»Vi er meget rapkæftede og uhøflige i Danmark«

Dagens overblik: Venstre-veteranen Birthe Rønn Hornbech kommer ikke til at tegne Muhammed på sin mur, regeringen skal redegøre for terrorforløbet, og så får Danmark sit eget Pentagon. Få overblikket over dagens politiske historier her.

Foto: Keld Navntoft

Det vakte opsigt herhjemme, da Venstres Inger Støjberg i sommeren 2013 i en kronik i Politiken gjorde det klart, at hun gerne malede profeten Muhammed på sin husmur - endda med en kalot på hovedet - hvis det var det, hun havde lyst til.

Det skulle der være plads til i Danmark.

Men hvorfor står vi fast på retten til at håne og spotte profeten, lyder spørgsmålet nu fra en anden markant skikkelse i partiet Venstre.

I en kronik i dagens trykte udgave af Politiken sætter tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech således spørgsmålstegn ved, hvorfor »det er så sørens demokratisk at tegne profeten Muhammed som en hund?«

Birthe Rønn Hornbechs undren kommer efter weekendens terrorangreb mod blandt andet kulturhuset Krudttønden i København, hvor den svenske kunstner og muhammedtegner Lars Vilks deltog. Netop Vilks er kendt for sin tegning af profeten Muhammed som en hund.

»Er der nogen, der kan fortælle mig, hvorfor det at forhåne en hel religions udøvere, herunder at såre masser af danske muslimer, er en dansk værdi, som vi hele tiden roser os af?« skriver Birthe Rønn Hornbech i sin kronik og uddyber:

»Ytringsfriheden blev jo ikke en grundlovssikret ret, for at flertallet skulle forhåne mindretal. Tværtimod giver frihedsrettighederne os ret til at leve i Danmark med vor forskellige tro og kultur. Men uden gensidig respekt kan vi ikke leve med vore forskelligheder.«

I kronikken stiller Venstre-veteranen også spørgsmålstegn ved, hvorfor de danske Muhammed-tegninger er blevet genoptrykt flere gange.

»Hvorfor skal der kæmpes så indædt for dem, og hvorfor skal vi i trods blive ved med at bringe dem, når de ikke rykker noget som helst i Danmark end netop at nedgøre mennesker med religiøse følelser? Vi er meget rapkæftede og uhøflige i Danmark. Vi er vant til at finde os i gode og dårlige tegninger, der gør grin med religionen.«

»Der lægges i den grad gift for de spæde muslimske kræfter, der ønsker et selvkritisk element i islam, hver eneste gang muslimer hører den rå latter over nedgørelsen af deres profet.«

Og så til dagens andre historier:

Redegørelse fra regeringen

I går kom det frem, at Kriminalforsorgen havde advaret Politiets Efterretningstjeneste, PET, om, at den formodede gerningsmand bag weekendens terrorangreb, Omar Abdel Hamid El-Hussein, var blevet radikaliseret i det fængsel, han blev løsladt fra 30. januar.

Det får nu Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti til at forlange en forklaring på forløbet. Den historie finder du i Berlingske.

»Oplysningerne fra fængslet kan få store konsekvenser, hvis det viser sig, at nogen kunne have gjort mere – men det er endnu for tidligt at sige. Derfor er det vigtigt at få sagen undersøgt til bunds,« siger retsordfører for DF, Peter Skaarup.

Truslen mod de danske jøder

Den jødiske synagoge i København var et af målene for gerningsmanden under weekendens terrorangreb. Og netop de danske jøders sikkerhed bliver der også fokuseret på i flere af dagens aviser.

I Information kritiserer flere eksperter sikkerhedsniveauet omkring de jødiske institutioner.

Eksperterne forstår blandt andet ikke, at den jødiske synagoge i Krystalgade normalt er ubevogtet, selv når flere hundrede mennesker er samlet til gudstjeneste.

Terrorforsker Lorenzo Vidino fra universitetet i Milano, der rådgiver flere europæiske regeringer i terrorspørgsmål, går så vidt som til at kalde det »fuldkommen uforståeligt«.

Borgerlige partier har allerede krævet øget beskyttelse af jødiske institutioner. Ifølge Ritzaus Bureau har justitsminister Mette Frederiksen sagt, at hun vil mødes med ledelsen af det jødiske samfund herhjemme for at diskutere behovet for beskyttelse.

Det danske Pentagon

Forsvarsministeriets civile embedsmænd og den nu nedlagte Forsvarskommandos militære embedsmænd skal samles under samme tag, hedder det i dag i Berlingske.

Til formålet - og til de omkring 400 ansatte - har Bygningsstyrelsen købt den tidligere Hafnia-bygning på den eksklusive adresse Holmens Kanal 9.

Vordingborgs borgmester, Knud Larsen (V), havde gerne set, at i hvert fald en del af den sammenlagte forsvarsledelse var blevet flyttet til Vordingborg Kaserne. Men han ser nu realiteterne i øjnene:

»At få dele af den sammenlagte forsvarsledelse til Vordingborg ville nok svare til at få vand til at løbe opad, så vi skal nok slå os til tåls med Hjemmeværnets ledelse,« siger borgmesteren.

To med Obama

Obama ringede mandag aften til statsminister Helle Thorning-Schmidt for at give udtryk for amerikansk støtte og medfølelse.

Obama har inviteret Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard til Washington for at fortælle om den aarhusianske indsats mod radikalisering, skriver Jyllands-Posten.

»Det er helt vildt. Det tror jeg ikke, vi har oplevet før i Aarhus,« siger Morten Pless, formand for Socialdemokraterne i Aarhus til den invitation.

Billeder fra en mindehøjtidelighed.

Mere end 30.000 mennesker deltog i går aftes i en mindehøjtidelighed for ofrene for terrorangrebet i København. Mindehøjtideligheden fandt sted ved  kulturhuset Krudttønden.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, ved mindehøjtidligheden i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt.

Du kan se flere billede fra mindehøjtideligheden her

Det sker i dag:

13.15: Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde

Forsvaret ventes i dag at fremlægge en opdatering om udviklingen i den danske missions indsats i Irak.