»Vi har et par år at løbe på, inden det går rigtig galt«

Dagens overblik: Topøkonomer og topminister advarer mod overophedning af dansk økonomi. Socialdemokratisk topfigur har brugt 22.000 diskussionstimer og 5.691 liter kaffe på nyt principprogram. Og så sagde Anders Samuelsen, at »I kan rende og hoppe med jeres popularitetsmålinger« til landets medier. Få hele det politiske overblik her.

Indenrigs- og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll på Liberal Alliances landsmøde 2017 (Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2017). Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hej - og velkommen.

Du har klikket dig ind på den politiske morgenpost, hvor du alle hverdage får alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Det gør du også i dag, hvor vi indleder med en historie, som i virkeligheden breakede i går.

Berlingske kunne nemlig fortælle, at Rusland gennem to år har hacket det danske forsvar.

Det var en »chokeret« forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der fortalte om russernes indtrængen.

»Ingen af os kan vide, hvad hackerne har brugt de her oplysninger til. Men selv i et uklassificeret system kan der forekomme henvisninger til ting og sager, der kan blive spredt. De angriber på flere måder, og det foregår på et meget sofistikeret niveau. Det gør, at vi står med en meget kritisk situation,« siger han til Berlingske.

Det er hackergruppen bag angrebet på Demokraterne i USA sidste år - ATP 28, også kaldet Fancy Bear - der har skaffet sig adgang til emails hos udvalgte medarbejdere i det danske forsvar.

Informationerne kan bruges til at afpresse ansatte til at blive agenter, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste. Du kan læse meget mere om det russiske angreb, som Claus Hjort Frederiksen siger, er styret af den russiske stat, her.

Claus Hjort Frederiksen (V) siger til Berlingske, at han ikke kan få sig selv til at bede russerne om en forklaring. Det er nemlig »naivt« at tro, man over hovedet ville få én, hvis man spurgte, siger han til stor forundring for flere andre forsvarsordførere på Christiansborg. Læs reaktionerne på hackerangrebet her.

Krig og fred har fået nye udtryksformer

På kort og lidt forenklet form kan angrebet gengives således:

Men hvis du vil se, hvordan hackerne mere konkret bar sig ad, kan du læse med her.

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen kalder sagen ekstraordinær.

Det digitale indbrud mod dansk forsvar er led i en ny international trend, hvor bl.a. Rusland i voldsom grad har intensiveret den digitale spionage og krigsførelse, skriver han i en analyse, som han afslutter således:

»Krig og fred afgøres ikke længere på slagmarker med konventionelle våben. I dag udkæmpes slagene døgnet rundt og året rundt ude i cyberspace.«

Læs hele analysen her.

»Vi har et par år at løbe på, inden det går rigtig galt«

Og så lader vi ellers truslen fra den russiske hackerbjørn ligge. I stedet kaster vi os over en anden trussel. Og Børsen.

Det går nemlig så hurtigt i dansk økonomi, at der er en risiko for, at det går for hurtigt. Mangel på arbejdskraft kan således føre til et større økonomisk tilbageslag, advarer flere fremtrædende økonomer i dagens udgave af Børsen.

»Beskæftigelsen er steget markant gennem de senere år, og vi får flere og flere meldinger om, at der er pres på arbejdsmarkedet. Samtidig er huspriserne i storbyerne ligeledes steget markant. Der er således flere tegn på, at tingene går hurtigt. Ikke så hurtigt som i årene før krisen, men hurtigt,« siger eksempelvis professor ved CBS Jesper Rangvid.

Han stod bag den store kulegravning af årsagerne til finanskrisen.

Læs Børsens historie og de øvrige økonom-advarsler her.

I regeringen håber indenrigs- og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) med egne ord på, at økonomernes advarsler kan få partierne på Christiansborg til at tage situationen mere alvorligt, end han mener, de gør. Simon Emil Ammitzbøll er »meget optaget af det pres, der er på det danske arbejdsmarked«, siger han og tilføjer:

»Vores vurdering er, at vi har et par år at løbe på, inden det går rigtig galt. Vi skal til at træffe beslutninger, hvis vi skal gøre noget ved det, og vores ambition er at øge arbejdsudbuddet med 55.000 - 60.000 personer frem til 2025.«

Hos Børsen kan du her læse, hvorfor Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, ikke mener, at Simon Emil Ammitzbøll og regeringens medicin mod den sygdom, økonomerne advarer mod, er den rette.

Liberal Alliance holdt landsmøde

Vi forlader kriseadvarslerne og diskussionen om, hvordan man imødegår krisen, men bliver ved Liberal Alliance. Vi hopper nemlig videre - og tilbage - til i lørdags, hvor partiet holdt landsmøde. Et en-dags landsmøde, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen dukkede op og talte til sine regeringspartnere:

»I lænede jer ikke tilbage. I kravlede op og tog mig, Venstre-regeringen og dansk politik som gidsler med et krav om løsepenge af den store slags i form af en marginalskattelettelse hele vejen op,« sage Lars Løkke Rasmussen - ifølge Ritzau til stor latter i Aalborg Kongres & Kultur Center.

»Undervejs i den gidselstagningsmanøvre blev jeg ramt af stockholmsyndrom,« sagde Lars Løkke Rasmussen videre om det fænomen, hvor en person, der bliver holdt fanget, begynder at få sympati eller forståelse for gidseltageren.

»Jeg vil gerne sige tak for den vilje til at gå på kompromis, som var til stede, da vi sad ved bordet. Den får vi brug for hele vejen,« sagde statsministeren. Læs mere her.

DRs politiske analytiker Uffe Tang skrev i forbindelse med landsmødet, at Liberal Alliance er en virksomhed i forandring:

»Lidt groft sagt er partiets landsmøde mere at sammenligne med en aktionærgeneralforsamling i en større dansk virksomhed end et klassisk politisk landsmøde. Og partiet styres også mere som en forretning - det er værd at bemærke, at hvor andre partier har en partisekretær til at styre organisationen, så har Liberal Alliance en direktør. Det passer tilsyneladende de liberale medlemmer godt. De har ikke behov for at gøre oprør. De har hang til ledelse.«

Han fortsatte:

»Og det er sandsynligvis en af årsagerne til, at det er lykkedes partiet at agere parlamentarisk spøgelsesbilist med ultimative topskattekrav flagrende ud ad sideruderne sidste efterår. For siden at flå i håndbremsen, vende 180 grader og trille videre i ministerbiler med kørselsretningen - og tage til takke med få små liberale sejre. Så længe det trækker i den rigtige retning, som de siger.«

Hele analysen her.

Tre korte og en lidt længere fra landsmødet:

Først de korte:

...og så den lidt længere:

Jyllands-Postens udsendte medarbejder har i forbindelse med landsmødet skrevet historien om paradokset i, at Liberal Alliance kræver mere åbenhed i ministerierne samtidig med, at partiets egne ministre først vil ændre praksis, når offentlighedsloven er ændret.

»Man kunne godt lave et stunt ud af det, men det væsentlige er, at vi får ændret lovgivningen generelt,« lød det eksempelvis fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), mens partileder Anders Samuelsen sagde:

»Jeg arbejder efter de rammer, der er nu. Og så arbejder jeg for, at der kommer en bedre offentlighedslov.«

Artiklen er ikke online.

22.000 timers diskussion og 5.691 liter kaffe

Vi bliver lidt ved weekenden, men skifter parti. Nu skal det handle om Socialdemokratiet og partiets nye principprogram.

Søndag var nemlig dagen, hvor Socialdemokratiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen, præsenterede udkastet til partiets nye principprogram. Det skete i Odense, hvor 1.000 socialdemokratiske medlemmer var samlet til præsentationen.

Fantastisk dag med 1000 kammerater i Odense. Vores nye principprogram er vel modtaget #socialdemokratiet #fællesomdanmark

Et opslag delt af Dan Jørgensen (@danj.socialdemokratiet) den

»Jeg er ked af, at vi ikke har taget de åbenlyse udlændingeproblemer så alvorligt, som vi gør nu,« sagde Dan Jørgensen i et interview med Berlingske samme dag som udkastet til principprogrammet blev offentliggjort.

Du kan læse mere om Dan Jørgensens tanker om sit arbejde med principprogrammet her.

»I dag ville jeg da ønske, at jeg havde lyttet til vestegnsborgmestrene«

Principprogrammet bliver det syvende af slagsen, og det har - ifølge Dan Jørgensen selv - taget 22.000 timers diskussion og 5.691 liter kaffe (!) at udforme udkastet. For første gang er udlændinge og integration et af de centrale punkter.

S-formand Mette Frederiksen indtog scenen i kulturhuset ODEON i Odense som et af dagens sidste indslag for at sætte ord på Socialdemokratiets nypudsede ideologiske profil:

»Det, der er vigtigst for os, er lighed. At vi grundlæggende tror på, at vores vigtigste opgave er at sikre, at alle børn får de samme muligheder. At det aldrig må være vores opvækst eller vores baggrund, der definerer, hvem vi er, og ikke mindst hvad vi skal være,« sagde partiformanden ifølge Berlingske og sagde efterfølgende om udlændingepunktet:

»I dag ville jeg da ønske, at jeg havde lyttet til vestegnsborgmestrene, som var tættere på problemerne dengang i 90erne, hvor den diskussion for alvor startede. For de kunne se det,« sagde Mette Frederiksen til Berlingske og fortsatte:

»De kunne jo se, at balancen var ved at tippe, før vi andre kunne se det. Men jeg har ikke behov for at uddele point i forhold til fortiden. Jeg bærer i øvrigt et efterhånden 20-årigt ansvar selv i og med og for Socialdemokratiet. Men jeg kan bare konstatere, at vi i dag kan se, at vi bliver nødt til at have styr på antallet.«

Læs mere her.

Udlændingepolitikken har været et område, der gennem tiden har splittet Socialdemokratiet, og det var da derfor også forventeligt, at tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) ville adressere udfordringerne, da han gik på talerstolen. Og det gjorde Poul Nyrup Rasmussen ifølge Berlingske da også. Men han gav ikke udtryk for den samme erkendelse, der har bredt sig i S-toppen.

I stedet lød budskabet fra den tidligere partiformand, at vi skal »tale op« til de flygtninge og indvandrere, der er kommet til Danmark.

»Som en del af mit lange livs erfaring, vil jeg gerne sige noget om de sårbare unge, og jeg vil gerne sige noget om flygtningene. Fordi kendetegn for Socialdemokratiet er jo også, at vi ved, at de ikke får et godt liv med pligter og rettigheder og det at være medlem af fællesskabet uden, at de får en hjælpende hånd med på vejen,« sagde Nyrup, der ifølge BT forlod Odense pludseligt og via backstageområdet - mens »medierne stod slukørede tilbage«, som BT bemærker.

Læs mere om den tidligere S-formands tale her.

Dagens 3 S-analyser

ANALYSE I
BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup:

»I weekenden præsenterede Socialdemokratiet sit nye principprogram under stor ståhej i Odense. Humøret var højt, og pressedækningen præcis som partiet kunne ønske sig. Nu følger det nye S-principprogram ’Fælles om Danmark’. Et greb, som er mindst lige så omstændeligt, slidsomt og disciplinkrævende som at forfatte en bog,« skriver hun og fortsætter:

»Samtidig opleves den proces ofte som at forsøge at få bier til at flyve på rad og række. I mange partier er principprogrammet et falmet dokument, som sættes på hylden, straks det er fornyet. Samtidig fungerer det som en blanding af et hold-kæft-bolche og et beskæftigelsesprojekt for nævnenyttige baglands-typer. Men her tjener det et formål i den overordnede politiske strategi. Det sender signalet til vælgerne om, at den nye linje i udlændingepolitikken er tatoveret på brystkassen af S. Det er ikke en taktisk linje, man midlertidigt har valgt for at få magten. Det er old school.«

Analysen er ikke online.

ANALYSE II
DRs politiske analytiker Jens Ringberg har også haft principprogrammet under kærlig behandling. Han skriver blandt andet:

»Dermed kommer "Fælles om Danmark" til at give Mette Frederiksen et stærkt grundlag for at føre lige præcis den udlændingepolitiske kurs, hun allerede har placeret sit parti på. Den meget stramme kurs. Strammere end mange socialdemokrater havde forestillet sig Frederiksen udstikke. Den kurs, hvor Folketinget har et meget fast blik på indvandringens omfang - af hensyn til det ord, som tidligere partiformand Poul Nyrup Rasmussen gjorde til et af sine varemærker: Sammenhængskraften.«

Læs mere her.

ANALYSE III
altinget.dk har politisk kommentator Erik Holstein denne udlægning af udkastet:

»Rare Dan Jørgensen har været i spidsen for arbejdet, og den vennesæle mand er helt loyal. Og så har en stærk ideolog som Herlev-borgmesteren, Thomas Gyldal, også været med i udvalget: Gyldal er nær knyttet til Mette Frederiksen. Men selvom S-ledelsen formelt ikke har været med i arbejdet af principprogrammet, er det et forslag helt efter deres smag. Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen kunne ikke have skrevet det bedre selv.«

Læs mere her.

2 ledere og en lederskribents klumme om Liberal Alliance

Vi skal også lige forbi et par avisledere om Liberal Alliance

BØRSEN
»Når vi går til folketingsvalg næste gang, vil formanden for regeringspartiet Liberal Alliance, Anders Samuelsen, måles på, om Danmark er blevet mere liberalt. Sådan sagde han ved partiets landsmøde i weekenden. Ved næste valg er skatten på arbejde sat ned, vi har lavere licens, færre afgifter, billigere biler, mere frit valg og mere tillid i den offentlige sektor, sagde Samuelsen.

Lad os tilføje en vigtig ting til listen: Velfærden skal privatiseres. Måske har den liberale regering ikke flertal til det nu. Men Liberal Alliance har en vigtig ministerpost, der skal bruges til at skabe flertal på sigt.

Opgaven ligger hos økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll.«

JYLLANDS-POSTEN (om offentlighedslov)
»Men Liberal Alliance skal have den ros, at det ikke har ændret holdning på det punkt, da først ministerkontorerne var indtaget. Og selv om offentlighedsloven sine steder har skabt større åbenhed, har netop ministerbetjeningsreglen lige fra begyndelsen været udskældt for at lukke en væsentlig del af den politiske proces, fordi den ganske enkelt gør det umuligt for borgere og medier at søge aktindsigt, så her er Liberal Alliance ude i en ædel sag, der dokumenterer, at partiet i det mindste på dette område tænker mere på offentligheden end på egen magt og interesser.«

POLITIKEN
»Spørgsmålet er, om LA kan undgå at ende som SF i en blå regering? På weekendens landsmøde var der ro i geledderne, der bliver styret strammere end stramt. Landsmødet var det, vi på Ritzaus gamle Christiansborgredaktion kaldte ren »klappe-kage.«

»Anders Samuelsen beder om, at man først dømmer ham og Liberal Alliance om to år. Det kunne Villy Søvndal nok også have drømt om – men sådan gik det ikke. Indtil videre er det nemmere at se lighederne mellem SF’s og LA’s udfordringer i regering end forskellene. Anders Samuelsen prøver at stille sig på bremsen for at undgå et sammenstød. Men han risikerer bare at blive påkørt bagfra i stedet for forfra.«

Dagens video

Er slet ikke fra i dag. Den er faktisk fra i fredags. Dér blev det officielle portræt af tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt afsløret på Christiansborg. Afsløringen kan du, hvis du missede den i fredags, genopleve her:

Så blev det flotte statsministerportræt af Helle afsløret! @socialdemokratiet #socialdemokratiet #hellethorning

Et opslag delt af Dan Jørgensen (@danj.socialdemokratiet) den

En anden tidligere statsminister - Anders Fogh Rasmussen - kunne ikke dy sig for at hive en ganske berømt Thorning-sætning frem ved fredagens offentliggørelse:

»Lige når man ser det første gang, synes man nok, hun ser en anelse mere bestemt – for ikke at sige brutal – ud, end hun jo er. Hun ligner næsten en, der kunne slå mig. Men det kunne hun altså ikke,« sagde Fogh til Berlingske, der var til stede ved afsløringen af portrættet.

Du kan læse reportagen her. Herunder kan du se portrættet:

Det sker i dag

10:00 Energikommissionen offentliggør sin rapport
Regeringens energikommission, der skal hjælpe Danmark med at indfri sine internationale klimaforpligtelser, offentliggør i dag på et pressemøde deres rapport med anbefalinger til dansk energipolitik

Derudover er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i dag og i morgen på besøg i Tyskland. Her skal han både besøge Hannover og München. Fokus for rejsen er erhvervsfremme og digitalisering.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tager til Tokyo for blandt andet at mødes med den japanske minister for OL, Tamayo Marukawa, og for at diskutere samhandel og udvikling.