder det fra flere topøkonomer. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder nytårstale i Statsministeriet 1. januar 2017 (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

»Der er ikke noget akut behov for at lave store reformer rettet mod at forbedre de offentlige finanser. Der er ikke nogen brændende platform for reformer,« siger Michael Svarer, økonomisk overvismand og professor i økonomi, til avisen.

Men selvom han bakkes op af flere andre økonomiprofessorer, fastholder regeringens økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll, at »opsvinget ender med en ordentlig maveplasker, hvis ikke vi sørger for, at der er det arbejdsudbud, der er nødvendigt«.

Læs mere i Jyllands-Posten her. Og her (kræver abonnement).

Trump skaber usikkerhed om prisen på rekorddyr dansk kampflyaftale

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 12. maj sidste år trådte frem i Spejlsalen i Statsministeriet med en plan om at købe 27 nye kampfly af Lockheed Martins højteknologiske model, F-35 Joint Strike Fighter, til samlet 56,4 mia. kroner, gjorde særligt ét forhold, at han alligevel var »tryg« ved budgettet.

USA havde nemlig allerede forpligtet sig til at købe 2.500 F-35 kampfly.

Artiklen fortsætter under billedet

Et amerikansk F-35A kampfly får brændstof i luften af en KC-10er. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Lucas Jackson / Reuters.

Sådan var det i hvert fald dengang. Men snart sætter Donald Trump sig i stolen som USAs præsident. Og så er meget forandret. Måske. I hvert fald har to december-tweets fra manden, der overraskede de fleste europæere ved at vinde præsidentvalget 'over there' i november, skabt usikkerhed. Det skriver Berlingske i dag.

»F-35-programmet er ude af kontrol. Milliarder af dollar kan og vil blive sparet på militærindkøb efter 20. januar,« skrev Trump 12. december.

Og det vil få direkte indflydelse på prisen for Danmarks 27 kampfly, hvis USA beslutter at købe færre F-35-ly, lyder det i dagens Berlingske fra flere politikere samt lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen, der har fulgt udviklingen i F-35 tæt.

»Hvis amerikanerne reducerer deres indkøb markant, vil det få betydning for, hvad vi kan komme til at betale, når vi ser på hele flyets levetid. Men det er ret svært at spå om, når vi ikke ved, hvad amerikanerne vil,« siger Peter Viggo Jakobsen, der har svært ved at tro, at USA helt skulle droppe F-35.

Læs hvad de danske politikere siger til Trumps tweets og den danske kampfly-pris her.

Mange danskere vil gerne tidligt på pension

Hvis regeringen hæver pensionsalderen yderligere - sådan som statsminister Lars Løkke Rasmussen igen i sin nytårstale talte om behovet for - vil hver tredje dansker forsøge at spare op til at kunne gå på pension tidligere end folkepensionsalderen.

Det fremgår af en rundspørge, som TNS Gallup har lavet for Berlingske. Den viser, at det drejer sig om 34 procent af danskerne.

Mens lysten til selvpensionering er stort set ligeligt fordelt mænd og kvinder imellem, så er det især de unge, der hælder til den model. Således svarer hele 56 procent af de 18- til 35-årige, at de vil forsøge at spare op til tidligere pension selv. Det skriver Berlingske Business i dag.

Radikale undsiger tidligere radikal socialminister

»Minimumsnormeringer kan godt gå hen og blive maksimumnormeringer andre steder. Derfor synes jeg, det er bedre at have en fleksibilitet, hvor kommuner og institutioner selv ved, hvor der skal skrues op og ned.«

Sådan lød det fra Manu Sareen lige inden valget i 2015. Men i dag har den radikale pibe fået en anden lyd. Det skriver DR.

Partiet har nemlig skiftet holdning og lægger i et nyt børneudspil op til, at der i fremtiden mindst skal være to pædagoger og én medhjælper til 10 vuggestuebørn eller 19 børnehavebørn.

»Hvis lille Anton på fire år altid skal være hund, når der leges far-mor-børn eller måske slet ikke må være med, så lærer han, at han ikke er god nok, og gør måske dumme ting for at få opmærksomhed. Derfor er det vigtigt, at der er dygtige pædagoger, der kan støtte og guide børnene, så vi sikrer, at alle kommer med,« siger partiets børneordfører Lotte Rod til DR.

Socialdemokraterne afviser pure de nye radikale toner, der ellers også strømmer ud af instrumenterne hos de øvrige partier i rød blok. Læs mere her.

Elbæk: Vi skal et gear op

Folketingets yngste parti, Alternativet, afslutter i dag et tre dage langt vintergruppemøde.

Og i den anledning har DR talt med partileder Uffe Elbæk. Han mener, det nu er tid til, at Alternativet bliver mere Alternativet; partiet skal generobre sit eget ståsted og blive endnu mere tro mod egne værdier og holdninger, siger Elbæk.

»Vi har eksisteret som parti og bevægelse i tre år, og vi har været i Folketinget i halvandet år. Nu har vi styr på arbejdsgangene og agerer klogt, synes vi selv, i folketingssalen. Alle har det sådan nu, at de har lyst til at rykke et gear op, siger Uffe Elbæk.«

DF-kandidat: Venstre, Socialdemokratiet, Radikale og Konservative bør sige undskyld for Hitler-samarbejde

»Det har i de senere år stået stadigt mere klart, at partierne bag samarbejdspolitikken med Adolf Hitler – S, V, R og K – har et anstrengt forhold til egen ageren under besættelsen 1940-45. Nu er fortiden så dukket op igen i Folketinget i form af en ellers glemt sag om samarbejdspolitikkens chefarkitekt, Erik Scavenius, og hans kærestes forbindelser til Gestapo.«

Sådan indleder Erik Høgh-Sørensen, folketingskandidat for Dansk Folkeparti, et indlæg på altinget.dk, hvor han slutter af med at kræve en officiel undskyldning fra V,S,R og K for »deres pinlige samarbejde med Adolf Hitler«.

I øvrigt

Vi skal også lige omkring en morgenpost-beklagelse og en forklaring. I går skrev vi nemlig, at der var »alsang i Samtaleværelset« på Christiansborg.

Det viste sig, at det var der ikke - det var nemlig udskudt til i næste uge, kunne Socialdemokraternes Benny Engelbrecht oplyse os om.

Vi lovede til gengæld også at finde ud af, hvad alsang i Samtaleværelset egentlig er. Og det viser sig at være Folketingets nyindførte morgensang, der løber af stablen den første torsdag i hver måned. Det kunne en kollega på Jyllands-Posten oplyse os om. Tak for det.

Dagens portræt

Den tidligere Venstre-formand Henning Christophersen døde nytårsaftensdag. I dagens Weekendavisen fortæller avisens politiske journalist Hans Mortensen historien om en dansk politiker, der var »uegnet til tv-alderen, men som skabte resultater bedre end de fleste«. Herunder er indledningen på artiklen, som kan læses på side 2 i Weekendavisen.

Det var Uffe Ellemann-Jensen, der fik opgaven med at lære sin partiformand, Henning Christophersen at ryge pibe, mens Venstres reklamefolk gik med formanden hen til herretøjsbutikken Troelstrup for at finde en tilpas afslappet tweedjakke til erstatning for Christophersens nålestribede habit.

Det med rygningen gik ikke godt, husker Ellemann-Jensen. Christophersen var til cigaretter og lærte aldrig at holde ild i piben. Også tweedjakken var han ubekvem ved, og partiets vittige hoveder påstod, at formanden skiftede til den nålestribede for at kunne slappe af, når han kom hjem om aftenen. Måske gik han endda en lille tur på den mørke villavej, mens han røg en cigaret, forlød det.

Det mislykkede forsøg på at skabe Christophersen om til »hyggelige Henning«, siger meget om, hvilken politikertype den tidligere Venstre-formand, der for nylig afgik ved døden, var. Men den siger måske endnu mere om den tid, han var politiker i.

Her kan du komme ind på Weekendavisens hjemmeside.

Dagens citat - og en premiere

»Jeg vil gerne være med i forhold til begge to. Måske nærmest en trekant? Den behøver ikke være særlig fræk. Men en trekant er det, jeg håber på, når vi taler om de store ting, som har langtrækkende virkninger: Boligområdet, skatteområdet og så videre.«

- Dansk Folkepartis Søren Espersen i P1’s nye politiske radiomagasin Slotsholmen, der havde premiere i går. Du kan lytte til programmet her. Du kan læse mere om premiereprogrammet her.

»Ulighed er ikke et påtrængende problem i det danske samfund«

Han synes, at samfundets største problem er, at presset på friheden er så stort.

Og så irriterer platugler, der prøver at score billige point ved at være unfair over for andre i Folketinget ham »ret så kraftigt«.

Du kan komme tættere på Liberal Alliances Henrik Dahl i Berlingskes serie »Kend din folketingspolitiker« her.

Snart slut med Kammeradvokatens monopol

Kammeradvokaten kan miste sit monopol siden 1936 på statslige sager. Regeringen udbyder således juridiske opgaver i Forsvars-, Udenrigs-, Sundheds- og Økonomiministerierne, så sagerne fra nytår kan føres af andre advokater.

Konkret udbydes erstatnings- og forsikringssager i Ankenævnet for Patientforsikring, forsvarets udbud i Materiel- og Indkøbsstyrelsen samt sager om arbejdsskader og sygedagpenge ved Ankestyrelsen. Det oplyser minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, (V) ifølge Ritzau til Folketingets Retsudvalg.

Dagens farvel til Messerschmidt

I seks år har Kristian Wederkinck været rådgiver for Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Morten Messerschmidt. Men nu stopper samarbejdet. Kristian Wederkinck skal nemlig til at arbejde for Venstres Sophie Løhde. Han har fået job som pressechef i Finansministeriet og skal således stå for pressehåndteringen af Løhdes opgave med at forny den offentlige sektor.

Dagens Monty Python

»Ærindet er jo godt, men det nærmer sig Monty Python at ville oprette et nyt folketingsudvalg for at skaffe mindre papirarbejde og mindre papirnusseri. Forslaget har en sympatisk baggrund, og måske kan debatten betyde, at man i de eksisterende folketingsudvalg bliver mere opmærksomme på bureaukrati. Men min erfaring efter mange år i Folketinget er, at når man involverer Tinget i den slags, kommer der gerne et par ekstra lag bureaukrati på.«

- Socialdemokratiets Magnus Heunicke i Weekendavisen om et forslag om at oprette et særligt folketingsudvalg mod bureaukrati; Udvalget for Regelforenkling og Afbureaukratisering.

Det sker i dag

Socialdemokraten Anker Boye takker af efter en lang karriere som politisk leder i Odense Kommune. Det sker ved en afskedsreception på byens rådhus.

På Christiansborg sker der ikke det store i dag.