»Vi har da en blok - det har de andre ikke. De har en udsplattet plamage«

Dagens overblik: Socialdemokraterne stemmer stort set hver gang det samme som regeringen, statens bookmaker lokker ludomaner tilbage i spil, og så får Venstre udnævnt en ballonskipper. Men vi skal også forbi en »sønderskudt« Claus Hjort, et muligt værditab på en million for hovedstadens husejere og en ministerkamp mod skarven.

Foto: Henning Bagger

Godmorgen.

Den politiske sommerferie banker på døren, men det er nogle spændstige aviser med masser af politiske historier denne morgen, så hold fast, mens du gennem de næste 5-10 minutter får dagens overblik.

Vi begynder i Ekstra Bladet, der har fået lavet en optælling af, hvordan de enkelte partier har stemt her næsten et år efter valget(på lørdag er det præcis et år siden, Løkke vandt magten).

Og den viser, at Socialdemokraterne, selvom de ofte taler dunder mod regeringen, faktisk er ganske enige med Venstre i de fleste afstemninger i Folketinget.

Næsten otte ud af ti gange har Socialdemokraternes og Venstres folketingsmedlemmer trykket på den samme knap i folketingssalen det sidste år i de hidtidige 605 afstemninger, der har været siden valget.

Helt modsat står det til gengæld til, når man ser på afstemningsenigheden mellem S og resten af rød blok.

Kun 43 procent af gangene har S og Enhedslisten ramt samme knap, mens det gælder i 52 op 57 procent af tilfældene for henholdsvis Alternativet og SF.

Til sammenligning stemte S og SF det samme i 92 procent af tilfældene, da de sidst sad i opposition sammen fra 2007-2011.

Enhedslisten mener, at tallene viser, at det kursskifte, mange nok havde forventet med Mette Frederiksen efter Helle Thorning-Schmidt, »ikke har meldt sin ankomst«, mens SFs Karsten Hønge udlægger det således:

»Det er trist og ynkeligt at se på, men det er tydeligt, at de prøver at fedte sig ind hos regeringen. Hos Socialdemokraterne skal man snart kigge i vejviseren efter holdninger - i stedet for at kigge i partiprogrammet.«

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen kalder det »vældig positivt«, fordi partiet »bestræber« sig på at lave brede aftaler, og mener det viser, at striden i rød blok er meget større, end i blå:

»Vi har da en blok - det har de andre ikke. De har en udsplattet plamage,« siger han.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har ikke ønsket at udtale sig om historien, men politisk ordfører Nicolai Wammen forklarer tendensen i afstemningerne således:

»Socialdemokratiet samarbejder både med de røde og de blå partier. I nogle tilfælde betyder det jo, at vi laver aftaler med regeringen, og i andre at vi stemmer sammen med den øvrige opposition. Vi er imod blokpolitik.«

Interviewet med Wammen kan du læse i Ekstra Bladets papiravis sammen med de fire andre artikler på side 6-8, men er endnu ikke online.

Efter den lange smøre er det vist tid til at gå videre til næste historie.

Statens bookmaker lokker ludomaner

Og den finder vi på forsiden af Politiken, der kan fortælle, at Danske Spil - der er ejet af staten og dermed statens bookmaker - forsøger at lokke ludomaner tilbage i gambling med favorable bonusordninger direkte stilet til de spilleafhængige i mails, telefonopkald og breve.

Det på trods af, at ludomanerne har tilmeldt sig misbrugsregistret Rofus.

For eksempel fik en kunde, der havde tabt en halv million kroner til Danske Spil i poker over et år, en mail fra  statens spilleselskab en måned efter, han var stoppet med at spille og havde meldt sig ind i Rofus.

Her tilbød Danske Spil personen 3.000 kroner i bonus for at genoptage spillet ledsaget af teksten:

»Jeg ved ikke, om du er til salg for ussel mammon...«, og »Måske elsker du poker (lidt for meget)«.

Danske Spil er »modstandere af bonus«, fordi forskning viser, at det øger spillelysten og »i endnu højere grad hos spillere, som har et spilleproblem eller lider af ludomani«, som der står i en ansvarlighedsrapport fra selskabet.

Men ifølge Danske Spil skyldes de direkte bonustilbud til ludomaner teknikaliteter, og Danske Spil er imod bonusordninger, lyder det. Men det er ikke dobbeltmoralsk, at man så selv benytter markedsføringsmetoden, siger pressechef hos Danske Spil Marie Grabow:

»Nej, for bonusser er et konkurrenceparameter; det er noget, som alle vore konkurrenter benytter sig af.«

Skatteminister Karsten Lauritzen (V), der er ansvarlig for spillelovgivningen, har ingen kommentarer til sagen, mens Socialdemokraternes Benny Engelbrecht kræver et øjeblikkeligt stop for Danske Spils praksis.

»Er man kommet i den situation, hvor man lider af ludomani, eller er på grænsen til det og føler behov for en pause, så er det jo ekstremt problematisk, hvis man så bliver kontaktet med markedsføring og bonustilbud«, siger Engelbrecht.

Læs den historie her.

Venstres ballonskipper

Vi bliver i Politiken, men springer fra spilleproblemer til problemerne med indfødsretsprøven, der har vakt så stor opstand.

For Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil nu have svar på, hvad Venstre egentlig vil med den udskældte prøve, som Politiken har kunnet fortælle, at kun omkring en tredjedel på 20 af de 50 prøvesteder har bestået prøven.

Baggrunden er, at Venstres indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen hurtigt var ude at sige, at prøven skulle gøre det lettere næste gang, mens Inger Støjberg til TV 2 sagde, at det skulle den ikke.

Og det vækker forundring hos både LA og DF, der ikke vil have testen lavet om.

»Jeg spørger da mig selv, om Jan E. Jørgensen er enig med sin minister. Det har jeg en fornemmelse af, at han ikke er. Han er sådan lidt en ballonskipper, der er ude på egen hånd. Det tror jeg da, han er«, siger Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe.

Læs den historie her.

Du kan i øvrigt selv prøve kræfter med testen lige her.

Morgenposten fortsætter under tegningen, der også handler om indfødsretsprøven

Orlando-skyderi kræver opgør med Islam

Det tragiske skyderi på en natklub i USA præger i den grad aviserne i dag. Alle de tre store morgenaviser har skrevet leder om massemyrderiet, som du her får:

Jyllands-Posten: Avisen skriver, at »det ikke nytter at være blind for, hvad der driver de fortrinsvis unge til at myrde løs«, nemlig at deres ideologiske ståsted er dybt forankret i islam.

»Hver gang, der begås et terrorangreb i islams navn, har mange travlt med at understrege, at de skrækkelige handlinger ikke må tillægges religionen som sådan. Det er korrekt, men det er også nødvendigt at være ærlig og erkende, hvor det ideologiske ophav ligger. Uden den erkendelse fra de mange muslimer, som ønsker en anden samfundsmodel end den, som Islamisk Stat repræsenterer, bliver kampen mod islamisk terror vanskelig at føre til ende.«

Læs den leder her.

Berlingske: Her har avisen fokus på, at den islamistiske terror rammer vores frisind i Vesten.

»At dræbe mere end 50 uskyldige ved at trænge ind på en natklub og indlede en massakre er ikke blot en fej og utilgivelig handling. Den vidner også om, at der findes dybt radikaliserede lommer i vores samfund, som kan forrette enorme skader med simple metoder, og som vi er nødt til at komme til livs med alle de midler, der er til rådighed. Det går ikke væk af sig selv.«

Læs den leder her.

Politiken: I Politiken har avisens leder fokus på, at frygten ikke må tage over og advarer imod Donald Trump.

»Når myndigheder griber til ekstremer, vokser den frygt, terrorister og ekstremister næres ved. Med Donald Trump som officiel præsidentkandidat ser dele af USA ud til at blive grebet af frygten. Men der er en tid til drastiske metoder og en tid til hverdag. Det første må aldrig afløse det sidste som udgangspunktet. For så bliver frygten immun over for den eneste vaccine imod den: hverdagen.«

Læs den leder her.

Samuelsen er årets overraskelse

I politiko.dks serie om Folketingets partier et år efter valget, er vi i dag nået til Liberal Alliance.

Og her peger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, på, at Anders Samuelsen er årets store overraskelse.

»Der er sådan set sket en forvandling af Anders Samuelsen i løbet af året,« lyder skudsmålet.

Læs hvad den forvandling er, hvad Simon Emil Ammitzbøl selv siger til året, og hvilken karakter Liberal Alliance får lige her.

Gik du glip af de andre partier, så læs her om de Konservative, SF, de Radikale og Alternativet.

Miljøministeren til kamp mod...skarven

Indrømmet, vi har en svaghed for politiske historier om dyr her på politiko.dk, så når miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har set sig sur på skarven, så skal det med i dagens overblik.

For fiskerne er endnu mere sure på fuglen - hvis fjerdragt er helt sort, men i pragtdragten har den dog hvide ansigtstegninger ifølge Dansk Ornitologisk Forening - fordi den spiser sårbare fiskebestande som laks og snæbel.

Så nu kommer ministeren fiskerne til undsætning i form af en hårdere regulering af skarven fra 1. juli.

»Det går ikke, at skarven bruger kyster og fjorde som madkasse. Skarven kan fortære op til halvdelen af de laks, der trækker igennem Ringkøbing Fjord om foråret,« siger Esben Lunde Larsen til Ritzau og fortsætter:

»Mere aktiv regulering skal sikre grundlaget for et stærkt fiskerierhverv og mere fisketurisme.«

Ifølge flere eksperter er problemet dog ikke, at der er sket en voldsom stigning af skarver.

Læs hvad det så er og resten af historien lige her.

Morgenposten fortsætter under skarven

Skattestop på boliger giver stor skatterabat

Hvis du har et hus på 140 kvadratmeter i hovedstaden, er det her ikke god læsning. For ifølge nye beregninger vil det falde med en million kroner i værdi, hvis skattestoppet på boliget ophæves, som flere økonomer slår på tromme for i dagens Berlingske.

Læs mere om det her.

Dagens analyse

Finder vi i Børsen, hvor avisens politiske kommentator Helle Ib, analyserer under overskriften »Venstres spareplan slagtet ved salamimetoden«.

Det drejer sig om, at Venstre gik med til at sløjfe det omdiskuterede omprioriteringsbidrag i sidste uges økonomiaftale med kommunerne, men prisen for det står »sønderskudt tilbage« skriver IB.

»Eneste trøst for Claus Hjort i lag-på-lag-nederlagene: Socialdemokraterne har klamret sig til omprioriteringsbidraget, som var det vigtigste våben imod regeringen i næste valgkamp. Nu må de finde på noget andet.«

Analysen kan læses her. Men det kræver abonnement.

Dagens debat

De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, kommer med en røffel til de politiske kommentatorer i et indlæg på Ræson.

Jarlov mener, at kommentatorerne og medierne burde udfordre kampflyaftalen meget mere, som ifølge ham er baseret på yderst tvivlsomme antagelser.

»Men denne substans interesserer ikke kommentatorerne og de store danske medier. I stedet diskuteres på livet løs, hvor populær jeg og Konservative er på Slotsholmen. Som om det er vigtigt. Som om denne debat gør en forskel for Danmark og for det danske forsvar.«

Læs den kommentar her.

Det sker i dag

Som der stor i indledningen nærmer vi os den politiske sommerferie, og det kan ses i Folketingets kalender.

Der er kun et nævneværdigt punkt på dagens program:

10.30 Skatteudvalget har kaldt skatteminister Karsten Lauritzen i samråd om betydningen for skattegabet og SKATs kontrolmuligheder, når virksomheder fravælger revision, og om SKATs kontrolindsats overfor små og mellemstore virksomheder.

På torsdag begynder Folkemødet på Bornholm og i morgen fortæller vi her i morgenposten om politiko.dks program, der blandt indholder gratis rundstykker og kaffe, quiz med prominente politikere og meget mere.

Ja, så er der pludselig lang ventetid til morgenposten i morgen...